Istoria economiei arată că nu a existat criză majoră produsă în Statele Unite de cînd s-a înfiinţat compania Goldman Sachs din care brokerii newyorkezi să nu fi profitat din plin. Cît de implicaţi au fost membrii Goldman Sachs în crearea Marii Recesiuni începute în 2007 vor să afle în prezent senatorii din Financial Crisis Inquiry Commission (FCIC) însărcinaţi cu aflarea cauzelor izbucnirii prezentei crize. Povestea e relativ simplă şi complet blamabilă moral, deşi nu şi legal:
– la începutul lui 2007, adică exact cînd piaţa imobiliară americană îşi începea căderea, Goldman Sachs a creat CDO-uri (Colateral Debt Obligation) care se bazau pe credite ipotecare cu risc mare de intrare în neplată (subprime) (practic, poliţe prin care băncile se fereau de riscul intrării în imposibilitate de plată al celor mai săraci clienţi);
– Goldman Sachs a vîndut clienţilor săi acest tip de produse despre care se bănuieşte că mai-marii companiei ştiau clar că sînt riscante;
– GS, în timp ce vindea cu o mînă CDO-uri, cu mîna cealaltă paria că acestea se vor prăbuşi, ceea ce înseamnă că amărîţii care luaseră creditele imobiliare nu le vor mai putea plăti (tehnica se numeşte, barbar în română, shortare).
Din aceste tranzacţii dubioase moral compania a cîştigat miliarde de dolari (13,9 doar în 2009), deşi a acceptat şi ajutorul oferit de stat prin proiectul TARP (dacă vreţi, cam la fel cum senatorii români deţinători de case în Bucureşti îşi acceptă lunar banii pentru plata chiriei). Ce vor să afle acum congresmenii americani este dacă nu cumva Goldman Sachs a manipulat piaţa pentru ca preţul CDO-urilor să cadă mai repede (fiecare cent pierdut de deţinători înseamnă mai mulţi cîştigaţi, evident, doar de cei care pariaseră că acestea se vor prăbuşi). Pe scurt spus, vor să demonstreze că angajaţii Goldman au şi centrat, au şi tras cu capul şi au mai şi ajutat mingea cu mîna lui Dumnezeu, cum a ar fi zis Maradona.
Autor: Cristina Barbu
Sursa: Ziarul National
Adauga comentariu