În perioada lui Băsescu am scris tranșant: felul de luptă împotriva corupției dus de regim va accelera corupția, nu o va distruge.
Regimul Băsescu a transformat lupta împotriva corupției în bâtă ideologică și politică: lichidarea adversarilor, distrugerea partidelor, atacuri instituționale.
Rezultatul? Haos instituțional, război civil instituțional și între grupuri sociale, slăbirea instituțiilor și partidelor.
Scopul: lupta anticorupție stil Băsescu – duce la monopol asupra corupției. Așa e când lupți cu efectele nu cu cauzele corupției care presupune un set de politici publice mult mai complicate. Cum ar fi lupta cu sărăcia, lupta pentru accesul la educație etc. La noi se luptă doar cu săracii nu cu sărăcia.
A venit USR cu un discurs anticorupție. Un discurs violent și ultra populist. Am susținut aceeași teză: corupția va crește, se va amplifica și chiar va tinde spre monopol. Care e programul social-politic? Avem doar ”m.uie PSD”? Ok. Repetăm povestea: monopol asupra corupției.
Monopolul asupra corupției este mult mai periculos decât ”corupția democrată concurențială” – împărțită între mai multe grupuri. Adică să vă ferească dumnezeu de corupția investitorului strategic și cel al lobby-ului. Nu am timp acum să explic pe larg. Dar știți ce spun: ăia ne belesc cu mănuși albe pe salar minim cu asistență de la stat de ne ies fulgii. O fac și legal: corupția legală e și mai perversă.
Așa că avem rezultatul din epoca ”anticorupților”. Jos corupția! – dă roade.
”În 2021, România s-a prăbușit cu 13 (sau 18 mai exact n. m. ) locuri în clasamentul corupției, adică a ajuns mai coruptă cu 29% decît în 2020. Indexul Global al Corupției, un mecanism internațional care măsoară șpăgile, traficul de influență, corupția instanțelor și celelalte forme de furt prin oamenii și instituțiile statului, plasează România pe locul 79 în topul celor mai puțin corupte state, după ce, în 2020, a fost pe locul 61. De notat că, în 2019, România a fost considerată mai puțin coruptă ca în 2020, fiind localizată pe locul 60.” (din Cațavencii citatul).
Doamne câte m.uii mi-am luat pe povestea asta de la ”lumea bună”. Acum ne lingem rănile – pardon m.uia. S-a întors.
Bună dimineața sau noapte bună…
Autor: Vasile Ernu
Bina că ați scris băsescu cu majusculă și Dumnezeu cu literă mică…