Cultură și Familie

SUA ne ordona: Incheiati un nou acord cu FMI, folositi gaze de sist

sonda-gaze-de-sistAtentand la tot ce misca in ceea ce considera ca e ograda ei, SUA a transmis Romaniei doua mesaje clare, fara tablite ajutatoare: investitorii americani vor veni la noi daca vom avea un nou acord cu FMI si o legislatie permisiva pentru exploatarea gazelor de sist.
Insarcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a trasat, e drept in termeni diplomatici, parcursul pe care il au de urmat autoritatile romane, daca vrem sa mai „pupam” investitii straine, in general, respectiv americane, in special. Butcher a inceput sa descrie cum ar arata „cercul increderii” cu Romania in interior, povestind ce bine s-ar simti investitorii, inclusiv cei americani, daca ar exista predictibilitate si stabilitate legislativa, aceste deziderate fiind realizabile exclusiv – se pare – cu FMI. „De aceea, credem ca un nou acord ar trebui probabil incheiat”, a spus oficialul SUA. Asadar, aceasta ar fi o conditie obligatorie pentru atragerea afaceristilor americani la noi, dar nu singura.

Ce Nabucco? Chevron!

Butcher a fost de parere ca Romania nu trebuie sa-si planga in pumni din cauza nerealizarii proiectului Nabucco, prin care ar fi intrat in tara gaze mai ieftine. Oficialul SUA crede ca avem destule gaze in Marea Neagra, nemaivorbind de cele de sist, de a caror explorare  – si, in curand, exploatare – in Romania se ocupa americanii de la Chevron. Butcher s-a aratat extrem de mandru de tehnologiile utilizate de firmele americane din domeniu, trecand insa sub tacere faptul ca autoritatile SUA au avertizat Washingtonul ca fracturarea hidraulica poate afecta grav mediul. „Firmele americane sunt parte a solutiei combinate pentru a asigura viitorul energetic al acestei tari”, a decretat Butcher, referindu-se la Romania. In concluzie, ordinele au fost transmise, mai ramane sa fie puse in opera, intru profitul si bunastarea oamenilor de afaceri americani.

Credite refuzate

Banca olandeza Rabobank a anuntat, ieri, ca refuza sa ofere credite agricultorilor si companiilor implicate in industria gazelor de sist. Reprezentantii bancii avertizeaza, astfel, asupra efectelor negative pe care exploatarea hidrocarburilor de sist prin tehnologia fracturarii hidraulice le au asupra mediului inconjurator. Mai mult, Rabobank a restrictionat accesul la credite si pentru fermierii care si-au inchiriat terenurile companiilor care se ocupa de explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Autor: Arpad Dobre

Sursa: enational.ro

Despre autor

contributor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Unchiul Sam sa nu comande in ograda noastra.Sa-si vada de problemele lor.Nu mai stiu cum sa scape de containerele cu deseuri radioactive nucleare de pe teritoriul lor si vor sa le infiltreze in subsolul romanesc pe motiv ca exploateaza gaze de sist.Asta este adevarul cu firma americana Chevron.Pentru ce se zbat ca femeia la nastere pentru a incepe mai repede exploatarea acestor gaze de sist.Repet;pentru a scapa de aceste deseuri nucleare.Se gasesc sau nu aceste gaze.Dar in schimb se debaraseaza de deseurile nucleare.Si asa Romania este considerata groapa de gunoi a Europei.Aviz amatorilor care mai aveti deseuri.F.M.I.-ul sa-si vada de ale lor.

  • planeta este mecanism complicat. unul din mecanismele acesteia este cel al producerii hidrocarburilor. astfel in perioade foarte lungi de timp rezidurile organice se transforma in hidrocarburi. acest proces se intampla in scoarta terestra. fracturarea hidraulica ca mijloc de obtinere al hidrocarburilor este de fapt un shunt al procesului natural. rezultatul este distrugerea acestui sistem obtinerea unui randament slab. adica cam asa cum am distruge un stup doar ca sa furam mierea. consecinta generatiile urmatoare nu vor beneficia de nici o resursa. gazele de sist sunt mostenirea viitorului doar ca nu sunt maturate.