Analize și opinii

Ce se mai ascunde in spatele manipularii

ce-se-mai-ascunde-in-spatele-manipularii-b-opinii-bNu se mai ascunde aproape nimic. Totul e straveziu. Atat de straveziu, ca te jenezi de jena celor pusi in situatia sa manipuleze, sa fie ipocriti. O stiu si ei si totusi o fac. Iar si iar. E chiar atat de grava situatia Romaniei?

In momentul de fata, adevarul, onestitatea ar fi cele mai bune minciuni. Caci odata raul infaptuit, nimeni nu-i mai poate schimba perceptia. Iti faci iluzii ca prin minciuni, vaiete si promisiuni, lumea te va iubi, adica te va vota din nou cand raul s-a facut cu buna stiinta.
Daca s-ar fi facut din greseala, necunoastere ori din ura, dusmanie, pizma, erau doar doua sanse: recunoscand cinstit incompetenta si neomenia, sa lasi locul cui se pricepe si sa ceri umil iertare semenilor.

Manipularea da frisoane

Nu poti sa nu ai frisoane cand il auzi pe primul om in stat anuntandu-si cu satisfactie poporul ca “este pentru prima data, in istoria postdecembrista, cand toate cele circa 40 de obiective au fost atinse si nu este niciunul care sa fi fost amanat pentru o data ulterioara”. Fireste, analiza celor “circa 40” o vor face profesionistii. Noi incercam sa descoperim ce se ascunde in spatele afirmatiei. Sa nu ne facem breasla de rusine.

In primul rand, nu sunt obiectivele noastre, ci ale reprezentantilor nostri. Din pacate, agenda publica ii preocupa pe diriguitori doar in campanii. Ei si-au atins toate tintele, nu noi. Priviti parcarile din preajma institutiilor statului, ale regiilor si firmelor de stat, ale vamilor, porturilor, ale sediilor de partid, ale multor agentii si birouri guvernamentale.

Comparati-le cu cele din Londra, Paris, Viena si veti vedea ca bunastarea alor nostri le intrece. Palatele nababilor nostri, de la Snagov la Monte Carlo, de la Mamaia la Palma de Mallorca, rivalizeaza cu ale celor mai avuti insi de pe planeta. Astfel, Romania a intrat in randul lumii. A Treia.

Dimensiunile furaciunii

Pe sarantoci, informatia dlui Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi, cum ca economia neagra si furtul banului public depasesc 50 de miliarde de euro pe an, i-a lovit in moalele capului. Nu cred sa se mai fi intalnit vreodata pe undeva aceste dimensiuni ale jafului.

Practic, inseamna ca si-au impartit toata tara in doua, o parte grasa a catorva mii de portocalii calare pe haznaua cu parale din vami si diverse taxe de protectie, iar cealalta, a noastra, cu scoli si spitale inchise. Una cu elicopterul, mercedesul de stat si bodigarzii la poarta, iar alta cu sabia foametei deasupra capului.

Una cu activisti de partid care ciuruiesc din tot ce misca si alta cu oameni invatati parasindu-si tara in cautare de lucru si conditii de realizare profesionala. Una cu fier vechi cautat prin gunoaie si alta cu TVA de 50 milioane euro incasate din exporturi fictive ale aceluiasi produs. Revopsit. Aceeasi situatie la cereale, la produse agroalimentare.

Ne-am prins de ce au fost taiate pensiile si salariile, de ce a crescut TVA, de ce au fost imprumutate cele 20 de miliarde. Ca sa-si indeplineasca guvernul si dl presedinte tot ce si-au propus.

Cine face din negru alb?

Nu e oficial de partid care sa nu faca totul pentru a ne convinge ca ceea ce face guvernul e numai ceea ce trebuie. Ca iesim mintenas din criza si recesiune, chiar daca din salariu putem cumpara din ce in ce mai putin. Ca Romania cu un venit mediu de 340 euro urca spre capitalism in zbor, iar Grecia cu 1.250 de euro da faliment. De Irlanda, Portugalia, Spania nu mai zicem. Cica li se adauga SUA…

Ni s-au indeplinit toate profetiile si pe plan extern. Vocea ne este respectata de la Tiraspol la Bruxelles, iar guvernantii abia fac fata atator contacte internationale, pe unele la varf refuzandu-le. Investitiile straine ne coplesesc. Cu vizita de luni a dlui Berlusconi, probabil se va depasi planul cincinal.

Doar presa dusmanoasa face nota discordanta. Nu canta indeajuns maretele realizari. In nimicnicia ei, nu se bucura alaturi de masele populare fericite de roadele conducerii intelepte. Amenintand siguranta de partid si de stat, cu ochii mereu bulbucati, critica Puterea, facand din alb negru.

Autor: Petru Tomegea

Sursa: Ziare.com