Analize și opinii

Toader: Vreau să îi arăt președintelui că nu există nelegalitatea la care s-a referit

Tudorel Toader a făcut câteva anunțuri importante la emisiunea Sinteza Zilei,duminică, 23 decembrie, privind eliberarea Elenei Udrea, revocarea lui Augustin Lazăr, dar și retrimiterea propunerilor la șefia DNA către Klaus Iohannis. 



MĂ BAZEZ PE CONSTITUȚIE
Tudorel Toader a anunţat când va trimite preşedintelui Klaus Iohannis documentele cu privire la revocarea lui Augustin Lazăr.

„În data de 27 decembrie dimineața, voi trimite preşedintelui Klaus Iohannis, documentele privitoare la revocarea lui Augustin Lazăr. Eu am pregătit actele. Mă bazez pe 132 din Constituție.

Mă bazez pe raportul de evaluare pe care l-am făcut, mă bazez şi pe clarificările aduse prin decizia CCR 358.

În opinia mea, nu putem călca în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general, trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau că îşi va încheia mandatul de procuror general”, a declarat ministrul justiției la Antena 3.

De asemenea, Tudorel Toader a anunțat ce va face cu propunerile pentru șefia DNA.

„Revin la Klaus Iohannis cu cele cinci vechi propuneri pentru conducerea DNA. Da, sunt aceleași propuneri, inclusiv Adina Florea. Vreau să îi arăt președintelui că nu există nelegalitatea la care s-a referit”, a accentuat ministrul.

AȘA SPUNE LEGEA

Elena Udrea și Alina Bica își vor petrece Crăciunul în familie, după ce ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că a semnat, deja, actele de eliberare pentru fostul ministru al Dezvoltării, dar și pentru  fosta șefă a DIICOT.

„Acum documentele au ajuns la Ministerul Justiției și au fost semnate. Imediat procedăm la traducere, apostilare și transmitere”, a spus Tudorel Toader, sâmbătă, 22 decembrie.

Ulterior, avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a declarat, citat de Antena3:

„Se trimit prin curier diplomatic. Ar putea să ajungă până luni, dar poate să dureze și mai mult. Este un termen optimist, certitudini în aceste situații nu poți avea. Imediat ce vor ajunge documentele, este vor fi puse în aplicare”.

Elena Udrea va fi eliberată din închisoare, după ce judecătorii de la Înalta Curte au decis suspendarea pedepsei de șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a venit cu explicații de ultimă oră privind semnarea actelor prin care Elena Udrea va fi eliberată din penitenciarul din Costa Rica.

„Așa spune legea. Am semnat pentru că tribunalul de executare din Capitală a decis că nu mai avem putere să menținem decizia. Eu ce era să fac, să nu semnez documentele? Este o obligație legală. Ce mi-ar fi zis mie românii că Înalta Curte spune se suspendă și ministrul Justiției spune nu, stai acolo. Ăla era un abuz pe față”, a afirmat ministrul Tudorel Toader.

UN ACT DE SFIDARE

În urma deciziilor nelegale ale Liviei Stanciu, fostă președintă a Înaltei Curți și a Cristinei Tarcea, actuala președintă, CCR constată nelegalitatea și Înalta Curte de Casație și Justiție este obligată să elibereze pe cei care au fost condamnați în baza completelor nelegal constituite.

Ministrul Justiției a vorbit, duminică seară, la Sinteza Zilei pentru prima data despre această hotărâre. 

„Justiția trebuie să rămână în slujba cetățeanului, trebuie să îi apere drepturile și judecățile, să îi protejeze valorile fundamentale. După doi ani de zile am văzut și bune și rele. Trebuie să scoatem adevărul la suprafață (…)

Dacă vrem să rămânem la nivel de principiu, orice procuror trebuie să știe că face parte din autoritate și nu face parte nici din puterea legislativă și nici din puterea executivă, nu se paote substitui.

Decizia privind conflictul juridic, trebuie să zăbovim mai mult. La ministerul Justiției am motivat conflictul juridic de natură constituțională. Dacă legea încă din 2014 spune că acel complet din 5 se trage la sorți, se trage aleatoriu, nu poți să vii oricine ai fi să alegi pe cine vrei.

Dacă vrem să rămânem la nivel de principiu, orice procuror trebuie să știe că face parte din autoritate și nu face parte nici din puterea legislativă și nici din puterea executivă, nu se paote substitui. Decizia privind conflictul juridic, trebuie să zăbovim mai mult. La ministerul Justiției am motivat conflictul juridic de natură constituțională. Dacă legea încă din 2014 spune că acel complet din 5 se trage la sorți, se trage aleatoriu, nu poți să vii oricine ai fi să alegi pe cine vrei”, a declarat Toader la emisiunea moderată de Mihai Gâdea.

„Suntem în zile de sărbătoare, dar dacă folosesc un termen foarte potrivit și adevărat eu n-aș vorbi de eroare. Judecătorii la nivelul acela nu pot fi în eroare. Eroarea e exclusă. După părearea mea a fost o evidentă sfidare.

Aveam o polemică cu doamna președinte care spunea că autorul sesizării a uitat să citească un articol. Nu-i suficient sî citești un alineat sau dacă îl citești trebuie să-l respecți. De ce exclud starea de eroare? A venit legea de modificare a legilor justiției, a treia oară, și spuneau că se trag la sorți. Dacă nici așa n-au înțeles…”, a declarat ministrul Justiției.

Autor: Ana Gabor

Sursa: qmagazine.ro