Analize și opinii

Un om bun sub o influență proastă

Nu cred că există vreo sansă, sper să nu intre Pippidi în USR. Cred că nici ND nu o simpatizează. Cristian Ghinea va avea greutate in USR și s-a ajuns la ”replici dure” intre Ghinea și preaKurata. Citez din Ghinea – ”Cu politicienii e la fel, AMP trece prin trei faze: 1) amor dezlănţuit; 2) gudureală mămoasă şi 3) răzbunare furibundă.
rc

Cu Traian Băsescu a trecut prin toate fazele. La o întîlnire a Alianţei România Curată (singura, de altfel) AMP tot zicea ceva de „Şefu’“. Şefu’ a zis, Şefu’ se gîndea… O zicea chicotind, cu aer de şcolăriţă care fumează la WC cu directorul liceului, prietenul ei. Iniţial nu am înţeles despre cine vorbeşte. Apoi ne-am dat cu toţii seama că despre Băsescu. Şi ne-am uitat unii la alţii – ONG-işti şi ziarişti – stupefiaţi. Nu aparenţele erau importante pentru ea, ci aparenţa intimităţii cu puterea. De la un moment încolo, Băsescu nu a mai fost Şefu’, şi să te ţii răzbunare. Cu Ponta, povestea e similară. Un „impecabil“ lider de viitor. A urmat apoi gudureala, articole cu ce trebuie să facă noul Şefu’. Scrise la modul din care înţelegem că AMP conduce de fapt Guvernul, pe lîngă Comisia Europeană şi bucăţi din ONU. Ponta a intrat în faza trei şi acum Iohannis s-a procopsit cu pasiunea. Cine o susţine pe Macovei e ori tîmpit, ori securist, nu există loc de discuţii. Nu îl văd bine nici pe Iohannis (evident, după ce AMP îl va fi făcut preşedinte).”

Mihai Gotiu este un om bun sub o influența proastă. De acord, ca jurnalist trebuie sa ia un salar, dar cand solda vine de la Alinuța asta se cheama in engleza ”a big liability” pt USR.

Clujul este orasul cu potentialul cel mai mare dupa Bucuresti pt USR, protestele Save Rosia Montana au fost mai mari la Cluj decat la Bucuresti, dpdv procentual, si mai curate. Mihai Gotiu a avut o contributie extraordinara in campaniile SRM, a fost unul din liderii SRM. Dar SRM a refuzat orice structurare politica sub influenta unor lideri ca Eugen David si M.Gotiu. SRM a fost initial o mana de activisti care timp de 10 ani au dus o lupta de guerilla eroica, pana au generat acel val istoric care a culminat cu marile proteste din sept-oct 2013. Miscarea SMR a dus implicit nu direct, la nasterea USB!! Refuzand next level of the game, prin pozitia lor ”100% apolitica”, nefiind in stare sa faca o organizatie, o structurare, lasand strada sa protesteze spontan si haotic, liderii SRM in frunte cu David si Gotiu au ratat acel mare val de energie. Au ratat o responsabilitate, o ocazie enorma si au pierdut leadershipul miscarii civice. Acu sa blochezi aceste energii, sa nu fii in stare sa culegi marul copt de pe pom, sa nu fii in stare sa organizezi un partid si apoi sa vii sa ”accepti” conducerea USR Cluj dupa ce ai vazut ca ”nu mai este o joaca”, ca USR este pe val cu sanse de 10% la alegeri, nici asta nu e binje.

In al treilea rand Gotiu este un om cu vederi de stanga, totdeauna a fost apropiat de ong-uri ultrastangiste, de oameni care au condus campanii stangiste gen ”razboiul de la muzeul MȚR”. Clujul ca oras cu potentialul cel mai mare din tara era franciza cea mai importanta pt USR si aceasta franciza a fost organizata de Stelian Ene fost M10 si M.Gotiu. Sa faci parte din M10 nu e o problema mare pt un simplu membru, dovedeste doar naivitate politica. Dar USR a gresit cand a lasat un astfel de ”fost naiv politic” sa construiasca filiale USR.

