Cultură și Familie

Mântuire cu bani de la buget

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1706/4598611/2/catedrala-mantuirii-andreea-campeanu.jpgDoar n-o să punem autostrăzile, şcolile, spitalele sau pensiile înaintea imperioasei nevoi de a ne ruga la cel mai grandios altar din Estul Europei!

Ştiaţi că, indiferent dacă sunteţi catolici, protestanţi, musulmani, budişti, hinduişti sau chiar atei, veţi băga mâna-n buzunar şi veţi contribui cu nişte mărunţiş la ridicarea viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului

Ştiaţi că Biserica Ortodoxă Română, majoritară prin statistică şi prin definiţie, cere şi probabil i se vor da fonduri de la buget pentru a construi megalăcaşul de cult? Ştiaţi că proiectul, comparabil prin dimensiuni doar cu învecinata Casă a Poporului, va costa cam cât o tranşă de la Fondul Monetar Internaţional?

Bun, dacă nu ştiaţi şi eraţi curioşi, puteaţi să le aflaţi răsfoind presa sau, mai simplu, accesând www.patriarhia.ro. Care ne anunţa, recent, că problema a fost dezbătută pe larg în ultima Adunare Naţională Bisericească. Şi că membrii înaltului for, un fel de „parlament” din care fac parte atât clerici, cât şi mireni, au găsit o soluţie pentru finanţarea lucrărilor.

Astfel, pe lângă donaţiile propriilor enoriaşi (să dea Domnul să fie la fel de generoşi ca Gigi Becali!), instituţia din Dealul Mitropoliei aşteaptă să primească şi ajutorul guvernului (de orice culoare politică ar fi el, că, vorba aia, banii n-au miros!).

N-are a face că-i criză sau că prin visteria statului bate vântul. Ca un popor credincios ce suntem, doar n-o să punem autostrăzile, şcolile, spitalele sau pensiile înaintea imperioasei nevoi de a ne ruga la cel mai grandios altar din Estul Europei! Unde vom putea face „shopping” în magazinele de cruciuliţe, lumânărele şi agheasmă, ce vor fi amenajate, din câte înţeleg, în incinta edificiului.

„Catedrala Mântuirii Neamului nu va fi nici mică, nici mare, nici ieftină, nici scumpă”, citez din darea de seamă a sus-amintitei întruniri. Construcţia se va întinde pe 38.000 de metri pătraţi (aproape cât un mall mai răsărit), va avea o înălţime de 120 de metri (cât un Intercontinental şi jumătate) şi va putea găzdui 5.000 de persoane (cu o mie mai multe decât Sala Palatului). Şi, ca o bomboană pe colivă, investiţia se va ridica la neverosimila, pe vremurile astea, sumă de 400 de milioane de euro.

Ce rezultă din întreaga poveste? Întâi, că Preafericitul Patriarh Daniel nu-şi dezminte renumele de „manager”, capabil să transforme sfintele taine într-o foarte profitabilă afacere. Apoi, că ortodocşii sunt extrem de „ecumenici” atunci când vine vorba să strângă nişte bani.

Căci, de plătit, vor plăti şi contribuabilii de alte confesiuni, fără să-i fi întrebat cineva dacă sunt de acord. Cât despre cheltuială, să fim serioşi. Ce înseamnă câteva sute de milioane în schimbul „mântuirii” naţionale? Vă spun eu: aproximativ 20 de euro pe cap de locuitor. Adică un adevărat chilipir!


Sabin Orcan

sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Eu nu pot sa numesc asta decat prostie, prostie si iar prostie… Prostie cu carul a omului religios, pe care, la un studiu mai atent, de fapt il doare direct in zona anala de Dumnezeu si de cer… As vrea sa-mi demonstreze cel mai mare teolog ortodox al tarii ca Mantuitorul a poruncit undeva, candva, infiintarea vreunul cult religios, cu atat mai putin a celui ortodox… As vrea sa-mi demonstreze cel mai mare teolog ortodox al tarii ca Mantuitorul a avut idei de-astea nastrusnice, cu constructii de noi turnuri Babel. Si as vrea sa va demonstrez, cu propriile cuvinte ale lui Isus Hristos, ca toata mascarada asta religioasa (ortodoxa si nu numai) este una dintre cele mai mari inselatorii mondiale: LUC 17 20 Fariseii au intrebat pe Isus cind va veni Imparatia lui Dumnezeu. Drept raspuns, El le-a zis:”Imparatia lui Dumnezeu nu vine in asa fel ca sa izbeasca privirile. Nu se va zice:”Uite-o aici”, sau:”Uite-o acolo!” Caci iata ca Imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul vostru.” Luca 17.20-21 Mai fratilor, Biserica este un grup de oameni care traiesc pentru Hristos, nicidecum un lacas de cult de 38.000 de metri patrati. Bisericile primare, la inceputul crestinismului, functionau in casele credinciosilor. Ce se vinde acum pe piata religioasa sunt gogosi de adormit enoriasii paraleli cu crestinismul autentic.