Economie

Avocatul Gheorghe Piperea: “Încotro se îndreaptă România: monopol crunt, insotit de falimentul generalizat al firmelor multe si mici, adancirea inegalitatii economice, distribuirea injusta a avutiei, neo-feudalism.”

Daca vreti sa intelegeti incotro se indreapta Romania, aruncati o privire pe prima pagina a Zf de azi*: monopol crunt, insotit de falimentul generalizat al firmelor multe si mici, adancirea inegalitatii economice, distribuirea injusta a avutiei, neo-feudalism.

1. Din profitul de 2,8 mld lei facut de sistemul bancar in semestrul 1 al anului 2020, cinci banci au acaparat 95%, adica 2,67 mld lei. Restul bancilor din sistem, inclusiv CEC si Eximbank (care, uluitor, a cumparat anul asta o banca falimentara privata, originara din Grecia – numita, ironic, Banca Romaneasca – cu cateva sute de milioane de euro) au facut 5% din profit. De precizat ca in Romania sunt in jur de 40 de banci si sucursale ale unor banci straine. Printre aceste banci sunt si “banci” care se ocupa cu orice altceva, exceptand activitatea bancara (de exemplu, sunt centre logistice sau call center-e ale unor companii) precum si multe banci de mult falimentare, pe care obisnuim sa le denumim, in slang corporatist, zombies. Iata, deci, in toata splendoarea sa, monopolul, favorizat de:

(i) BNR, care a impus, de exemplu, achizitia de catre Banca Transilvania a falimentarelor Volksbank si Bancpost,

(ii) de Catu si de ceilalti ministri ai finantrelor, anteriori; creditele si titlurile de stat sunt angajate doar in relatia cu primele banci din sistem; pentru creditele de tip Prima casa, “calificare” dobandesc doar primele banci din sistem, si ignorat de

(iii) Consiliul Concurentei; anul trecut a fost devoalata de un avertizor de integritate o practica anti-concurentiala oribila a primelor banci din sistem, care dadeau si inca dau cotatii ale Roborului – Consiliul s-a facut ca ploua, parchetul a tacut asurzitor, iar Parlamentul a fasait ancheta, cu implicarea nepretuita a asa-zisului luptator contra statului paralel, dl Tariceanu, care nu a fost deloc deranjat ca CNSAS l-a scos turnator la securitate pe Isarescu, cel propus si impus guvernatoral BNR pentru inca n-shpe mandate.

Daca va ganditi ca pentru statul roman e bine ca bancile au facut profit, pentru ca se va incasa impozit pe profit, mai ganditi-va o data.

Exista nenumarate modalitati de “optimizare fiscala”, prin care profitul va fi exportat si impozitat oriunde altundeva (in Franta, Italia, Austria, Cipru sau offshore). In plus, in profitul unora dintre banci intra si sumele rezultate din fuziuni si achizitii ale unor banci cu pierderi mari, care pierderi vor fi reportate pe urmatorii 5 ani si trecute pe cheltuieli deductibile, cu consecinta ca venitul impozabil nu va mai fi de 2,8 mld, ci de cateva sute de milioane. De altfel, tot din Zf am luat cunostinta de faptul ca in luna iulie 2020 s-a inregistrat ca venit fiscal o suma cu 28% mai mica decat in iulie 2019. Motivatia acestei scaderi este mai putin reducerea profitabilitatii bancare si mai mult “optimizarea fiscala” si tratementul fiscal al pierderilor din anii anteriori.

2. Cele mai mari 5 firme de soft care activeaza in Romania au avut in 2019 o cifra de afaceri de 3,2 mld, cu un profit de 319 mil lei (cam 10%, un nivel absolut uluitor in Europa). Cred ca aceasta cifra de afaceri a fost deja depasita in primul semestru al anului 2020, avand in vedere digitalizarea crunta a “noii normalitati” impuse de pandemie.

Ce observam pe lista acestor 5 firme de soft?

Doar una este in mica parte romaneasca, celelalte 4 fiind din SUA, Marea Britanie, Germania si Japonia.

Foarte interesant este ca prima pe lista acestor granzi ai IT-ului este firma americana Oracle, al carui fost manager (Mandrutescu) a fost retinut si pus sub ancheta penala pentru coruptie – nimeni nu a pus problema vinovatiei firmei in sine, nimeni nu a exclus-o de la licitatii, nimeni nu a vituperat in presa impotriva coruptului/coruptei etc.

Alte doua chestii sunt interesante in cazul acestor firme si in cazul acestui business :

(i) toate contractele mari sunt “castigate” de aceste firme, care isi impart frateste prada, pe care o dau sub forma de firimituri sub-contractantilor romani; majoritatea sumelor obtinute sunt basculate peste granita, prin cash pooling si transfer pricing;

(ii) veniturile individuale ale softistilor sunt scutite de impozit pe venit (facilitate de care, de exemplu, nu beneficiaza profesorii sau medicii, de exemplu); masura a fost inventata de Nastase si intarita de Dragnea, deci de ciuma rosie – si nimeni nu a protestat; e plin internetul si feisbucul, insa, de critici furibunde a masurilor ciumei rosii de a creste pensiile cu 40%, de a creste salariile profesorilor si de a dubla alocatiile copiilor, ca e comunism …

3. In tot acest timp, profesiile liberale, persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si IMM-urile sunt aruncate pe zi ce trece in cel mai crunt faliment – este pentru siguranta noastra, nu?

4. Veste proasta pentru neo-feudalii economiei: daca marea masa a populatiei si a actorilor economici atomizati nu mai au bani si resurse pentru consum, nu mai exista consum, nu mai circula banii, produsele si serviciile, nu mai au sens activitatile bancare, nu mai are logica libertatea economica.

V-ati prins? Intelegeti ce va asteapta, neo-feudalilor?

Marile voastre cifre de afaceri, muntii de avere acumulata prin furtul si redistribuirea injusta a averii de la cei care o creaza, nu sunt posibile decat intr-o societate de consum, organizata dupa regulile economiei de piata.

Nu exista consum = nu exista piata = nu exista afceri = nu exista profit.

*este vorba de ziarul tiparit; eu citesc ziare tiparite si chiar am 4 abonamente, tocmai pentru ca vreau sa citesc ziare tiparite; citesc ziare pe net doar cand sunt nevoit; hartia poate fi reciclata, insa energia electrica risipita cu fiecare click pe publicatiile “ecologice” online, nu prea (doar 20% din energie se produce din curse regenerabile); in plus, cumparand abonamente pentru a citi ziare tiparite, contribuim la recastigarea independentei economice si de constiinta a ziaristilor, captivi acum ai intereselor politice, ideologice si monopolistice ale neo-feudalilor ecomomiei globale; daca, in decembrie, veti vota pentru cei 75 de independenti pe care ii voi propune curand, una dintre legile pe care le pregatesc va fi cea de sprijinire a presei scrise.

Autor: Gheorghe Piperea

Sursa: Gheorghe Piperea Facebook

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Un articol excelent, scurt, concis și la obiect! Neo-feudalismul ăsta este favorizat și de legi speciale, una din ele fiind aceea prin care acționarii majoritari pot exclude din firme micii acționari….