Membrii USR Cluj au fost selectați de Gotiu si Stelian Ene, (daca nu ma insel), filiala USR Cluj risca sa devina un grup stangist, format din membrii cu cele mai bune intentii, dar naivi politic si fara obiective structurale. Un grup fara o directie stategica poate fi directionat, manipulat de oameni inteligenti aflati in pozitii cheie. Un om cu cat este mai extremist cu atat este mai vocal si mai vehement, daca este si inteligent poate fi si foarte convingator. In aceste conditii USR Cluj poate ajunge in mod foarte democratic sa fie dominat din ce in ce mai mult de membrii cu valori de stanga sau de extrema stanga. Pentru USR membrii cu valori de stanga sunt un lucru ok, ATAT TIMP cat exista in USR un ECHILIBRU intre oameni cu valori de stanga si oameni cu valori de dreapta, si cat timp nu intra in USR extremistii.

Problema cea mai mare pt USR Cluj ramane influenta lui Pippidi prin Gotiu. Reteaua Soros exista dar dupa parerea mea ea este constituita prin oameni foarte putini care sunt influenti prin banii murdari pe care ii plaseaza ”in cauze bune”. Pippidi este unul din varfurile retelei Soros! Un om ca Ghinea a fost in stare sa se rupa de preaKurata, ar trebui in continuare aceasta oportunista sa fie tot mai izolatata. Alina Mungiu Pippidi, odrasla de secretari de partid, veniti din raionul Balti/URSS, dupa ce a scris discursuri prezidențiale penibile pt Basescu pe tema romanilor ce ar fi in proportie de peste 20 la suta homosexuali, autoarea unor blasfemiatoare porcarii despre evanghelisti, distrugatoarea unei reputate gazete din Iasi, cea care venea de mana la Liga Studentilor cu Adrian Severin, care incerca sa-l scoata basma curata pe Petre Roman dupa Mineriada, nu e persoana potrivita pentru a fi papesa miscarii civice si nasa USR Cluj, doar pentru ca a obtinut bani murdari cu care a finantat Romania Curata, peste 200 000 de euro pentru a obtine cica 5 milioane de accesari pe an. Mungiu ca odrasla comunista are in sange oportunismul, nu poti sa vii sa fii lider civic dupa ce ai scris discursuri pentru Basescu si apoi SI pentru Ponta!

Citez din textul lui M.Gotiu – Cum am ajuns sa candidez din partea USR pentru senat : ”.. ar fi incorect să spun că știu exact ce a produs declicul, care a fost momentul și care au fost motivele esențiale pentru care am cârmit-o către politică. În urmă cu doi ani și jumătate (în acel martie 2014 pe care îl aminteam), când m-am întâlnit și am făcut cunoștință cu Alina Mungiu-Pippidi la Berlin, n-aveam nici cea mai mică intenție să fac asta, chit că asta încerca Alina să mă convingă să fac. I-am spus atunci că nu politica mă interesează, ci modul în care aceste energii civice pot fi aduse împreună, .. Într-un proiect dedicat societății civile, creșterii vizibilității ei coagulării ei, m-aș implica, am spus. Nu au trecut două sau trei săptămâni, încă nu-mi încheiasem rezidența la Viena, și AMP m-a căutat să-mi spună că SAR taman a câștigat un proiect ale cărui obiective și scopuri se suprapuneau, în mare, cu ceea ce spusesem eu că mă interesează. Mănânci, calule, ovăz? După încă un scurt periplu la Paris, pe care apucasem deja să-l programez, am preluat coordonarea editorială a României Curate.

A venit vara acestui an. Când Clotilde Armand și Stelian Ene au descins la Cluj pentru o primă întâlnire cu simpatizanți și posibili viitori membri ai unei filiale locale, nu am avut cum să lipsesc, chiar dacă interesul a fost mai degrabă jurnalistic. Apoi am ajuns la o altă ședință a Filialei Cluj a USR, în care începuseră discuțiile despre posibili candidați. În același timp, era în plină desfășurare și campania de strângere de semnături – cea în care clujenii au strâns peste 26.000, adică de peste trei ori targetul repartizat. A fost ziua în care am înțeles că povestea asta cu partidul nu e o joacă. Am răspuns invitației de a candida în Filiala Cluj pentru funcția de senator.”

Autor: Alex Imreh

Sursa: A3f.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu