Analize și opinii

Viorel Patrana: PUTIN VREA SĂ PRODUCĂ DRONE TURCEȘTI BAYRAKTAR ÎN RUSIA

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că omologul său rus Vladimir Putin și-a exprimat dorința de a stabili o cooperare cu producătorul turc de drone Bayraktar.
Potrivit președintelui turc, Emiratele Arabe Unite au anunțat și ele dorința de a construi pe teritoriul lor o fabrică pentru producția de drone turcești.
Erdogan plănuiește să sosească la Soci pe 5 august și să poarte discuții cu Putin. Liderii celor două țări vor discuta despre situația din Ucraina și despre acordul alimentar.
Erdogan și Putin s-au întâlnit deja pe 19 iulie la Teheran, în cadrul summitului format din Astana. Ei s-au întâlnit, de asemenea, cu iranianul Rahbar Ali Khamenei și președintele Ebrahim Raisi.

TURCIA VA VINDE BAYRAKTAR ORICUI ÎL CUMPĂRĂ
Turcia nu se teme să stabilească o cooperare strânsă cu Rusia, deoarece este ghidată de propriile interese. Ankara nu trebuie să-și facă griji cu privire la o posibilă expulzare din NATO.
Cooperarea militară și tehnică dintre Rusia și Turcia este pe ordinea de zi de mult timp. Planurile pentru producția comună de drone Bayraktar rămân un subiect fierbinte de discuție, a declarat purtătorul de cuvânt oficial al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Cooperarea militară dintre cele două țări este constant pe ordinea de zi. Însuși faptul că interacțiunea noastră se dezvoltă într-o zonă atât de sensibilă sugerează că, în general, toate relațiile noastre rămân la un nivel foarte înalt”, a spus Peskov. Putin și Erdogan vor discuta acest subiect când se vor întâlni la Soci, a adăugat Peskov.
Nu cu mult timp în urmă, Erdogan a încheiat un acord cu Putin pentru a cumpăra sisteme de apărare aeriană S-400 din Rusia. Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea față de înțelegere, dar scandalul a fost băgat sub covor. NATO vede Turcia ca un membru important în direcția Asiei. Pentru Turcia, nu contează cine va fi cumpărătorul dronelor Bayraktar.
Ce spuneam? Că Erdogan joacă la două capete? Ca orice lider responsabil. Ce-l interesează pe el, NATO, Rusia sau Turcia? Cine vrea binele Turciei, NATO sau Rusia? Niciunii, doar Turcia. E ușor să-l faci dictator când trebuie să mențină unitatea unei țări în care trăiesc kurzi (20 mil.), sirieni, irakieni, armeni, azeri, libanezi ș.a.
Fără Erdogan, Turcia era colonia Occidentului astăzi. Nu i-au înscenat o lovitură de stat în 2015? Prin rețeaua Soros, neomarxistă, coordonată de Gulem? I-a făcut praf Erdogan.

Autor: Viorel Patrana

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Mi se pare corect ca o țară independentă cu adevărat să-și vadă propriul ei interes geostrategic. De obicei coloniile nu pot face acest lucru. Respectarea sau nerespectarea Constituției reprezintă barometrul după care ne dăm seama dacă o țară este suverană (adică independentă) sau este o colonie (adică dependentă de o aktă țară sau țări).