Economie

Cat de unic este cazul Greciei?

ueIn pofida pozitiei oficiale potrivit careia datoria Greciei reprezinta o situatie unica, sansele pentru o noua restructurare a datoriei in Europa sporesc de la o zi la alta. Pietele de obligatiuni par sa se pregateasca pentru o reducere a datoriei Portugaliei, in “stilul Greciei”, potrivit CNBC. Randamentul obligatiunilor portugheze pe zece ani este de 13,71%, reprezentand o imbunatatire fata de nivelul maxim din ianuarie, de 18,29%, dar inca departe de un nivel care sa indice incredere si sustenabilitate. In plus, ratingul obligatiunilor guvernamentale portugheze a fost redus in categoria “junk” de catre principalele agentii de evaluare financiara, Moody’s, S&P si Fitch.

Aproape orice stire cu privire la Portugalia citeaza un participant la piata de obligatiuni care anunta ca sfarsitul este aproape.

“Piata nu crede ca Grecia reprezinta un caz unic. Portugalia este foarte asemanatoare”, a spus Matteo Regesta, analist de top la BNP Paribas SA din Londra, citat de Bloomberg.

Decidentii politici sunt, insa, in faza de negare.

Saptamana trecuta, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Shaeuble, descrie Grecia ca fiind un “caz complet unic”. De asemenea, Vitor Constancio, vicepresedinte al Bancii Centrale Europene si fost guvernator al Bancii Portugaliei, spune ca masurile de austeritate adoptate in Portugalia dau rezultate si respinge posibilitatea repetarii restructurarii datoriei.

Totusi, analistii Bloomberg promoveaza modelul furnizat de Grecia ca metoda de reducere a datoriei pentru stabilizare economica si pentru a ramane in zona euro.

In pofida deficientelor intelegerii cu Grecia, aceasta ofera un model pe care si alte natiuni vor fi probabil tentate sa il experimenteze. Intr-o oarecare masura, este in interesul Europei sa accepte aceasta forma de faliment controlat in cazul guvernelor care nu isi mai pot administra datoria publica, sunt de parere analistii Bloomberg.

Autor: Ziare.com

Sursa: Camelia Sisea

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • toata treaba asta cu criza e o nebunie,ar trebui bagati in azilul de nebuni toti cei ce vorbesc de o criza economica in felul ca :sanatatea ,invatamantul..sa fie aducatoare de bani la buget !!!banul sa nu fie furat,..dar nu sa pui banul inaintea omului !!pai care minister aduce bani?al apararii?al cultelor?al mediului?…

  • Avand in vedere ca acestia si-au imbunatatit starea actuala cu 18% mi se pare o crestere imensa avand in vedere situatia in care se aflau, sunt convinsa ca inca nu este totul cum ar trebui sa fie dar sunt niste oameni luptatori si vor castiga!