Analize și opinii Extern

Turcia: ‘Mişcarea lui Gülen este fondată de CIA, la fel ca mormonii şi scientologii’

Un procuror turc, care investighează conexiunile financiare ale mişcării conduse de Fethullah Gülen, a declarat că structura organizatorică a acesteia este identică cu schema cunoscută în Biserica Mormonă sau în Scientologie din Statele Unite, şi susţine că toate aceste trei grupări sunt înfiinţate de către spionajul american.
erdogan2-610x300[1]
CIA a organizat “aceste trei secte ca nişte organizaţii non-guvernamentale pentru a provoca schimbări sociale”, se arată în rechizitoriul formulat de Zafer Dur, procuror al Parchetului din provincia Izmir, preluat de Hurriyet.

Sistemul construit de adepţii lui Gülen, de-alungul anilor, în sectoartele de educaţie, sănătate, politică, cultură şi tehnologie, au acelaşi scop ca cele două biserici din SUA, spune Dur.

El susţine că nu este posibil ca Fethullah Gülen, în vârstă de 75 de ani, care nu are decât şcoala primară absolvită în Turcia, să pună la punct o asemenea organizaţie de proporţii, prin care să se infiltreze de unul singur în segmente vitale ale statului.

“Fără sprijin internaţional, Gülen nu putea să deschidă şcoli în 160 de ţări”, a adăugat anchetatorul turc.

De asemenea, acesta a stabilit şi o legătură între arestarea liderului PKK, în 1999, şi plecarea lui Gülen în Statele Unite, din acelaşi an.

“Mai mulţi jurnalişti de investigaţie ştiau şi au scris despre susţinătorii lui Gülen, care au lucrat cu contract pentru servicii de spionaj străine, cum ar fi CIA, MI6 sau BND”, se arată în rechizitoriu.

El aminteşte de morţile misterioase ale mai multor persoane de notorietate din lumea presei turce, Necip Hablemitoğlu, Haydar Meriç sau Aytunç Altındal, ale căror decese ridică semne de întrrebare şi ar trebui reanchetate cu atenţie.

De asemenea, procurorul a reamintit despre arestarea jurnalistului Ahmet Şık, în 2011, înainte ca volumul acestuia, care incrimina mişcarea gülenistă, să fie publicat şi despre perioada petrecută în spatele gratiilor a altor doi ziarişti, Hanefi Avcı şi Nedim Şener, cunoscuţi pentru poziţia lor fermă împotriva lui Gülen.

Cristian Gheorghe

sursa: stiripesurse.ro

Abonează-te la newsletter