Analize și opinii

Sunt medic, de ce am ales PSD?

Electoratul PSD era asociat în mod tradițional cu mediul rural, sărac și slab educat. La alegerile parlamentare din 2016 situația s-a schimbat: PSD a fost votat de jumătate din electoratul urban și a primit cele mai multe voturi de la alegători cu studii superioare. Mulți dintre cei care votau PNL s-au orientat acum către PSD, care a câștigat o majoritate detașată. Sociologii au spus că principalul motiv ține de adoptarea unui discurs de dreapta de către PSD, care a promovat mediul de afaceri.

12274571_1058499827508269_5393346924686245595_n

Am discutat cu un medic care lucrează în Anglia pentru a afla ce l-a determinat să susțină Partidul Social Democrat și cum vede argumentele antiPSD.

Mihai Ciucă este Resident Medical Officer la Nuffield Health Glasgow Hospital, adică un medic care locuiește în spital pe parcursul turei de o săptămână. Timp de 5 ani a făcut naveta UK – România, unde lucra ca medic chirurg pediatru. Din 2014 practică meseria doar în Anglia. În afara orelor de lucru continuă să locuiască în România.

Laura Ștefănuț: De ce ați plecat din România?

Mihai Ciucă: Am plecat din România jumătate din curiozitate (să-mi fac o imagine cât de cât mai aproape de realitate despre ce ar trebui să însemne un sistem medical sănătos și așezat pe principii normale) jumătate fiindcă simțeam că în țară lucrurile nu mergeau în direcția potrivită în ceea ce privește perspectivele mele de angajare în domeniul în care activasem timp de 8 ani. Eram angajat cu un contract de colaborare, adică program de gărzi, iar salariul era proporțional cu orele de gardă efectuate. Bineînțeles că și motivația financiară a constituit parte a deciziei, deși spre deosebire de colegii mei care urmaseră aceeași cale, aveam o situație financiară stabilă.

Plănuiți să reveniți?

Nu am o opinie fermă despre ce ar fi mai bine să fac. În afara săptămânilor în care lucrez în UK, eu îmi trăiesc viața în țară, mă bucur de compania familiei și a prietenilor și încerc, pentru că am suficient timp liber, să mă implic în diverse proiecte în special din domeniul medical. Vreau să transfer ceva din experiența mea din UK, să vin cu idei aplicabile în România și să îmbunătățesc atât cât pot și cât există receptivitate la însănătoșirea sistemului din care am plecat și unde, cine știe, e posibil să mă întorc.

Am colegi care au o intensă activitate sindicală, ne sfătuim frecvent în legătură cu problemele sistemului nostru și soluțiile existente în UK. Încerc să dezvolt împreună cu colegii de la SMURD un program de training pe resuscitare pentru oameni obișnuiți (pe care să-l implementăm la nivel de județ). Am încercat să fiu un fel de liant între lumea medicală craioveană și factorii politici importanți din județ, pentru a le putea transmite acestora nevoile medicilor și a obține sprijin pentru diverse proiecte despre care noi credem că sunt importante pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației.

De ce vi se pare mai bun PSD, comparat cu celelalte partide — să luăm exemplele PNL și USR?

Pentru că PSD pe de-o parte a demonstrat că are oameni capabili să pună în practică programul de guvernare cu care s-a prezentat în fața alegătorilor, deși sincer cred că e imposibil să reușească tot ce și-au propus, optimismul lor este exagerat. Un alt motiv este pentru că au fost constanți în a susține niște principii. Și mai presus de toate fiindcă au avut rezultate recent, cu aproape aceiași oameni pe care i-au propus acum pe liste.

