Analize și opinii

Ziua Libertății Fiscale? În realitate, statul ia două treimi dintr-un salariu mediu. Grila iobăgiei

Tocimpozitare-munca-romaniamai s-a terminat ziua libertății fiscale, acea zi din an în care se presupune că am terminat de muncit pentru stat și am început să muncim pentru noi. O sărbătoare pe cât de sugestivă, pe atât de irelevantă.
Ziua libertății fiscale se calculează aplicând procentul colectării bugetare din PIB la zilele anului. În România, cele aproximativ 32 de procente au indicat, în 2011, data de 30 mai. Acest calcul are un mare păcat: este o medie care nu surprinde media.
Media este în cu totul altă parte. Să luăm un român mediu, care câștigă un salariu mediu.
Angajatorul scoate din buzunar ceva mai mult de 2700 de lei. Asta e baza de pornire – 100%
Contractul de muncă stipulează un “brut” de 2100 de lei.
Contribuabilul pleacă acasă cu 1500 de lei, net.
Deja, statul a oprit 45% din venit.

Din restul de 55%, de fiecare dată când cumpără ceva contribuabilul achită TVA. Împărțim la 1,24 și aflăm că a rămas cu puțin peste 44% din suma inițială. Dacă a mâncat la restaurant sau a cumpărat un alt serviciu cu TVA redus, e norocos, are șanse să fi rămas cu 46%.

Dar taxele nu se opresc aici. Dacă își dă 6,5% din venituri pe țigări și alcool (asta-i media), peste jumătate înseamnă accize. Mai rămâne cu 42,5% din suma inițială, restul banilor sunt deja la stat.

Alți 7,5% se duc pe combustibili, din care o treime (2,5%) sunt accize (TVA l-am scăzut deja). Rămân exact 40%.

Însă accizele incluse în combustibili sunt incluse în prețul fiecărui produs și serviciu, astfel că factura continuă să curgă. Piața carburanților înseamnă 6% din PIB, din care mai puțin de jumătate a fost deja contabilizată, în bugetul gospodăriilor. După ce achită și accizele pentru carburanți incluse în prețurile curente, contribuabilul mai rămâne cu 37% din suma inițială.

De-acum, se poate bucura, pentru că nu mai are de dat decât taxe pe proprietate și taxe ocazionale, care nu-i consumă mai mult de 1-2% din buget.

La sfârșit, rămâne cu aproximativ 35% (950 de lei!) din suma pe care patronul a cheltuit-o cu salariul său. Restul de 65% (1750 de lei!), aproape două treimi, a ajuns la stat.

Așa cum spuneam, libertatea fiscală este o medie care nu surprinde media. Da, unii s-au eliberat din prima zi a anului. Însă pentru contribuabilul de mai sus libertatea fiscală vine abia la toamnă.

Sursa: riscograma.ro