Cultură și Familie

Catastrofa de la Educație

Niciodată, România n-a avut o asemenea catastrofă la Educație! Cineva care să vorbească mai prost, mai agramat și care să fie mai confuz! Și mai penibil ca actor la microfon. Se zice că ar mai fi fost unul, dar era la Agricultură, și era prin anii ’50.

Nenorocirea este că această Doamnă catastrofă în materie de gestionare a procesului educațional în perioadă de criză sanitară are deasupra ei un șef la fel de catastrofal. Și cu obraz cam gros. Bagă o șenilă de cuvinte peste tot ce-l încurcă sau deranjează. Ce nu pricepe el în legătură cu starea lucrurilor nu pricepe nici ea. Starea de confuzie li se pare amîndurora acceptabilă. Ba, în zile zgomotoase de petreceri, li se arată chiar o formă de progres și bunăstare. Ghinionul nostru mai vine de la faptul că și deasupra lor tronează o catastrofă de președinte.

Cacofonia lui Iohannis, de Ziua Limbii Române

Și acesta este mulțumit cu orice formă de haos, dacă puterea și comoditatea sa nu sunt puse în pericol sau deranjate.

Părinții s-au împărțit și ei în tabere. La fel de creativi în materie de soluții ca și clasa politică. Adică, tîmpenie peste tîmpenie, absurditate peste absurditate. Cal peste măgar și măgar peste asin și un pui de mular deasupra! Nimic altceva decît o încrucișare a ratării. Un prieten îmi scrie că situația de acum este dovada decăderii genetice a nației! Nu cred! Mi se pare absurd! Cu Gheorghiu-Dej și cu Alexandru Drăghici am fost mult mai jos.

Dacă se aliniază și planetele, de ce nu  s-ar alinia și proștii sau ticăloșii? Sau, din ambele categorii. Unul de-ăla, unul de celălalt! Un fel de sandvici de proști cu impostori. Ce rezultă? Nu cumva o țară ca a noastră, în care ratații și netalentații cîntă imnuri ale părăsirii patriei? Foi negre în calendare succesive și atîta tot!

Începe anul școlar și ministrul n-are nici o idee. N-are de unde-i veni și nici n-are unde o ține. Nenorocirea vine de la menținerea ei pentru un asemenea post, dar și de la faptul că ocrotitorii săi nu au curajul să-și asume o decizie. Nici ei nu pot mai mult. Și în materie de idei și de curaj. În fața unei populații care vehiculează cel puțin 35 de milioane de ipoteze de ieșit din pandemie și de organizat școlile și universitățile (cam o idee și jumătate pe cap de locuitor), ei abia repetă soluția cu masca, distanța și spălatul pe mîini!

Ministrul Anisie o comite din nou

Într-o perioadă în care am avut cel puțin doi universitari de clasă, miniștri ai educației (Andrei Marga și Mircea Miclea) și cîțiva cercetători care coordonează dezvoltarea Educației prin diverse țări ale lumii, noi ne limităm la părerile rudimentare ale unui suplinitor de fizică (Iohannis Klaus Werner) și a unei doamne care aduce a secretară de primărie, nu de liceu sau de decanat! Nu mai sunt în Romania dascăli cu experiență, academicieni și experți în educație? De la Cluj-Napoca nu sunt buni decît securiștii și propagandiștii? De la Timișoara, numai acoperiții care livrează generalilor diplome de doctorat? De la Iași, numai maimuțe care să accepte poziția de înaintași ai mafioților din Moldova?

Gramatica în timpul guvernării liberale

Într-o așa stare de nehotărîre, derută și confuzie, un puști vioi și cu tupeu sare și el în mijlocul scandalului și vrea să filmeze întîlnirea sa cu ministrul Educației! De ce ? Ca să arate că este precoce și că n-are interese de vedetă și că el este animat doar de dorința de a-și lumina profesorii? Tupeu de discotecă și de net, nu semne de educație de la care să ne așteptăm la cine știe ce! Dacă doamna este așa cum este, de ce să nu rîdă și copiii de dînsa? Numai că, dacă doamna îl supune la o lecție de dictare, își rup amîndoi și gîtul și mîinile!

Trăznite vremuri mai trăim! Ne-am blocat în organizarea desfășurării anului școlar! Deruta este atît de puternică încît ne trezim că sar pe scenă și copiii mai cu tupeu și odraslele mahărilor reuniți în asociații.

De ce să nu stabilească ei (copiii) regulile pentru modernizarea școlii românești? Nu s-a întors lumea cu fundul în sus și Greta Thunberg (care n-a măturat de două ori într-o curte în Suedia) a devenit simbolul unei campanii scoase din burtă ca o rețetă șmecheră de marketing și care face zgomot, dar nu produce efecte? La urma urmei, Selly poate deveni un fel de Greta pentru Educația la Craiova, Motru și-n Târgu Jiu, dacă nu chiar în tot sudul României, iar Antena 3 un fel de CNN dîmbovițean, totdeauna de partea cui cîștigă alegerile!

Ce ar spune Pruteanu despre Selly?

Discuțiile pe seama începerii școlii arată nivelul dezbaterii publice din țara noastră. Atît de jos încît se potrivește perfect cu materia din gheretele plasate în fundul curții unor școli. Toată populația combatantă folosește exemplul cu numărul școlilor rămase cu gherete de scînduri în fundul curții, dar, nimeni nu se întreabă dacă în fiecare școală din țara noastră există măcar o pompă cu pulverizator pentru dezinfectat încăperi, săli de clasă și holuri! Încep să înțeleg de unde vine obsesia veceurilor din curtea școlilor! Gîndirea unora chiar nu poate depăși acest loc care le-a marcat copilăria și care a fost transformat într-un simbol al neputinței!

Avem de-a face cu un război pentru organizarea școlilor în condiții de pandemie sau cu o confruntare de idei imbecile și de măsuri imposibile, aruncate în curțile primăriilor?

Desfășurarea anului școlar nu-i decît o oglindă murdară și fidelă a felului în care ne purtăm, dar, mai ales, a celui în care suntem conduși!

Avem de-a face cu un război pentru organizarea școlilor în condiții de pandemie sau cu o confruntare de idei imbecile și de măsuri imposibile, aruncate în curțile primăriilor?

Desfășurarea anului școlar nu-i decît o oglindă murdară și fidelă a felului în care ne purtăm, dar, mai ales, a celui în care suntem conduși!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul

Tag-uri

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Cu asemenea subspecie care este ministrul invatamantului sa nu ne mire. Avem nevoie de profesionisti nu de maneliste. Asta distruge sistematic invatamantul romanesc si trebuie sa raspunda penal.

  • Avem un Invatamant din Pepsiglas(sau Colaglas) de 0,5l, care scoate tampiti pe banda rulanta, cea mai mare fiind chiar cea din fruntea lui!