Analize și opinii

Un bubble energetic: de la pret sau de la insecuritate?

D-l Mihai David, fost director general al Hidroelectrica, a considerat de cuviinta ca, de curand, cu prilejul plecarii sale din functia detinuta in cea mai valoroasa intreprindere de stat romaneasca, sa-si faca publice cateva opinii despre sistemul energetic care merita luare aminte.
De departe cea care ar trebui sa starneasca maxim interes este aceea ca sistemul energetic ar fi amenintat de un fel de bubble precum cel care a existat anii trecuti in imobilar si care ar putea exploda in cativa ani, incepand din zona energiei regenerabile.
“Urmatorul bubble care se va sparge este energia, iar prima va fi energia regenerabila – spune textual d-l David. Valoarea capacitatilor de productie este supralicitata, iar in cinci-sase ani am putea asista la o spargere a acestei bule.”
Explicatiile d-lui David sunt legate de sistemul de compensare introdus pentru a face atractive investitiile in energia verde, in conditiile in care tehnologiile in domeniu sunt mai scumpe, in Romania sistemul agreat fiind acela al certificatelor verzi acordate pentru fiecare MWh produs din surse regenerabile.

Cu aceste certificate pe care le cumpara, furnizorii de electricitate fac dovada indeplinirii obligatiei pe care o au ca o parte din energia livrata catre consumator sa fie energie verde.

“Din cauza schemelor de sprijin care aduc o supracompensare pentru investitiile in energia verde, vom avea acest bubble, spune d-l David.

Practic aceste scheme vor duce la o supracapacitate de productie in energia verde, care mai departe se va vedea in cresterea preturilor.

Se scumpesc produsele, cresc facturile, iar acest lucru va deveni nesustenabil. Se va intampla acelasi lucru care s-a intamplat pe piata imobiliara, cand un metru patrat ajunsese mii de euro.”

Sa nu ignoram ce spune d-l David.

Dansul, de altfel, n-a parasit sistemul, ci ramane responsabilizat fata de acesta ca membru al Consiliului de Administratie al Hidroelectrica.

Cifrele il sustin. In plina criza, investitiile in energia eoliana – unica dintre sursele neconventionale atacate serios pana acum – au sarit spectaculos, fiind de altminteri singurele in crestere.

Capacitatea instalata in parcuri eoliene a saltat de la doar 14 MW montati in 2009 la 460 MW in 2010. Salt legat, evident, de accesul la profitabilele certificate verzi.

Preocupat probabil sa releve impactul energiei regenerabile (in speta eoliene deocamdata) asupra pretului electricitatii la consumator, d-l David n-a abordat, cum a facut-o el insusi in mai multe randuri anterior, problema acestei energii pentru securitatea sistemului.

Discontinuitatea obiectiva, din cauze naturale, a furnizarii de electricitate din surse eoliene creeaza probleme imense sistemului energetic national integrat.

Reglementarile actuale in vigoare prevad prioritatea preluarii in sistem a energiilor regenerabile, in fond pentru promovarea acestora, precum si pentru realizarea obligatiei Romaniei in cadrul Uniunii Europene de a asigura treptat o contributie a energiilor renegerabile de circa 38% in acoperirea consumului pana in 2020.

Aceasta inseamna ca, atunci cand bate vantul, sa fie scosi din sistem alti furnizori (din surse fie termo, fie hidro, fie nucleare), caci acesta nu se poate juca cu nevoile dupa cum bate vantul! Iar, atunci cand vantul nu bate, sa se introduca alti producatori in sistem.

Acest “uite-nu e” nu este doar foarte costisitor, dar poate fi si foarte periculos! De aceea, insertia de eolian se poate face doar in sisteme integrate foarte puternice si extrem de bine utilate pentru asemenea bransari/debransari.

Se estimeaza ca, in sistemul energetic romanesc, ar fi nevoie de investitii de cel putin jumatate de miliard de euro pentru asigurarea unor preluari fara probleme in sistem ale unui cuantum semnificativ de energie eoliana.

Investitii pe care nu le suporta investitorii in eolian si pe care, indiferent cine le face, le vor prelua in sarcina tot consumatorii. Ca si costul certificatelor verzi, care constituie un stimul pentru investitorii in eolian, dar o povara pentru consumatori, caci transforma practic o energie ieftina intr-una foarte scumpa.

Oricum, un sistem nu poate prelua decat un mic cuantum de energie eoliana, respectiv unul pentru care sa existe un nucleu-tampon de capacitati de productie in energii conventionale prin care sa se realizeze reglajele. Transelectrica sugereaza ca s-ar putea prelua in Romania cam 3.000 MWh instalati.

Avand in vedere ca, la randamentele existente, aceasta ar corespunde cu circa 1.000 MW capacitati de productie, inseamna ca deja existenta capacitate de productie anterior mentionata devine o problema si ca oricum proiectele vizate de peste 20.000 MW ar trimite sistemul in colaps.

Asa ca daca bubble-ul de care vorbea d-l David va fi doar o bula de pret, va mai fi cum va mai fi, dar, daca ajunge la fibra sistemului national energetic integrat, o vom pune de mamaliga… electric!

Analiza de Ilie Serbanescu

Sursa: Bloombiz

Despre autor

contributor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu