Analize și opinii

Următorul Imperiu

De-a lungul istoriei, liderii politici, financiari și militari au căutat să creeze imperii. Occidentalii se gândesc adesea la Roma antică ca fiind primul imperiu. Mai târziu, alte imperii s-au format pentru un timp. Spania a devenit un imperiu, prin amabilitatea Armadei sale, a cuceririi Lumii Noi și a aurului și argintului extras din Occident. Marea Britanie a stăpânit secolul al XIX- lea, dar și-a pierdut imperiul din cauza războaielor costisitoare. SUA au preluat controlul în secolul al XX- lea și, la fel ca Roma, s-au ridicat ca o republică, cu un control central minim, dar acum se prăbușește sub propria sa greutate guvernamentală.

În mod invariabil, ultimii oameni care au înțeles prăbușirea unui imperiu sunt cei care trăiesc în el. Ca subiect britanic, îmi amintesc de anii mei mai tineri, când, deși Imperiul Britanic s-a terminat cu adevărat, mulți dintre colegii mei britanici încă se comportau într-o manieră pompoasă, de parcă ar exista „superioritatea” britanică. Nu mai este așa astăzi. (Nu mai puteți pretinde prea mult.)

Dar acest lucru sugerează că cei care trăiesc în imperiul actual – SUA – vor fi ultimii care vor înțelege cu adevărat că jocul s-a terminat. Americanii par să aibă speranța că declinul dramatic este un regres temporar din care vor reveni.

Probabil că nu. Din punct de vedere istoric, odată ce un imperiu a fost dărâmat de pe soclu, este înlocuit de o putere în ascensiune – una care este mai productivă și mai avansată din toate punctele de vedere. Cu toate acestea, SUA se așteaptă cu tenacitate și, ca orice imperiu pe moarte, liderii săi devin din ce în ce mai nemiloși, atât în țară, cât și în străinătate, sperând să păstreze aparențele.

Războiul este adesea semnul morții unui imperiu în declin – atât prin costul său financiar extrem, cât și prin capacitatea sa de a înstrăina popoarele altor țări. În noul mileniu, SUA au invadat mai multe țări decât în orice alt moment al istoriei sale și acum pare să fie într-o stare de război perpetuu. Acest lucru se realizează atât militar, cât și economic, deoarece SUA impun sancțiuni economice celor pe care încearcă să-i cucerească.

Acest efort a devenit atât de amenințător pentru lume, încât alte mari puteri, chiar dacă nu au o istorie de a fi aliați, se unesc acum pentru a contracara SUA.

SUA este încurajată în efortul său de o alianță nefirească între țările Europei. Deși Europa este alcătuită din multe țări mici, adesea cu culturi dramatic diferite, care s-au certat între ele de secole, Uniunea Europeană le-a reunit într-o „Statele Unite ale Europei” prost concepute.

Deși UE, relativ nouă, se poticnește deja și este pe punctul de a se fragmenta, liderii lor încearcă cu disperare să țină alianța improbabilă împreună cu ajutorul SUA. Între timp, celelalte mari puteri ale lumii merg din plin pentru a se asigura că, atunci când SUA și UE vor ajunge la Waterloo, restul lumii va continua independent de imperiul pe moarte.

Ei nu așteaptă doar de-a lungul marginii să vină prăbușirea, așteaptă rândul lor în vârful ordinii. Ei își pregătesc în mod activ poziția pentru ca, cât mai ușor posibil, să ia ștafeta la alergare.

Sfârșitul hegemoniei dolarului

De la Conferința de la Bretton Woods din 1944, dolarul american a domnit suprem ca monedă implicită a lumii. În 1944, SUA deținea mai mult aur decât orice altă țară, dar, în 1971, SUA au renunțat la standardul aur și, de atunci, dolarul este o monedă fiat. SUA au devenit un tot mai mare cavaler în abuzul de dolar – adesea în detrimentul altor țări.

Rusia și China s-au confruntat cu cea mai recentă rundă de tactici puternice ale SUA de a adera la petrodolar prin crearea celui mai mare acord energetic din istorie. Acesta și tot comerțul dintre cele două țări vor fi decontate în rublă și yuani. Rusia a fost activă de atunci în crearea de acorduri cu alți clienți de combustibil, ocolind petrodolarul.

În crearea acestor acorduri, puterile asiatice au anunțat neoficial dispariția petrodolarului. De zeci de ani, SUA și-a arătat mușchii în alte țări, folosind petrodolarul. Deci, acordul chino-rus este nu numai pentru a pune capăt monopolului petrodolarului, ci și pentru a crea, în general, un declin al puterii SUA asupra lumii.

Un nou sistem SWIFT

În prezent, marea majoritate a transferurilor economice din lume trec prin sistemul SWIFT, situat la Bruxelles, dar controlat de SUA. În ultimii ani, SUA au interzis sau amenințat că vor interzice alte țări din sistemul SWIFT, făcând efectiv imposibil transferul de bani de către bănci și, prin extensie, provocând colapsul sistemelor lor bancare. Rusia a răspuns creându-și propriul sistem SWIFT.

Este foarte probabil ca, dacă partenerilor comerciali ruși, cum ar fi Iranul, li se interzice utilizarea SWIFT de la Bruxelles (sau chiar ar amenința că va fi interzis), Rusia le-ar extinde utilizarea SWFT-ului său.

Crearea unui al doilea SWIFT la nivel mondial ar elimina efectiv amenințarea SWIFT din geanta SUA de trucuri ca armă economică. Atâta timp cât Rusia oferă un serviciu eficient de transfer de bani și o face fără intimidarea pe care o folosește SUA, este previzibil ca alte țări să apeleze la noul sistem, în detrimentul SWIFT. Odată ce alte țări vor fi pe deplin la bord, SUA nu ar avea de ales decât să interacționeze cu noul sistem sau să piardă comerțul cu acele țări.

O nouă bancă centrală

În ultimele decenii, China și Rusia și-au extins dramatic puterile economice și s-au plâns periodic că locurile lor la masa FMI sunt nerealist de scăzute, având în vedere importanța lor pentru comerțul mondial. În 2014, China a înlocuit oficial SUA ca cea mai mare economie din lume, dar FMI a căutat în mod constant să minimizeze locul Chinei la masă.

S-ar părea că Occidentul crede că deține toate cărțile și că chinezii și alte puteri trebuie să accepte o poziție de soră săracă, dacă li se permite să stea la masa FMI . Occidentul nu pare să recunoască că, dacă sunt înghețate, celelalte puteri au capacitatea de a crea alternative. Ca și în cazul sistemului SWIFT, puterile asiatice au reacționat la depășirea SUA, nu plecând lingându-și rănile, ci creând un al doilea FMI.

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a legislativului rus) a creat acum Noua Bancă de Dezvoltare. Va avea un fond de 100 de miliarde de dolari, care va fi folosit pentru țările BRICS. Cei cinci membri ai săi vor contribui în mod egal la finanțarea sa. Acesta va fi centrat în Shanghai, India va servi ca prim președinte rotativ de cinci ani, iar primul președinte al consiliului de administrație va veni din Brazilia. Primul președinte al consiliului guvernatorilor va fi probabil ministrul rus de finanțe Anton Siluanov. Prin urmare, este structurat pentru a fi cu adevărat multinațional.

Prin crearea tuturor entităților de mai sus, BRICS-urile vor fi creat, de fapt, o a doua lume economică completă.

În ultimele zile ale Imperiului Britanic, noi, britanicii, păream să ne simțim sub iluzia că, chiar dacă baza noastră de putere s-a prăbușit, am putea cumva să păstrăm controlul prin amenințări și strălucire. Marea Britanie a greșit total în acest sens și a reușit doar să înstrăineze partenerii comerciali, coloniile și aliații făcând acest lucru.

La fel se întâmplă și astăzi. China, Rusia și restul lumii, atunci când se confruntă cu amenințările și strălucirea americană, nu își vor plia pur și simplu interesele și vor accepta că SUA trebuie să fie ascultate. În schimb, vor crea alternative. Și o fac extrem de bine și de repede. În acest moment, supraîntinderea SUA nu numai că permite altor puteri să se ridice, ci le forțează mâna să creeze literalmente următorul imperiu în toată regula.

Nota editorului: A fost întotdeauna adevărat, așa cum a spus Bourne, că „războiul este sănătatea statului”. Dar este mai ales adevărat când vremurile economice devin grele. Asta pentru că guvernelor le place să pună problemele lor pe seama celor din afară; chiar și o amenințare străină imaginată tinde să unifice opiniile în jurul celor ale liderilor.

Deoarece economiile din întreaga lume slăbesc, iar liderii politici sunt toți similari în mentalitatea esențială, există motive întemeiate să credem că tendința spre cel de-al treilea război mondial se accelerează.

Din păcate, există puține lucruri pe care orice individ poate face pentru a schimba practic traiectoria acestei tendințe în mișcare. Cea ce poți să faci cel mai bine poți și ar trebui să faci este să fii informat, astfel încât să te poți proteja în cel mai bun mod posibil și chiar să profiti de pe urma situației.

Preluare: Internațional Man / Autor: Jeff Thomas

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • …am scris despre asta de cinci ani incoace… cind te ridici deasupra partizanatelor, a patimilor viscerale, a ”constiintei” apartenentei la ”valorile euro-atlantice” si a emo-televiziunilor poti ”vedea” imaginea de ansamblu… iar pentru ”hegemon” si ”batrina doamna” asta reprezinta INCEPUTUL SFIRSITULUI… vai de tine Romanie! vai de tine romanul meu! (Nota personala: am hotarit sa nu-l mai critic pe ”romanul meu” este, inca o data, ca intotdeauna, un mare naiv… si il compatimesc… pe naiv nu trebuie sa-l critici ci sa-l ajuti… insa eu nu mai am puterea de-a o face… asa ca de azi o sa tac chiar de va trebui sa-mi sparg laptopul si router-ul)… la final, F U C K TOATA mass media romaneasca pentru ceea ce fac de 32 de ani…