Analize și opinii

Un plan de război comercial fără precedent în istoria SUA

Planul președintelui Trump pentru războiul comercial cu China este de a transforma acest conflict într-unul ”de o amploare fără precedent” și de a-l face ”insuportabil” pentru Beijing, a declarat fostul consilier pentru Strategie al Casei Albe, Steve Bannon, unul dintre arhitecții campaniei prezidențiale a lui Donald Trump.



Într-un interviu pentru South China Morning Post, Bannon a arătat că fostele administrații americane care au impus tarife pentru importurile din China nu au mers mai departe de suma de 10-30 de miliarde de dolari, mult mai puțin decât cele 500 de miliarde de dolari vizate de Donald Trump, ceea ce ”a prins Beijingul pe picior greșit”. ”Este mai mult decât orice alte tarife. Este la o scară și o profunzime de neconceput până acum în istoria SUA”, a spus Bannon. Fostul consilier arată că strategia Beijingului a fost aceeași de până acum, de a tergiversa lucrurile prin lungi runde de negocieri comerciale. ”Vor mereu să aibă un dialog strategic pentru a tergiversa lucrurile. Nu au crezut niciodată că cineva chiar va impune aceste tarife”.

Bannon a ținut să precizeze că, în 2015, înainte de alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump știa că statul profund si Wall Street-ul ”se vor alia cu China” în războiul comercial ce avea să urmeze. Trump dorește să influențeze regimul comercial internațional pentru a ”reduce deficitul comercial al SUA și pentru a reindustrializa America”, susține Bannon. ”Fabricile noastre au fost mutate în China. Wall Street-ul a câștigat uriaș astfel. Acum, președintele Trump doreste să oprească această tendință”. ”Trump nu va ceda în războiul lui comercial cu China”, chiar dacă anticiperaza ”o rezistență puternică pe plan intern și extern”, deoarece ”aliații occidentali” care cooperează cu China doresc și ei să se îmbogățească. Este opinia lui Bannon.

Bannon a declarat că, pe lânga impunerea unor tarife comerciale mari, Casa Albă se va folosi de legile pentru protejarea proprietății intelectuale și va forța companiile americane să nu-și mai transfere tehnologia în China. Bannon a amintit de acțiunea președintelui Trump din luna iulie, când a interzis vânzarea de tehnologie americană pentru compania chineză de telecomunicații ZTE, care s-a aflat în pragul falimentului, aproape de a lăsa 10.000 de angajați fără locuri de munca. Abia după acest avertisment Trump a decis să ridice interdicțiile de export.

”Este foarte important ca publicul chinez să-și amintească de cazul ZTE. Tema principală a programului ”China 2025”, pentru ajungerea din urma a Vestului în plan tehnologic, este ca Beijingul să nu mai depindă de această tehnologie. Chinezii sunt foarte vulnerabili aici”, a spus Bannon.

”Elitele și presa încearcă să va convingă că mutarea fabricilor și a slujbelor în alte țări nu este altceva decât o lege a fizicii. Însă adevărul este excat la polul opus – acțiunea oamenilor a dus la această realitate. Ea poate fi iversată și va fi inversată. Taxele vamale sunt despre demnitatea și mandria oamenilor”, a spus Bannon pentru publicația chineză.

Autor: Calin Marchievici

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • 10-30 mld de dolari vs 500 mld de dolari, dif de taxe vamale, plan de razboi comercial China – SUA, majorarea taxelor simbolizand “demnitatea si mandria oamenilor”. Pilda Vamesului. Regandirea aliantelor. Resetare Program Planetar. Maretia planetei Pamant. Sacra stralucire.

  • ‘statul profund’… sugerez ‘statul mafiot’ ca traducere pentru ‘deep state’ [o filiala nationala/.gov a statului mondial adica a noii ordini mondiale]