Analize și opinii

TARCEA ȘI-A PIERDUT RAȚIUNEA

Inalta Curte calca-n picioare sentinta executorie prin care judecatoarea Alina Ghica de la CAB a suspendat efectele Hotararii nr. 137 privind alegerea Completurilor de 5 si a blocat functionarea acestora. Cristina Tarcea a convocat in 27 noiembrie judecatorii din Colegiul de conducere, pentru a statua ca la termenele din 3 si 10 decembrie sa intre fix completurile blocate de Ghica.



Incredibil! Completurile de 5 judecatori ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor intra in sedintele de judecata din 3 si 10 decembrie 2018 cu membri titulari, desi judecatoarea Alina Ghica (foto stanga) de la Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea efectelor Hotararii nr. 137/2018 si blocarea acestor completuri pana la judecarea apelului. Decizia ca judecatorii titulari ai Completurilor de 5 judecatori sa intre in sala de judecata a fost luata de Colegiul de conducere in fruntea caruia se afla presedinta instantei supreme, judecatoarea Cristina Tarcea, dupa ce aceasta i-a mai convocat intr-o sedinta – alta decat cea in care judecatorii Sectiei de contecios administrativ si fiscal au parasit sala (Click aici pentru a citi) – pentru a decide, in urma consultarilor, ca in sedintele de judecata din 3 si 10 decembrie 2018 vor intra in Completurile de 5, cu titulari sau supleanti, astfel cum a fost aprobata compunerea completurilor prin Hotararea nr. 139/2018. 

Aceasta hotarare – ce sa vedeti? – nu face decat sa aprobe Completurile de 5 judecatori astfel cum au fost ele trase la sorti in 9 noiembrie 2018 de Cristina Tarcea. Culmea (de noaptea mintii): sunt aceleasi Completuri de 5 pe care judecatoarea Alina Ghica le-a blocat  odata cu suspendarea efectelor Hotararii nr. 137/2018.

Anuntul privind modul de desfasurare a activitatii Completurilor de 5 judecatori, dupa decizia CAB (Click aici pentru a citi), a fost facut miercuri, 28 noiembrie 2018, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in cuprinsul comunicatului de presa precizandu-se ca prima intrunire a judecatorilor ICCJ a avut loc luni, 26 noiembrie 2018, in cadrul Adunarii generale a Inaltei Curti, ocazie cu care s-a hotarat ca judecatorii supremi sa dea amanari la termenele de pe 3 si 10 decembrie 2018.

Halucinant este ca o zi mai tarziu, in 27 noiembrie 2018, Cristina Tarcea i-a convocat din nou pe judecatorii supremi, de aceasta data in Colegiul de conducere (a caruit componenta este mult mai mica), ocazie cu care a stabilit ca la sedintele din 3 si 10 decembrie, Completurile de 5 vor intra in sala de judecata fix in componenta trasa la sorti de catre Cristina Tarcea in 9 noiembrie 2018, componenta blocata prin decizia judecatoarei Ghica.

Amintim ca revista Q Magazine a publicat marti, 27 noiembrie 2018, un articol in care dezvaluia ca judecatorii de la Sectia de contencios administrativ si fiscal ai ICCJ ar fi parasit sedinta de luni, convocata de Tarcea in care aceasta le-ar fi cerut magistratilor puncte de vedere privind recursul pe care instanta suprema ar urma sa il declare impotriva sentintei pronuntate de Ghica (click aici pentru a citi). In comunicatul de miercuri, ICCJ nu sufla o vorba despre presupusa revolta a celor 21 de judecatori de contencios, instanta suprema multumindu-se sa spuna ca „s-a constatat ca este oportun ca judecatorii Sectiei de contencios administrativ si fiscal sa nu participe la discutiile privind efectele hotararii pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti asupra masurilor administrative ce se vor discuta cu privire la functionarea completurilor de 5 judecatori”.

Iata comunicatul integral al ICCJ:

La data de 26 noiembrie 2018, potrivit dispozitiilor art.22 lit. e) din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost convocata Adunarea generala a judecatorilor instantei supreme pentru a fi consultata cu privire la masurile necesare pentru buna desfasurare a activitatii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, urmare a deciziei Curtii Constitutionale prin care s-a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala si a hotararii Curtii de Apel Bucuresti prin care s-a suspendat executarea Hotararii Colegiului de conducere nr. 137 din 8 noiembrie 2018.

La adunarea generala a participat un numar de 88 de judecatori din 110 in functie.

Avand in vedere obiectul consultarilor, s-a constatat ca este oportun ca judecatorii Sectiei de contencios administrativ si fiscal sa nu participe la discutiile privind efectele hotararii pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti asupra masurilor administrative vizand functionarea completurilor de 5 judecatori.

In continuare, adunarea generala si-a desfasurat lucrarile in prezenta a 67 de judecatori.

