Analize și opinii

Veste uriașă pentru România

Parlamentul European a aprobat marți o rezoluție prin care se cere admiterea fără întârziere a României și Bulgariei în zona Schengen.



Rezoluţia non-legislativă a fost aprobată cu 514 de voturi pentru, 107 împotrivă şi 38 de abţineri și se bazează pe un raport realizat de europarlamentarul bulgar  socialist Serghei Stanişev. Deputații europeni au reiterat solicitarea la adresa Consiliului UE de a lua o decizie rapidă și afirmativă în privința aderării cu drepturi depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Ei consideră că o aderare în două etape – prima cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, urmată și de eliminarea controalelor și la frontierele terestre – ar ridica o serie de riscuri și ar avea un impact negativ asupra viitoarei extinderi a Spațiului Schengen. Din acest motiv, decizia trebuie să fie luată printr-un act juridic unic, sunt de părere deputații europeni.

De asemenea, Parlamentul solicită miniștrilor UE să ia o decizie și în privința aderării Croației la Spațiul Schengen, de îndată ce Croația întrunește toate condițiile necesare.

Amânarea aderării depline a României și Bulgariei a produs repercusiuni negative, nu doar la adresa celor două state, ci și pentru UE, ca un întreg, consideră deputații.

Ei au evidențiat faptul că menținerea controalelor la frontierele interne sau reintroducerea lor în spațiul Schengen subminează încrederea cetățenilor în procesul de integrare și în instituțiile europene. De asemenea, ea are și un impact economic negativ asupra pieței interne UE și a exporturilor și importurilor din România și Bulgaria, sunt de părere deputații.

De asemenea, ei au subliniat că extinderea spațiului Schengen sau libertatea de mișcare a cetățenilor UE nu ar trebui periclitate de deficiențele altor politici UE cum ar fi politicile privind azilul și migrația.

Raportorul Sergei Stanishev (S&D, BG) a declarat: „Astăzi Parlamentul a făcut un pas în plus față de repetatele apeluri pentru aderarea imediată a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, insistând pentru o aderare deplină cu toate frontierele – terestre, maritime și aeriene. Respingem categoric aderarea parțială, fiindcă nu doar că nu are nicio justificare legală, dar provoacă și repercusiuni economice, sociale și politice negative la adresa întregii Uniuni Europene.”

Parlamentul European a dat „undă verde” pentru aderarea României şi Bulgariei la spațiul Schengen încă din iunie 2011 și și-a reiterat poziția în mai multe rânduri, în urma acestei rezoluții legislative.

În prezent, România și Bulgaria aplică în mod parțial acquis-ul Schengen, iar controalele sunt efectuate la frontierele ambelor state. Decizia finală cu privire la aderarea deplină este luată cu unanimitate de voturi, de către miniștrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului.

Premierul olandez Mark Rutte a semnalat în luna septembrie că opoziția țării sale față de aderarea la Schengen are legătură cu probleme cu corupția și situația statului de drept.

Autor: Alexandru Visan

Sursa: cotidianul.ro