Ieri seară, doctorul Alexandru Ciocâlteu, fost manager al Spitalului Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” din Capitală, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită a sumei de 509.000 de lei pentru derularea unui contract al unei firme cu Spitalul Sf. Ioan.
În acelaşi dosar, Petruţa Lazăr, la data faptelor manager, ulterior director economic la acelaşi spital, a primit 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare, tot pentru luare de mită a sumei de 670.000 de lei.
Spre comparație, Traian Romeo Ursu, cunoscut medic ortoped la spitalul Foişor din Capitală, a fost condamnat definitiv la trei ani şi opt luni de închisoare cu executare, după ce a primit 6.000 de lei de la părinţii unui copil pentru o operaţie. Magistraţii i-au interzis medicului să profeseze timp de cinci ani după executarea pedepsei.
Și cardiologul militar Iancu Mocanu, cunoscut ca „Medicul de inimi”, a fost condamnat de Tribunalul Militar Bucureşti la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare pentru luare de mită după ce procurorii DNA l-au reţinut pe chirurg după ce a primit de la ruda unui pacient suma de 2.000 de euro. Banii ar fi fost pentru internarea şi tratarea unui tânăr diagnosticat cu insuficienţă cardiacă.
Am luat trei exemple de medici celebri cu fapte diferite. Cei doi doctori care au luat mită de la pacienți au primit pedepse mai grele deși suma este mult mai mică decât cea primită de doctorul Ciocâlteu iar în România există un obicei în a oferi medicilor o „atenție”, adică așa numita cutumă. Fostul membru al CSM, judecătorul Cristi Danileț a explicat însă, diferența față de cutuma de a lăsa bacșiș la restaurant sau coafor:
„1. Frizerul, coafeza, ospatarul presteaza un serviciu contra unei taxe si iti da un bon/chitanta. Ce ii lasi ca bacsis, de regula 10%, este “customary“ (n.r. cutumiar). La medic nu platesti un pret mai intai ca sa ii lasi un bacsis. Ci medicul pretinde/primeste o “plata“ nelegala.
2. Da, cine da bani la medic inainte sau dupa interventie comite infractiunea de dare de mita. Stiu, e extins in Romania…”
Cu toate aceste explicații privind abordarea judecătorilor ar trebui ca măcar la individualizarea pedepselor să se țină seama de cuantumul mitei, dacă medicul condiționează sau nu, dacă pacientul insistă ca doctorul să primească „atenția”. E ușor ca atunci când îți intră în buzunar la sfârșitul lunii un salariu de două, trei mii de Euro ca judecător să fii sever cu medicul care primește „plăți nelegale” peste salariul său de câteva sute de Euro pentru o muncă infernală cu gărzi neplătite și extenuante. Dar când ai făcut studii superioare de peste 10 ani (facultate și rezidențiat) și nu îți ajung banii pentru cheltuielile zilnice, unii, pur și simplu, nu rezistă tentației de a primi un plic de la pacientul recunoscător. Soluția corectă pentru această situație este mai întâi salarii corespunzătoare pentru medici și apoi pedepsirea exemplară a celor care mai acceptă mai mult decât o strângere de mână de la pacientul tratat.
Autor: Dorina Lascăr
Sursa: Curentul
Istoria ne-arata clar, lapidar, sugestiv ca, cu cat ne-abatem de la cale, adevar si de la sensul adevarat al vietii, nu facem decat sa ne facem rost de belele: boli, necazuri, suferinte la toate nivelurile care interfereaza vrem-nu vrem, in virtutea normelor universale ( pe care nu le inventam noi acuma, aaa…ca le redescoperim, asta da poveste minunata!), care niveluri: individual, colectiv, de grup, national, partenerial, continental, planetar, cosmic. Si doar ne-a lasat peste vremuri, Iisus, formula cf careia “Credinta ta, te-a vindecat!”, in integerea faptului ca organismul uman are din creatie toate dotarile necesare pt a se dezvolta si evolua sanatos, respectiv sistem imunitar, anticorpi, tomocite, serotonina, dopamina etc, mecanisme de echilibrare energetica, psiho-emotionala, terapeuti, un intreg univers, de care noi, am facut abstractie sedusi de …?! Acolo unde nu-i Dumnezeu-constiinta-credinta-legea universala insasi, isi face loc infractiunea-pacatul-boala-necazul-nefericirea-starea de captivitatea a organismului uman, pacientului, doctorului, sist. medical, boala societatii umane…