Analize și opinii

Sistemul bancar si intalnirea G20

In acest week-end, ministrii de finante si guvernatorii Bancilor Centrale din grupul celor mai puternic industrializate 20 de tari (G20), se intalnesc pentru a discuta situatia economica mondiala si masurile care trebuiesc luate pentru a mai calma din temerile investitorilor generate de lipsa unui program clar de actiune care sa aiba drept tinta rezolvarea problemei activelor toxice aflate in bilanturile bancilor.

Institute of International Finance, o organizatie care reprezinta cele mai mari banci din lume, a inceput sa faca presiuni asupra oficialilor prezenti la aceasta intalnire pentru a-i determina sa infiinteze asa numitele „Bad Bank“, institutii care ar trebui sa cumpere activele toxice detinute de catre banci.

Problema este ca bancile nu vor sa cedeze aceste active pe gratis ci vor sa le vanda la un pret mai mare decat cel a pietei iar guvernele ezita sa cheltuie bani publici pentru a cumpara practic pierderi.

Revenind la intalnirea G20, este evident faptul ca in acest moment exista o divergenta de opinii intre americani si europeni in ceea ce priveste directia de urmat. Administratia de la Wasinghton, dupa ce a aprobat doua planuri de ajutorare a economiei in valoare de $1500 Mld, acum spune ca europenii nu au facut destul in acest sens si asteapta de la Bruxelles o crestere a sumei de €200Mld cat reprezinta planul european de contracarare a efectelor crizei economice.

Pentru a intelege de ce guvernele ezita sa preia la datoria publica aceste pierderi (asta inseamna de fapt crearea Bad Bank), priviti va rog graficul de mai jos (click pe tabel pentru marire, sursa).

In acest tabel se poate observa evolutia datoriei publice a statelor membre G20 iar cifrele sunt de-a dreptul ingrijoratoare: chiar daca Japonia este de departe pe primul loc, SUA vin tare din urma, datoria publica a americanilor fiind prognozata sa creasca cu cel putin o treime doar in 2009 si 2010, si asta fara a lua in considerare eventualitea unor noi programe de ajutorare a economiei. Per total, in 2010 datoria medie a tarilor membre va fi de 100% din PIB, nivel total nesustenabil pe termen lung.

Legat tot de intalnirea din acest week-end, conform declaratiilor participantilor se pare ca cel putin pe moment, oficialii G20 nu vor sa creasca sumele cuprinse in programele deja aprobate ci vor insista in primul rand pe o reglementare mai stransa a sistemului bancar mondial.

In plus, Secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner, doreste ca FMI sa fie capitalizat cu aproximativ $750Mld, oferind astfel posibilitatea acestei institutii de a acorda imprumuturi tarilor care au nevoie de finantare.

Ajutorarea prin intermediul FMI a tarilor cu probleme este o idee care pare sa castige tot mai mult teren printre tarile dezvoltate, si asta spre nenorocul nostru pentru ca modul in care FMI intelege sa “ajute” aceste tari este unul foarte discutabil.

Si tot despre sistemul bancar: un sondaj efectuat de site-ul  The Globalist arata ca doar 5.7% dintre respondenti sprijina ideea ca statul ar trebui sa salveze bancile, datele complete mai jos.

Pe mine ma surprinde in primul rand procentul extrem de mic al celor care aproba actiunile guvernului SUA care a sprijinit cu fonduri publice mai multe banci sub pretextul ca un faliment al acestora ar avea consecinte catastrofale asupra economiei.

Cristian Orgonas

sursa: khris.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Toţi beneficiarii traiului de pe urma datului din gură, meliţează abureli pentru prostit marea masă de oameni care produc ceva prin munca lor, fie muncă fizică fie intelectuală. În aceste vremuri se caută mijloacele de prostire a marei mase umane de către cei ce tipăresc hârtii, care te îngroapă în datorii. Se caută desfiinţarea tuturor graniţelor, nu pentru a avea umanitatea un trai mai bun, ci din contra, pentru a putea supune sistemului finanţist orice om. Adică într-adevăr transformarea majorităţii fiinţelor umane în sclavi. Pentru că nu e envoie de lanţuri la picioare ca să fii sclav. Este suficient ca stăpânul să-ţi controleze hrana şi adăpostul, şi automat ai devenit vită umană. Cât de curând omenirea o va apuca pe una din cele două căi. Una este supunerea totală, sau un holocaust generalizat. Omenirea se află pe muchie de cuţit.