Analize și opinii

Timmermans face pe vătaful în colonia România

Vicepresedintele CE Frans Timmermans a descins la Bucuresti sa ne dea lectii pe Justitie, facand pe ingrijoratul. Lumeajustitiei.ro reaminteste cum ne-a raspuns Timmermans cand i-am sesizat abuzurile SRI-DNA in Justitie, in sensul ca excede atributiilor MCV monitorizarea activitatii serviciilor. La asemenea raspuns, ii adresam o intrebare: “Daca Romania da Olandei Portul Constanta veti incepe sa vedeti abuzurile si coruptia din Justitia romana?”



Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans, a descins la Bucuresti, joi 1 martie 2018, unde a facut din nou ceea ce face de ceva vreme. Si anume, dandu-se ingrijorat, Timmermans ne-a dat lectii pe Justitie, anuntand ca ne va monitoriza atent. Totusi, oficialul UE nu a mai avut aceeasi atitudine vehementa ca in alte dati.

Timmermans a avut intalniri cu presedintele Romaniei Klaus Iohannis, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea, ministrul Justitiei Tudorel Toader, dar si cu sefii PICCJ, DNA si DIICOT. La finalul intrevederilor, Frans Timmermans a sustinut o conferinta de presa in care a facut, din punctul nostru de vedere, cateva afirmatii total deplasate, prezentandu-se ca un vataf care a venit in colonia Romania.

Spre exemplu, Frans Timmermans a criticat mass-media pentru “atacarea sistemului de justitie”, de parca atunci cand vine vorba despre Justitie ar trebui anulate libertatea de exprimare si rolul presei libere de a dezvalui derapajele, ilegalitatile si abuzurile comise de una dintre puterile statului. Acelasi oficial al UE a vorbit, in contextul revocarii Laurei Kovesi, despre faptul ca verificarea magistratilor ar trebui sa se faca de magistrati, nu de politicieni. In momentul in care jurnalista Sabina Iosub de la Antena 3 i-a atras atentia ca legea romana prevede ca ministrul Justitiei poate face o asemenea verificare, Timmermans a oferit un raspuns halucinant, precizand ca lucrurile se pot imbunatati. Cu alte cuvinte, ca legea poate fi modificata. Totusi, prim-vicepresedintele Comisiei Europene a refuzat sa se pronunte asupra revocarii sefei DNA, sustinand ca “nu sunt un judecator al acestei chestiuni”.

In aceeasi conferinta de presa, Frans Timmermans a explicat ca va colabora strans cu Guvernul si Parlamentul Romaniei in ceea ce priveste aspectele legate de Justitie, dar si ca este foarte informat despre ceea ce se intampla in acest domeniu. Cat de informat nu stim. Poate a fost informat de reprezentanta tarii sale de origine, ambasadoarea Olandei Stella Ronner-Grubacic, care s-a intalnit cu judecatorul Vasilica Danilet , asa cum Lumeajustitiei.ro a dezvaluit.

Timmermans, dezinteresat de imixtiunea serviciilor in Justitie

Pe de alta parte, observam ca Frans Timmermans nu a scos niciun cuvant despre incalcarile grosolane ale drepturilor si libertatilor cetatenilor care se produc in Romania. Asa cum nu a scos niciun cuvant despre coruptia din Justitie, despre abuzurile comise de procurori sau despre imixtiunea serviciilor in actul de justitie. In ceea ce priveste acest din urma aspect, nici nu avea cum sa o faca, intrucat Timmermans nu este interesat despre implicarea serviciilor in Justitie. Si amintim in acest sens raspunsul pe care prim-vicepresedintele Comisiei Europene i l-a acordat senior editorului Lumeajustitiei.ro, Razvan Savaliuc, dupa ce acesta din urma i-a trimis “Raportul privind activitatea subversiva din Justitie si serviciile de informatii din perioada 2005-2017”In ianuarie 2018, Timmermans a confirmat primirea raportului, dar a precizat in legatura cu abuzurile DNA-SRI comise in Justitie ca monitorizarea activitatii serviciilor excede atributiilor MCV: “Criteriile din cadrul MCV nu se extind la activitatile de informatii si controlul democratic asupra acestor activitati si din acest motiv nu fac obiectul rapoartelor MCV(vezi facsimil)

La asemenea raspuns, dar si avand in vedere declaratiile facute in cadrul conferintei de presa de astazi, Lumeajustitiei.ro ii adreseaza o intrebare prim-vicepresedintelui CE Frans TimmermansDaca Romania da Olandei Portul Constanta veti incepe sa vedeti abuzurile si coruptia din Justitia romana?”

