Analize și opinii

Ticăloşia din Sănătate

La cîte lucruri nemernice se petrec în fiecare zi, în politica noastră, am ajuns să mă întreb „ce manevră” se ascunde îndărătul OUG privitoare la organizarea anticipatelor? Sigur, trebuie să acopere ea ceva!



După părerea mea, anticipate se vor petrece cînd Ludovic Orban şi Klaus Iohannis vor sta faţă în faţă şi vor vedea fiecare ceafa celuilalt. Dacă am dreptate, atunci, cu siguranţă, gălăgia vizibil intenţionată stîrnită de Ludovic Orban a fost menită să ascundă operaţiunea de cuplare a bugetului public din Sănătate la consumul instituţiilor private.

România nu prea mai are multe surse bani. În afara serviciilor, inclusiv în IT, a devenit un soi de deşert de business. Din asfaltări şi infrastructură se mai cîştigă doar praful de pe tobă. Astaldi, Swietelsky, Strabag şi alţi cîţiva abonaţi europeni papă tot. Afacerea cu retrocedările (ANRP) s-a cam terminat şi ea, marile privatizări care s-ar mai putea face nu sunt de nasul afaceriştilor mijlocii, aşa că singurul domeniu de luat bani mai la greu, ajuns şi la mare modă şi împins la mare nevoie, este Sănătatea.

Abordarea marelui caşcaval numit „bugetul Sănătăţii” a fost o preocupare a tuturor guvernelor, inclusiv a unor mahări din PSD. Un grup de iniţiativă numit GROS (Grupul Român pentru Ordine în Sănătate) a trimis la redacţie un material de analiză a situaţiei existente.

CIUMA ROȘIE și HOLERA GALBENĂ s-au înțeles pentru falimentarea sistemului de sănătate

După tot felul de reglementări şi ordonanţe, urmează marea lovitură liberală. Din care şi rezultă că primul atac al bugetului din Sănătate s-a produs printr-o Ordonanţă de Urgenţă, OUG 27/2019, semnată în numele Ministerului Sănătăţii de secretarul de stat Cristian Grasu (om cu ore multiple la Sanador!). De operaţiune ştia chiar şi Liviu Dragnea, cîştigat de partea acestei ordonanţe în timp ce se afla la tratament la respectiva clinică (proprietatea unui liberal de vază, cu sau fără legitimaţie, de prin 1991).

Materialul aparţinînd GROS scoate la iveală întreaga ticăloşie ascunsă sub ochii noştri. La Ministerul Sănătăţii şi la CNAS, au fost aduşi oameni din privat, între care ministrul are aparenţa mai degrabă de aventurier decît de administrator în Sănătate. Întreaga operaţiune este, în fapt, o formulă de introducere a instituţiilor private (clinici, spitale, laboratoare) la bugetul public, şi aşa subfinanţat în raport cu celelalte ţări europene şi aşa rămas în România la acelaşi nivel ca în 2019. Operaţiunea se desfăşoară mai mult pe sub masă. Cele cîteva proiecte aflate în dezbatere publică au trecut ca şi cînd n-ar fi existat. Au fost ocolite cu grijă, dezbaterile specialiştilor au fost minimalizate, iar explicaţiile şi prezentările făcute de ministrul Victor Costache, în apariţiile sale publice, nu au depăşit nivelul de înţelegere a unui rezident mediocru. Ba, pe la jumătatea frazei, ministrul cu titlu de universitar (de la Universitatea din Sibiu) şi chirurg cu un traseu european impresionant şi inexplicabil (în timpul rezidenţiatului) pierdea subiectul şi trecea la o alt idee şi subiect despre te miri ce.

Explicaţiile lui Ludovic Orban şi ale lui Victor Costache sunt la fel de „clare” ca cele ale vicepremierului Raluca Turcan, cea care răspunde de Sănătate, de judeţul Sibiu (în PNL) şi care este autoarea acestei promovări după criterii pe care numai ea le ştie.

Ce se poate înţelege din acestă campanie? Citiţi materialul redactat de GROS. Nişte specialişti care cunosc sitemul şi aşa hîrbuit al Asistenţei medicale ne lămuresc asupra afacerii. Ne aflăm în faţa unei operaţiuni de preluarea a unei felii enorme din marele “caşcaval” al Sănătăţii din România. Cu ce consecinţe? Numai Dumnezeu ştie. Se vor face mai mulţi bani din Sănătate şi cu consecinţe dintre cele mai păguboase asupra celor defavorizaţi.

Trebuie să mai fac o precizare. Nu sunt nici adversarul formelor private din sănătate, nici partizanul unui sistem public aproape distrus cu bună ştiinţă de atîtea interese şi de greşeli manageriale. Mă gîndeam doar la un proiect de redresare, nicidecum la asemenea cîrpeli şi învîrteli care seamănă mai mult a legiferare partizană pentru tunuri cu preselecţie în Sănătate. Mi s-ar părea normal ca într-un anume fel, pentru anume operaţiuni, în anumite cazuri şi spitalele, clinicile şi laboratoarele private să poată beneficia de bani din buget. Dar nu cu toptanul, nu fără o reglementare serioasă, profesională, şi nu în beneficiul unor politicieni pe fugă!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul