Chiar dacă nu e o noutate, sărăcia României revine din nou în actualitate în sondajele privind situaţia bunăstării ţărilor membre ale Uninii Europene.
România, urmată de Bulgaria, ocupă ultimele două locuri ale clasamentului bogăţiei “celor 27”, iar criza financiară scoate în evidenţă diferenţe şi mai mari între ţările bogate şi cele sărace din UE.
Pe portalul spaniol Periodistas, unul dintre comentatori, făcând referire la cifrele Eurostat, constată că publicarea datelor privind PIB-ul pe cap de locuitor în UE scoate şi mai mult în evidenţă diferenţele între ţările cele mai bogate şi cele mai puţin dezvoltate. Astfel, numai 13 state din UE au reuşit să se menţină peste media comunitară, iar noile state membre au scăzut sub această medie.
SEMNAL DE ALARMĂ
Situaţia cea mai îngrijorătoare o au România şi Bulgaria, ţări care ocupă penultimul şi, respectiv, ultimul loc din clasamentul Eurostat. În cazul României, după o creştere economică uşoară, de 3%, a puterii de cumpărare în perioada de după aderare, această creştere riscă să dispară până la sfârşitul anului din cauza măsurilor drastice de austeritate avute în vedere de autorităţile române pentru combaterea deficitului bugetar. La toate acestea se adaugă pericolul de instabilitate politică şi slaba pregătire a structurilor economice pentru aplicarea unor măsuri viabile, care să ducă la creştere economică.
În Bulgaria, la aceleaşi probleme se adaugă corupţia şi crima organizată, care sunt percepute ca pericole nu numai pentru ţară, ci şi pentru celelalte state comunitare.
În grupul ţărilor “fragile” din punct de vedere economic au intrat şi Grecia şi Portugalia, care au dat bătăi de cap, recent, instituţiilor europene şi sectorului bancar internaţional. În clasamentul Eurostat, Grecia e pe locul 15, iar Portugalia, pe 19.
Între noii parteneri mediteraneeni ai UE, cel mai bine cotaţi sunt Cipru şi Malta, ţări ale căror economii nu au scăzut.
PRĂPASTIA INTERNĂ
Clasamentul Eurostat mai arată că situaţia cea mai grea o au centrul şi estul Europei, în fostele state socialiste din aceste regiuni care au aderat la UE nereuşindu-se a se elimina, după aderare, diferenţele mari între bogaţi şi săraci. Din contră, aceste diferenţe sunt mai mari ca niciodată. Din ce în ce mai mulţi cetăţeni din aceste state migrează în Occident, în căutarea unei vieţi mai bune. De asemenea, o altă piedică în calea progresului unora dintre ţările comunitare este ascensiunea constantă a grupărilor de extremă-dreaptă care, pe timp de criză, profită şi vizează să se instaleze în ţările ale căror instituţii democratice sunt încă instabile.
Sînziana Stancu
sursa: jurnalul.ro
In cazul Romaniei saracia se datoreaza nu unor cauze pur socio-economice ci in principal faptului ca Romania este unica tara ramasa 100% sub ocupatie securist-ceausist-iliist-baseasca-comunista.Romania este o tara mafiota deoarece prevederile Conventiei ONU privind corupta s-au implinit intocmai in Romania:coruptia romaneasca are stranse legaturi cu terorismul international si crima organizata savarsite de cei care ocupa autoritatea de stat romaneasca.