Analize

Ion Cristoiu: Războiul din Ucraina – efectul retragerii americanilor din Afganistan?

Rîul de cîntări înălțate lui Mihail Gorbaciov după moartea acestuia în noaptea de 30 spre 31 august 2022, marcate de sintagma Omul Păcii, m-a împins să scriu și să public comentariul:
Mihail Gorbaciov – un idiot util al Occidentului și după moarte.

Titlul exprimă esența conținutului: Mihail Gorbaciov a murit în toiul Războiului din Ucraina. Declanșat de Vladimir Putin, Războiul dă seamă de nevoia Rusiei de a-și cîștiga dacă nu locul deținut înainte de 1989 de Uniunea Sovietică, măcar cel făgăduit lui Gorbaciov de liderii occidentali la încheierea Războiului Rece. Prin prăbușirea URSS însă, America a rămas singura superputere de pe Glob. Pînă în 1989, înainte de a se lansa într-o Operațiune de Jandarm al lumii, America se întreba cum va reacționa cealaltă Superputere, Uniunea Sovietică. Și pe căi discrete, Moscova era consultată în privința reacției. Evident, consultările rămîneau secrete. Nu de puține ori, Moscova își dădea acceptul. Asta în culise. Public dacă era vorba de un aliat din Lumea a treia, făcea mare tărăboi. Americanii știau însă că Operațiunea nu se va confrunta, pe teren, cu prezența Rusiei. La primul Război din Golf, Saddam Hussein era aliatul Uniunii Sovietice. Moscova n-a mai fost consultată. Romanticul Mihail Gorbaciov, iluzionîndu-se că președintele american îi e amic, n-a reacționat altfel decît prin declarații aluzive la invadarea Irakului. Dacă ar fi cerut convocarea Consiliului de Securitate pentru a dezbate noua situație (Moscova votase Rezoluția care cerea retragerea trupelor iraniene din Irak) poate că altfel ar fi arătat Lumea în prezent. Și dacă americanii ar fi refuzat, rușii ar fi trebuit să sprijine Irakul măcar cu arme, așa cum fac acum americanii cu Ucraina. Mihail Gorbaciov, drogat de imaginea publicitară cultivată la nivel planetar, de Om al Păcii, n-a avut curajul să pună piciorul în prag. N-a avut nici măcar înțelepciunea de a denunța public invazia ca o tulburare a păcii.
Și americanii au concluzionat că pot face orice pe Planetă.

Superputerea care îi oprea să fie Jandarm mondial dispăruse.
Momentul spune totul despre folosirea lui Gorbaciov de către Americani în postura de idiot util.
Liderul sovietic a fost încurajat la început, între 1985 și 1987, ca om al Păcii. A primit și Nobelul pentru așa ceva. În timp ce el impunea URSS măsuri de dezarmare, dar mai ales de abandonare a aliaților din diferite zone ale Lumii (Castro a intuit rapid pericolul) în numele unei Uniuni Sovietice de treabă, care și-a prins în păr funda albă a Păcii, America, Occidentul își continuau politica agresivă. Ca răspuns la Ramura de măslin întinsă Americii Washigtonul ar fi trebui să-și schimbe politica față de Cuba.
N-a făcut-o.
Ba mai mult, Bush i-a cerut lui Gorbaciov să-l potolească pe Fidel Castro. Iar Gorbaciov n-a răspuns întrebîndu-l în ce calitate îi cere, ci s-a scuzat că nu-l poate controla pe Castro.

Fiecare pas al URSS în direcția Păcii, a înțelegerii, a primit aplauze în Occident.
Gorbaciov devenise o vedetă planetară ca om al Păcii, ca lider comunist care vrea să dea Comunismului o față zîmbitoare.

Undeva obiectivul nu era o neghiobie totală. Occidentul crease URSS imaginea Diavolului, a Monstrului. Mihail Gorbaciov voia să creeze imaginea de Ileana Cosînzeana. Așa cum arată Memoriile sale, liderul sovietic era convins că prin această imagine Uniunea Sovietică va fi simpatizată în Occident. El nu realiza însă că imaginea de Monstru era creația Presei Occidentale. Presă adevărată cînd atacă afaceri interne, Presa occidentală devine Propagandă dizgrațioasă cînd atacă afaceri externe. Războiul din Ucraina e o mărturie. America nu s-a preocupat de imaginea asta. După Căderea Uniunii Sovietice, America a intervenit brutal împotriva a patru țări: Iugoslavia, Irak, Afganistan, Siria.

Administrației americane puțin i-a păsat și puțin îi pasă de imaginea de pe Planetă.
De ce?
Americanii știu, fără să fi învățat Istoria, că scena internațională e o junglă, și că de mii de ani domină Dreptul celui puternic. Singurul pericol e ca Superputerea s-o ia în bot.
Dacă e singură pe Planetă n-are de la cine s-o ia.

Reacția la plecarea din Afganistan spune totul.
Ea n-a stîrnit aplauze.
A stîrnit dispreț din partea adversarilor și dezamăgire din partea aliaților.
Poate că și de aceea Joe Biden a făcut totul pentru a provoca Rusia să atace Ucraina.
În sfîrșit, America își poate arăta mușchii.

Autor: Ion Cristoiu

Sursa: cristoiublog.ro