Analize și opinii

Ungurii iriga cu apa romaneasca, la noi porumbul si floarea soarelui sunt compromise

seceta2In conditiile in care soarele dogoritor nu ne iarta de saptamani intregi si seceta face ravagii in culturi stam si ne uitam la fondurile europene dedicate agriculturii, fara sa investim in sisteme salvatoare de irigatii.

Din 2007 pana acum ni s-au pus la dispozitie sute de milioane de euro si n-am reusit sa cheltuim decit 7% din bani majoritatea pentru drumuri in camp fara nicio utilitate clara. Iar fermierii se gandesc, cu jale si amar, la ziua recoltei, cand vor aduna de pe tarla doar 3 spice si 2 stiuleti.
In judetul Arad gasim o situatie absurda.
Ungurii au inteles ca fara sistem de irigatii plantele nu au nicio sansa si aduc apa din Romania. Apa este pompata din aceasta zona din raul Mures si transportata la 20 de km de granita prin canale care sunt tapetate cu dale si folie impermeabila ca sa nu se risipeasca niciun strop.
Vecinii platesc pentru apa in jur de 70 de mii de euro pe an si fac agricultura. Nu este si cazul nostru.
Niciun hectar nu este irigat in Arad, se vede cu ochiul liber, porumbul fie nu a apucat sa creasca fie s-a uscat.
Si in judetul Braila, specialistii vorbesc despre starea de calamitate: 160 de mii de hectare de porumb, soia si floarea soarelui sunt total compromise.
Autoritatile locale admit ca nu au intocmit niciun proiect pentru accesarea de finantari pentru sisteme de irigatii.
Fermierii spun ca se confrunta cu o situatie absurda: unde exista sisteme performante de irigatii, nu pot fi puse in functiune din cauza ca nu s-a investit si in surse de energia alternativa, mai ieftina.
Pentru un hectar, costurile, de peste 2 mii de lei, ar depasi pretul insamintarilor si muncilor campului.
Din fondurile Uniunii Europene pentru investitii in infrastructura si amenajari impotriva inundatiilor, nu s-a cheltuit niciun ban pentru irigatii.

Abia de anul trecut s-au putut depune primele proiecte, iar in februarie, anul acesta, au fost aprobate 50 dintre ele.(sursa: stirileprotv.ro

Ministerul Agriculturii îi va ajuta pe ţăranii care au culturile calamitate din cauza secetei

Ministerul

Agriculturii vrea să combată efectele secetei printr-un ajutor de minimis de 7.500 de euro pe exploataţie agricolă, creşterea plăţilor la hectar de la 132 euro la 170-180 euro şi ieftinirea energiei pentru irigaţii, cu 20%, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Guvernul vizează un set de zece măsuri în domeniul agriculturii, inclusiv plata apei pentru irigaţii direct la sursă şi sulimentarea fondurilor pentru infrastructura de irigaţii.

Agricultura ar urma să fie stimulată şi prin creşterea plafonului naţional pentru susţinea bovinelor şi ovinelor, stimularea menţinerii activităţilor de creştere a bovinelor de carne şi a bivoliţelor din zonele defavorizate şi suplimentarea fondurilor pentru Măsura 121, în vederea înfiinţării fermelor de rase de reproducţie.

Acestora li se adaugă subvenţionarea dobânzii la creditele destinate beneficiarilor PNDR şi combaterea evaziunii fiscale. (sursa: cotidianul.ro)