Analize și opinii

Un enunț cu calculele navetei prezidențiale la nevastă, devenită problemă de stat, ar fi avut un oarece impact la conferința Vioricăi Dăncilă!

Klaus Iohannis a cîștigat experiență de moderator și a scăpat de situații penibile. Adică de înghesuiala pe care i-ar fi provocat-o întrebările incomode. Asta înseamnă că are deja înclinații de moderator tv, dar și de organizator de evenimente.



În schimb, Viorica Dăncilă a cîștigat în curaj. Să te arunci într-o conferință de presă atît de importantă, pregătită doar cu 20-24 de ore înainte înseamnă curaj nebun. Asta mai dovedește însă că este un om care își dorește puterea cu disperare și că este gata să riște inclusiv penibilul.

Ziariștii au pierdut partida în ambele cazuri. Pe Klaus Iohannis l-au menajat enervant. Parcă selectații s-ar fi temut să-l deranjeze. Au și fost ridiculizați de un student din sală care a întrebat de ce n-a adus și jurnaliști care să-i pună întrebări incomode. Pe Viorica Dăncilă, unde au mobilizat toată armata de ziariști rezist, au agresat-o pînă la limita nervilor. Spre surprinderea tuturor, în ciuda agresivității, ea a trecut de conferința de presă mult mai calmă decît ne așteptam, scoțînd in evidență o neașteptată stăpînire de sine.

Din păcate, echipa Vioricăi Dăncilă n-a adus nimic nou. S-a mulțumit să cîștige timp de imagine. A expus-o la tv, dar nu i-a oferit ”gloanțe” cu care să-l ”execute” pe Klaus Iohannis. Să beneficiezi de prezența atîtor ziariști și de două ore și jumătate de audiență și să nu-l întrebi pe președintele Klaus Iohannis ce-i cu această invazie de sibieni în guvernul Orban și pe lîngă (miniștri, doctori, secretar de stat, președinte CNAS, generali de STS etc.) toți din orașul președintelui sau din preajmă înseamnă să nu stai deloc cu ochii pe adversar și să-l lași să zburde. Să nu-l întrebi pe Klaus Iohannis cît costă naveta sa săptămînală sau aproape săptămînală cu coloana și mașină de poliție la înaintare pînă la Sibiu și după două zile înapoi înseamnă să fii crispat și concentrat numai pe repetarea unor întrebări standard.

Presupun că mulți alegători vor fi încercat să facă un calcul simplu. Cinci ani ori 52 de săptămîni, ori două drumuri (dus întors) ori 10-15 oameni, ori atătea nopți de cazare ori atâția lei diurnă, ori atîția litri benzină și motorină per automobil pe suta de kilometri, ori 650 de kilometri, ori uzura și întreținerea automobilelor, cît dau? Si care rezultat este egal cu mărimea găurii din buget! Sigur, un enunț cu calculele navetei prezidențiale la nevastă, devenită problemă de stat, ar fi avut un oarece impact. Să ratezi ocazia să-l întrebi pe Klaus Iohannis ce rol a jucat el în recuperarea bunurilor confiscate de statul român în 1944 de la Grupul Etnic German și recuperate de FDGR ca succesor (cu Iohannis și președinte și primar al Sibiului) într-un simulacru de proces înseamnă să nu ai consilieri și să nu știi istorie. Si să nu prea ai habar despre ce scrie presa și nici despre ce vorbesc oamenii.

Ce m-a distrat a fost acuzația celor ”culți în cap” care o acuză pe Viorica Dăncilă că i-a jignit pe cei din diasporă spunîndu-le ”ăștia”. Tărăboiul cel mai mare a fost montat mai ales la Digi24 Tv. Din păcate, autorii acestei ”descoperiri” epocale în discursul Vioricăi Dăncilă sunt niște jurnaliști care zic toată ziua ”țara asta”, ”țara asta așa și pe dincolo”, fără să se revolte că o minimalizează sau să fie taxați pentru folosirea improprie a pronumelui și adjectivului demonstrativ. Si dacă toți ziariștii și toți polticienii vorbesc cu ”țara asta”, de ce n-ar zice Viorica Dăncilă cu ale sale ezitări de limbă română ”ăștia din diaspora”, ”ăștia” fiind forma de persoana a treia plural a lui ”asta”. Așa că ziariștii ”ăștia” care s-au chinuit să-i ia gîtul și-au cam rupt picioarele în gramatică într-un moment în care s-au împiedicat singuri.

Mai ales că nici unul nu a obserevat că într-un răspus la o întrebare despre formarea unei majorități parlamentare Klaus Iohannis (încă președinte al țării noastre) a spus că în legătură cu formarea unei majorități în parlament,” intenția mea este extrem de solidă. Voi avea grijă să se miște lucrurile în acest sens”. Ce înseamnă asta? Că președintele a confirmat în văzul tuturor amestecul său în formarea unei majorități. Exact ce a destăinuit și Călin Popescu Tăriceanu cînd a fost invitat să treacă de partea lui Iohannis după alegerile din 2014. Adică aceeași soluție imorală practicată și recunoscută de Traian Băsescu (tăticul sforăriilor dintre partide). Adică piciorul pe Constituția României!

În văzul lumii, cu opt corifei de părerism de față, președintele Klaus Iohannis (după ce recent a spus cu mîndrie că principalul său succes a fost dărîmarea guvernului PSD) a anunțat că se va amesteca în viața Parlamentului pentru a forma o majoritate solidă. Cu ce mijloace? Cu SPP-ul care îl păzește? Cu SRI-ul care face jocurile? Cu DNA-ul care întocmește dosare și arestează? Cum va avea el ”grijă să se miște lucrurile” în direcția formării unei majorități solide?

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul