Economie

Primiti cu Spatiul Schengen?

Se pare ca si de aceasta data planul de acasa nu se prea potriveste cu cel din targ. Daca, pana acum, oficialii romani erau siguri ca, in martie 2011, Romania va intra in Schengen, astazi lucrurile nu mai sunt atat de limpezi.

Dupa ce Germania si Franta au reactionat dur in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, autoritatile romane sunt “in corzi”, fara prea multe opriuni.
In fond, nu stiu daca s-ar fi asteptat cineva ca acest lucru sa se intample prea curand, mai ales in aceste momente, cand imaginea Romaniei a devenit din ce in ce mai sifonata.
Orice cetatean roman, cu capul pe umeri si cu mintea limpede, nu ar fi indraznit sa creada ca Romania isi poate sparge frontierele, imediat dupa valurile facute pe marginea expulzarii rromilor din Franta.

Pe de alta parte, atitudinea celor doua state a fost una cat se poate de fireasca. Nu ai cum sa pui in pericol intregul spatiu de libera circulatie, atata vreme cat Romania si Bulgaria inca au probleme la capitolul reformelor din justitie.
In consecinta, sa te joci cu securitatea a 25 de state doar de dragul de a ridica numarul membrilor din Schengen este un risc urias, pe care nu cred ca doreste cineva sa si-l asume.
Cu toate acestea, noi am pozat din nou in victime si ne-am plans ca exigentele germano-franceze sunt discriminatorii. Mai mult decat atat, speram ca poate asa reusim sa induplecam pe cineva.
Poate, poate starnim mila cuiva. Si nu oricui. Mila trebuie cersita exact in jurul celor care detin o oarecare influenta asupra Germaniei si Frantei, caci acestia sunt “calaii” care s-au incumetat sa discrimineze doua natiuni, in loc sa sustina intarirea barierelor de siguranta ale intregului bloc. Cam asa ar suna replica unui oficial roman, fie el deputat, ministru sau sef de stat.

Sigur, ratarea aderarii la Spatiului Schengen ar reprezenta un esec, ce s-ar inregistra, in primul rand, in tabara Puterii, tocmai cand ar fi fost nevoie de o gura de aer si nu de o palma dupa ceafa.
Totusi, nu inteleg de ce ne-am face probleme. In primul rand, cetateanul de rand stie ca termenele limita nu sunt respectate si s-a obisnuit sa se multumeasca chiar si cu vorbe goale.
Daca unii politicieni promit ca fac autostrazi suspendate, de ce altii nu s-ar jura ca Schengen-ul este aproape, desi el nu se vede nici cu lupa?

Autor:Cristian Birdac

Sursa: Ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Ca să treacă iarna asta, liniştit peste guvernanţi, adică să nu se gândească bizonul european la traiul lui de rahat, au găsit un subiect tare de tot.Neintrarea în spaţiul ***, a celor două ţări.Peste tot în lume, oameii sunt bombardaţi cu realitatea că lumea este condusă de rechinii financiari ai lumii!Aşa că, abureala, că intrarea în acest spaţiu, o hotărăsc cei doi capi de state, îmi dă doar tăvăleli de râs isteric! Trebuie să fii spălat deja pe creier, ca să poţi crede că vreun politician, comandă ceva pe plan mondial.Dar uite frate că văd deontologi de marcă, care nu realizează că spun vorbe, fără nici o logică.Cică e rău să fi prost, dar mai rău este când nu îţi dai seama că eşti!

Abonează-te la newsletter