Iata raspunsul lui Frans Timmermans catre senior editorul Lumeajustitiei.ro Razvan Savaliuc:

Comisia Europeana

Secretariatul General

Directoratul E – Coordonarea politicilor II

SG.E.1. – Cetateni si securitate

Bruxelles, SG/E1/LDL/cj/ – 29.01.2018

Domnului Razvan Savaliuc

Email: rsziua@yahoo.com

Stimate domnule Savaliuc,

Va multumim pentru Raportul din data de 9 noiembrie adresat vicepresedintelui Frans Timmermans,in care v-ati exprimat ingrijorarea cu privire la situatia din Romania. Va scriu in numele lui si va cer scuze pentru raspunsul tarziu pe care vi-l trimit.

Comisia Europeana supravegheaza foarte atent progresele din Romania legate de reforma justitiei si combaterea coruptiei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). In acest context la data de 15 noiembrie, a publicat un ultim raport referitor la progresele Romaniei. Raportul respectiv precum si celelalte rapoarte anterioare pot fi consultate la pagina web: https://ec.europa.eu/info/strategy/justice-and-fundamental-rights/effective-justice/rule-law/assistance-bulgaria-and-romania-under-cvm/reports-progress-bulgaria-and-romania

In contextul MCV, Comisia urmareste cu atentie diversele dezbateri referitoare la justitia romana. Independenta justitiei, separarea puterilor si colaborarea dintre institutiile statului sunt teme importante in contextul MCV, abordate detaliat de catre Comisie in cadrul rapoartelor prezentate. Dorim totusi sa subliniem faptul ca criteriile din cadrul MCV nu se extind la activitatile de informatii (n.n. – inteligence) si controlul democratic asupra acestor activitati si din acest motiv nu fac obiectul rapoartelor MCV.

In baza raspunderii pe care o are fata de cetatenii romani dar si fata de Uniunea Europeana, Comisia trebuie sa colaboreze strans in continuare cu Romania, pentru a atinge scopurile MCV. Cu ocazia discursului din septembrie 2017 referitor la Starea Uniunii, presedintele Juncker a subliniat importanta statului de drept si a independentei justitiei in toate statele membre ale Uniunii Europene.

Cu prietenie,

Julien Mousnier

sef de unitate”

Iata doar cateva declaratii facute de Frans Timmermans:

Uniunea Europeana este fondata pe principiul separararii puterilor. Separarea puterilor nu e o problema in Romania, dimpotriva s-a construit de-a lungul anilui un sistem de justitie foarte puternic, si cred ca romanii pot fi mandri de sistemul lor de justitie. Dar nu vorbim doar de separarea formala a puterilor, ci si de modul in care acestea se trateaza una pe alta in cadrul dezbaterilor publice. Atacarea sistemului de justitie in mass-media, in dezbaterile publice, poate duce la riscul crearii impresiei in randul populatiei din Romania ca ceva nu merge bine cu Justitia. Totdeauna sunt posibile imbunatatiri, uneori chiar de dorit, insa respectarea rolului celuilalt, respectul pentru sistemul de justitie, respectul pentru Executiv, respectul pentru Legislativ sunt necesare pentru a crea o modalitate de lucru bazata pe cooperare si ne va duce la momentul ca putem incheia MCV”.

(despre cererea de revocare a sefei DNA) “Voi foarte precaut in raspuns, pentru ca vreau sa se inteleaga ce vreau sa spun. Am fost informat cu privire la raport, l-am vazut, dar nu sunt un judecator al acestei chestiuni, nu vreau sa spun eu daca ceva e gresit sau nu, dar daca sunt acuzatii la adresa unui magistrat, atunci ar trebui sa existe o structura din interiorul sistemului judiciar care sa cerceteze acea problema. Nu cred ca ministerul Justitiei ar trebui sa faca acest lucru sau vreun alt politician pentru ca puterile din stat trebuie separate. Suntem aici ca sa facem niste ameliorari”.

Autor: George Tarata

Sursa: Lumea Justitiei

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Hmmm….., ce ti-e si cu sefii astia ai UE si implicit, ai Coloniei Romanica! Unul ne baga Jungherul in gat, iar celalalt ne baga in Pizddermans-ul mamii noastre!

  • Nu mi se pare morala atitudinea fata de Europa de Est, corecta, legala, nici atat, dovada starea obiectiva, deplorabila. Se pare ca renasterea Europei de Est se contureaza in masura in care aceasta, prin lideri profesionisti, “necontaminati” in sensul de corupti, santajati, mituiti de fortele XYZ, dand dovada de simt de raspundere, coloana vertebrala dreapta, credinta, incredere, speranta, se reorienteaza, reanalizand cu discernamant PLANUL DE SALVARE IN TERITORIU/ARIE/AREAL, parte integranta a PLANULUI DE SALVARE PLANETARA.