In urma dezbaterilor, s-a hotarat in majoritate ca Adunarea generala a judecatorilor sa emita un comunicat de presa in care sa aduca la cunostinta persoanelor interesate ca exista un blocaj in functionarea completurilor de 5 judecatori care nu-si pot desfasura activitatea de judecata.

In urma consultarilor, au fost exprimate 62 de opinii in sensul ca la sedintele de judecata planificate pentru datele de 3 si 10 decembrie 2018, completurile de 5 judecatori, in compunerea rezultata din tragerea la sorti ce a avut loc la data de 9 noiembrie 2018 vor acorda noi termene de judecata.

In urma consultarilor ce au avut loc in Adunarea generala, la data de 27 noiembrie 2018 s-a intrunit Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie care, prin Hotararea nr. 152 a stabilit ca la sedintele de judecata ale completurilor de 5 judecatori din data de 3 si 10 decembrie 2018, vor participa membrii titulari sau supleanti, dupa caz, in compunerea aprobata prin Hotararea Colegiului de conducere nr. 139 din 13 noiembrie 2018, in prezent in vigoare.

Prezentam Hotararea Colegiului de conducere nr. 137 din 8 noiembrie 2018:

1. Avand in vedere Decizia Curtii Constitutionale din 7 noiembrie 2018, prin care s-a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu unanimitate, constata ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost obligata sa procedeze, de indata, la aplicarea dispozitiilor art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificata prin Legea nr.207/2018, cu referire la desemnarea, prin tragere la sorti, a membrilor Completelor de 5 Judecatori pentru anul 2018.

. In temeiul dispozitiilor art.32 din Legea nr.303/2004 privind organizarea judiciara, art. 19 lit. a1 ) si j) si art.194 alin. (3) lit.c) din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare Colegiul de conducere aproba urmatoarele masuri:

a) Cu unanimitate, aproba efectuarea tragerilor la sorti pentru desemnarea membrilor Completelor de 5 Judecatori pentru anul 2018, conform dispozitiilor art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, cu modificarile si completarile ulterioare. Tragerile la sorti se vor efectua la data de 9 noiembrie 2018, orele 10.00, la sediul ICCJ, Sala Sectiilor Unite;

b) Cu unanimitate, stabileste ca toti judecatorii instantei supreme vor fi inclusi de la tragerea la sorti. In ceea ce priveste judecatorii cu functii de conducere, acestia vor fi inclusi la tragerea la sorti in bolurile sectiilor de unde provin, dupa cum urmeaza:

– Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doamna judecator Iulia Cristina Tarcea, va fi inclusa in bolul Sectiei I Civile;

– Vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doamna judecator Gabriela Elena Bogasiu, va fi inclusa in bolul SCAF;

<

– Vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, domnul judecator Ilie Iulian Dragomir, va fi inclus in bolul Sectiei Penale.

c) Cu unanimitate, stabileste ca structura compunerii Completelor de 5 judecatori in materie civila va fi alcatuita, dupa cum urmeaza:

– Completul de 5 judecatori Civil 1 – C5- Civil1- va fi compus din 2 judecatori de la Sectia I civila, 1 judecator de Sectia a II-a civila si 2 judecatori de la Sectia de contencios administrativ si fiscal;

– Completul de 5 Judecatori Civil 2 – C5 – Civil 2 – va fi compus din 1 judecator de la Sectia I Civila, 2 judecatori de la Sectia a II-a Civila si 2 judecatori de la Sectia de contencios administrativ si fiscal;

d) Cu unanimitate, stabileste ca:

– in materie civila, numarul membrilor supleanti pentru fiecare complet de judecata sa fie egal cu numarul membrilor titulari, respectiv 5 pentru fiecare complet, cu respectarea principiului reprezentativitatii expuse la lit.c);

– in materie penala, numarul membrilor supleanti sa fie egal cu numarul membrilor titulari, respectiv, 5 pentru fiecare complet;membrii supleanti vor fi desemnati, in aceleasi conditii ca si membrii titulari ai completurilor, respectiv, prin tragere la sorti, in sedinta publica.

3. In temeiul dispozitiilor art.32 din Legea nr.303/2004 privind organizarea judiciara si art. 19 lit. a1 ) din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare Colegiul de conducere stabileste, cu unanimitate, ca in anul 2019 vor functiona 2 Completuri de 5 Judecatori in materie penala (C5 – Penal 1 si C5 – Penal 2) si cu majoritate, 2 Completuri de 5 Judecatori in materie civila (C5 – Civil 1 si C5 – Civil 2)”.

Redam Hotararea Colegiului de conducere nr. 139 din 13 noiembrie 2018:

In temeiul dispozitiilor art. 19 lit. a1 ) din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, cu unanimitate, aproba compunerile Completelor de 5 Judecatori pentru anul 2018, conform rezultatelor tragerilor la sorti efectuate in sedinta publica din 9 noiembrie 2018”.

Autor: Valentin Busuioc

Sursa: Luju

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Tanti asta, Tarcea a facut Justitia harcea-parcea! Evident, nu dupa capul ei, ci la ordin securist-progresit!