Analize și opinii

TUDOREL A ȘTERS PE JOS CU LAZĂR

Ministrul Justitiei l-a tinut in rafala pe Procurorul General: “Ce le spuneti romanilor care au stat in puscarie si care au fost declarati nevinovati?… Ati vazut ca cineva a zis ‘niste penali’, iar dumneavoastra, ca un specialist al Dreptului, ati spus ‘inculpati de rang inalt’, probabil ca ati uitat ca exista prezumtia de nevinovatie… V-ati inrosit progresiv si va tremura vocea… Personal n-am nimic cu domnul Lazar, dar nu isi are locul ca procuror general.”



Ministrul Justitiei Tudorel Toader a sters pe jos cu Procurorul General Augustin Lazar  luni, 19 noiembrie 2018, in timpul sedintei de la Sectia pentru procurori a CSM, acolo unde si-a sustinut cererea de revocare din functie a acestuia. Previzibil insa, avizul Sectiei a fost unul negativ, lucru anticipat si de ministru inca de la inceputul sedintei. Avizul este insa consultativ, astfel ca propunerea de revocare va merge la presedintele Iohannis, care conform deciziei CCR in cazul Kovesi este obligat sa o semneze. 

“Domn general”, asa cum l-a numit ministrul pe taica Lazar pe tot parcursul sedintei, nu a avut nici cea mai mica sansa in fata acestuia. Lazar a sustinut doar ca raportul prin care a fost evaluat este nelegal si netemeinic, si ca nu i s-a posibilitatea sa se apere. In rest, vocea ii tremura si era rosu la fata ca un rac, iar cand exista o intrebare mai incomoda din partea ministrului, se balbaia.

Tudorel i-a facut rechizitoriul lui Lazar

Ministrul Tudorel Toader a inceput in forta cu o ironie la adresa membrilor Sectiei pentru procurori, carora le-a transmis ca nu crede ceea ce se aude intr-un mediu calificat, si anume “ca la nivelul CSM exista deja o echipa restransa de membri tineri care elaboreaza un draft de aviz negativ. Chiar nu cred, sigur dumneavoastra cunoasteti adevarul mai bine decat mine”. A urmat apoi un schimb de replici intre ministru si procurorul Cristian Mihai Ban, dupa ce Toader a subliniat faptul ca avizul CSM este unul consultativ. “Din pacate”, a raspuns Cristian Ban, care insa a primit imediat replica de la Tudorel Toader: “Din pacate, ca nu ar trebui sa fie deloc“.

Ministrul Justitiei a criticat apoi decizia CSM de amanare a audierii lui Augustin Lazar de pe 13 pe 19 noiembrie: “Ati amanat la dansul cu sapte zile, ati scurtat la mine cu o zi. Nu am interesul sa trag de timp, un interes de care nu as fi sigur in cazul procurorului general, care, mai mult decat cererea formulata la CSM, s-a adresat instantei de contencios din Alba Iulia. Maine (marti, 20 noiembrie-n.r.) e termen, coincidenta sau nu, chiar maine cand urma sa aiba loc dezbaterea de aici. Procurorul General trage de timp, ca poate iese la pensie procuror general. In acest context, la fel de ironic, ministrul Justitiei i-a transmis ca este convins de interesul si obiectivitatea membrilor Sectiei pentru procurori.

In ceea ce priveste motivele revocarii lui Augustin Lazar, Toader a tinut sa precizeze ca nu are nimic personal cu acesta, “dar nu isi are locul ca procuror general”. Apoi, ministrul Justitiei a amintit episodul din sedinta CSM din 2017, in care Augustin Lazar se facea ca nu stie nimic despre protocoalele PICCJ-SRI, desi chiar el semnase unul: “Cum sa facem asa, cum sa apelam la asemenea inginerii, Doamne Dumnezeule’, fara sa sufle vreun cuvant ca in 2016 semnase un astfel de document“. De asemenea, Toader a criticat si faptul ca Augustin Lazar in momente importante se afla in deplasari in afara tarii, subliniind si faptul ca acestia si-a delegat de multe ori atributiile: Cel mai probabil, in momente importante procurorul general a fost in China sau in alta parte. Va place foarte mult functia, dar ati delegat de foarte multe ori atributiille. Cine a semnat delegarile pe functii de conducere executie, dupa stiinta mea competenta delegarilor ar fi delegata catre un adjunct?.

De asemenea, Toader nu a uitat nici ca Augustin Lazar nu a luat vreo masura impotriva fostei sefe DNA Laura Kovesi, in privinta careia CCR a decis ca a incalcat Constitutia, ba, mai mult, a pus la indoiala decizia de evaluare a acesteia si a sustinut-o contrar realitatii. De altfel, ministrul a mai aratat ca un alt motiv pentru care se impune revocarea il reprezinta faptul ca Augustin Lazar a contestat deciziile Curtii Constitutionale, a uitat de prezumtia de nevinovatie si a lansat atacuri la adresa Parlamentului: Ati vazut ca cineva a zis niste penali, iar dumneavosatra, ca un specialist al dreptului, ati spus inculpati de rang inalt, probabil ca ati uitat ca exista prezumtia de nevinovatie. (…) Criticarea cu orice pret a autoritatii legiuitoare. Am aflat ca sunt 300 dosare avand ca subiect magistrati. Erau mai multe. Nu v-am inteles nici ca om, nici ca jurist. Vehement ati contestat infiintarea Sectiei speciale, desi CCR a stabilit ca este o problema de oprtunitate. Aveti competenta in materie de legiferare? Cei din sectie spun ca n-au fax, n-au grefieri, n-au cele necsare pentru a-si desfasura activitatea, v-am invitat si in scris si verbal la o discutie pe aceasta tema”.

Lovitura de gratie

Tudorel Toader i-a dat lovitura de gratie lui Augustin Lazar in momentul in care l-a intrebat pe acesta ce le spune romanilor care au stat luni sau ani in puscarie si care la final s-a dovedit ca sunt nevinovati: “Ce le spuneti romanilor care au stat in puscarie si care au fost declarati nevinovati?. Rosu la fata, cu o voce tremuranda, Procurorul General al Romaniei a incercat sa se eschiveze afirmand ca nu el, si nici procurorii nu pronunta solutii de condamnare, si ca cei care se simt prejudiciati au cai legale la dispozitie. Lazar nu a raspuns la intrebarea ministrului, si, intr-un mod jenant in opinia noastra, a aruncat vina in alta parte, cu toate ca Tudorel Toader il intrebase de cei care au fost trimisi in judecata de procurori si care ulterior au fost achitati de instante. Si cum Procurorul General devenea din ce in ce mai agitat, lucru care se observa cu ochiul liber, Toader i-a spus: “Am urmarit cum v-ati inrosit progresiv si va tremura vocea. Speram sa va opriti la timp ca sa nu evolueze si mai mult”.

Pe de alta parte, la finalul sedintei, ministrul Justitiei a refuzat sa raspunda la anumite intrebari primite in legatura cu procedura de revocare a lui Augustin Lazar, amintind ca nu el este cel evaluat: “Sa nu confundam pe cine evaluam. Dumneavoastra trebuie sa-l intervievati pe procurorul general. Eu, dupa procedura, puteam sa nu vin. V-am dat un document pe care il analizati, evluati si trageti concluziile pe care le-am spus la debutul sedintei”. Totusi, unul dintre membrii Sectiei s-a referit la recomandarea din cadrul MCV, de a suspenda procedurile de numire si revocare a sefilor de parchete, intrebandu-l pe ministru daca o va respecta. “Am banuit ca ati fost atent, dar ma conving ca nu. Am zis ca voi continua procedura. Care e obiectul intrebarii? V-am raspuns”, a raspuns Toader.

Autor: Bogdan Galca

Sursa: Luju

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Domnul procuror general Augustin a avut in subordine DNA, DIVIZIA DE ELITA DE LA PLOIESTI, DIRECTII DE INVESTIGATIE A INFRACTIUNILOR SAVARSITE PE TERITORIUL TARII … MEGADEFRISARILE (ECHIV CF DATELOR OFICIALE a 7 200 terenuri de fotbal!!!) MEGADOSARELE cu interlopi, clanuri, camatari, trafic cu fiinte vii, arme, droguri, ULTRARETROCEDARI, MEGADESPAGUBIRI, EXTRAEVAZIONARI, EXTRADEVALIZARI, EXTERNALIZARI PROFITURI, PRIVATIZARI, MEGASUBMINAREA ec tarii, MEGALICITATII, ET C…Augustin. Augustin NeFericitul. Domnul procuror general… Din pacate,

  • Vrednic este Tudorel Toader!
    Unul dintre putinii romani care mai gandesc si face dovada aceasta prin discernamantul folosit profesional, cu bun simt si ferm!