Analize

Adrian Câciu: „Guvernarea pe datorie continuă într-un ritm de 15 ori mai intens în luna ianuarie 2021 raportat la luna ianuarie 2020.”

Guvernarea pe datorie continuă într-un ritm de 15 ori mai intens în luna ianuarie 2021 raportat la luna ianuarie 2020.
Deficitul public pe luna ianuarie va fi de minim 0,6% din PIB, de 15 ori mai mare decât deficitul din luna ianuarie 2020 când a fost de 0,04%.
Cauza principală este lipsa bugetului și a strategiei fiscal-bugetare dar și lipsa rezervelor financiare care ar fi trebuit să existe dacă aveam o gestionare prudentă a finanțelor publice, nu se crea un deficit total nesustenabil la decembrie 2020 și înceta risipa din banul public. Și mai ales nu se faceau credite de angajament supraevaluate (ca să își asigure unii clienți politici banii din contractele cu statul – a se vedea fix ministerul transporturilor!!!
Domnul Cîțu ne anunța acum o lună-două ca nu sunt probleme cu banii, că sunt bani pentru finanțarea bugetului pentru 4-5 luni de zile din 2021.
Și atunci de ce explodează deficitul?
Că pensii nu crește , salarii nu, angajări nu face.
Și de ce se împrumută gurvernul, în prima lună din an, cu peste 6,8 miliarde lei, în creștere cu 2 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului trecut, când soldul împrumuturilor era de 4,8 miliarde lei?
O creștere a împrumuturilor de 42% din prima lună!
705 euro/secundă!
Acum văd că nu se mai îngrijorează “doctorii docenți” în economie libertariană!