Analize și opinii

Viktor Orban: „UE se transformă într-un imperiu care contravine intereselor naţiunilor”

BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 10: Hungarian Prime Minister Viktor Orban and German Chancellor Angela Merkel (not pictured) speak to the media prior to talks at the Chancellery on February 10, 2020 in Berlin, Germany. Orban is on a one-day official visit to Berlin. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, 19 iunie 2021, că Uniunea Europeană se transformă într-un „imperiu” care contravine intereselor naţiunilor de pe continentul european.

„În loc de Europa naţiunilor, la Bruxelles se construieşte un suprastat. De aceea, democraţii care se bazează pe valorile naţionale se confruntă astăzi cu cei care construiesc un imperiu”.

Potrivit lui, construirea unui imperiu european contravine ideii de democraţie şi nimeni nu a autorizat astfel de politici.

„Noi ne dorim altceva, noi vrem democraţia democraţiilor, bazată pe naţiuni”.

„Europa nu se va schimba şi nu se va îmbunătăţi singură, noi suntem cei care trebuie să o facem mai bună, să o reformăm şi să o repunem pe o cale care a avut succes la vremea respectivă”, a adăugat Viktor Orban, după ce a spus că UE se confruntă în prezent cu o criză la nivel social şi economic.

Orban a spus că Parlamentul European ar trebui şi el reformat, crescând competenţele parlamentelor naţionale, care ar trebui să aibă dreptul să blocheze procesele legislative dacă ar considera că acestea contravin intereselor ţărilor comunităţii europene.

Parlamentul European a cerut recent Comisiei Europene să activeze mecanismele de condiţionare a fondurilor europene în cazul ţărilor care încalcă valorile comunitare, fiind vizate în special Ungaria şi Polonia.

Cele două ţări fac deja obiectul unor proceduri din partea Comisiei, ca urmare a încălcării a ceea ce birocrații de la Bruxelles numesc „normele comunitare”.

Înainte de aceste declarații, Ungaria a adoptat un text de lege care interzice promovarea homosexualităţii în rândul minorilor. Imediat, președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, și-a manifestat „îngrijorarea” în legătură cu adoptarea acestei legislații. „Foarte îngrijoraţi de noua lege din Ungaria. În prezent examinăm dacă ea încalcă legislaţia europeană”, a scris von der Leyen pe Twitter.

Autor: Andrei Popescu

Sursa: anonimus.ro