PNL cred că e într-o mare criză identitară după fuziunea cu PDL, iar USR mi se par niște oportuniști fără niciun fel de viziune, niște profitori de pe urma unei stări de nemulțumire a electoratului antiPSD. Prezența lor publică a fost catastrofală, rezultatele candidaților proveniți din guvernul Cioloș așișderea. Nu neg că or fi oameni de calitate printre membri USR, însă per ansamblu prestația publică a fost dezamăgitoare și fără să aducă vreun argument în sprijinul susținerii formațiunii. Nu poți să ceri votul oamenilor raționali din țara asta cu singurul argument de a fi tânăr și contra, pur și simplu mai trebuie multe alte lucruri.

De când și de ce susțineți PSD?

Nu susțin orbește PSD, susțin un program de măsuri sociale necesare, susțin o politică bazată pe unitate națională și pe dezvoltarea motoarelor și resurselor noastre interne, susțin un învățământ de calitate și gratuit, un sistem de sănătate care să se adreseze unei lărgi majorități a populației, susțin o politică demografică agresivă și măsuri în consecință. În primul rând susțin creșterea nivelului de trăi.

În ultimii ani și cu ocazia ultimelor sale guvernări, PSD a răspuns așteptărilor mele. Eu provin dintr-o familie care a avut foarte mult de suferit în perioada postbelică, cu rădăcini de “dreapta”, ca să zic așa, iar mult timp după anii 90 la noi în familie s-a votat antiPSD sau, mă rog, anti-precursorii Partidului Social Democrat. Și eu evident am votat la fel, în spiritul ăsta am fost crescut. Însă în special datorită guvernării Ponta și a rezultatelor economice de atunci am rezonat cu măsurile promovate de PSD. În lipsa unei oferte de calitate de cealaltă parte a eșichierului politic, decizia de a susține PSD a venit oarecum firesc.

În domeniul educației spre exemplu, Ecaterina Andronescu a avut trei mandate de ministru și o mare putere de influență asupra învățământului românesc în perioada 2000 – 2015. A fost acuzată că a contribuit la dezastrul din educație. Ultimul scandal a fost în 2016, când a amânat o decizie privind depolitizarea conducerii din sistemul preunivesitar, propusă de ministrul Dumitru (propunerea presupunea scoaterea la concurs a posturilor de director și director adjunct). De ce credeți că PSD inspiră mai multă încredere în gestionarea domeniului educației?

Nu știu dacă Ecaterina Andronescu după cele trei mandate precedente ar fi potrivită  să ocupe funcția de Ministru al Învățământului din nou. Personal nu cred că a contribuit la dezastrul din educație, nici nu cred că e un dezastru, respectând semantica termenului, cred că nu a influențat sistemul pe care l-a condus atât cât ar fi avut ocazia să o facă. Dacă mă întrebați pe mine, un sistem cu rezultate bune ca cel de pe vremea lui Ceaușescu nu trebuia schimbat, ci doar adaptat noilor realități, însă reforma, fără a înțelege exact ce înseamnă asta și unde poate duce, cred că a acționat ca un drog asupra tuturor miniștrilor ce s-au perindat pe-acolo.

Însă revenim la resursa umană, nu poți avea educație de calitate cu profesori și învățători demotivați.

Fiindcă ați menționat-o, am fost de acord cu propunerea privind scoaterea posturilor la concurs, e normal să se întâmple așa.

Cât de mult contează doctrina partidului pentru opțiunea dvs. de vot? Adică au importanță dreapta și stânga?

Nu au o importanță fundamentală, nu sunt un “taliban” al doctrinelor. Eu însumi, dacă ar fi să mă poziționez pe eșichierul doctrinar m-aș poziționa undeva la centru stânga, în principiu cred că România în acest moment are nevoie de o politică în sprijinul cetățenilor, o politică socială, însă înțeleg perfect importanța capitalului privat în dezvoltarea economică, așa cum înțeleg, de asemenea, argumentele sistemului de impozitare liberal, ori a respectării cu sfințenie a proprietății private. Așa cum știți și dvs nu s-a demonstrat niciunde infailibilitatea unui sistem sau a unei doctrine în raport cu cealaltă, așa că e percepția mea personală că României i se potrivește acum o politică preponderent adresată marei mase de cetățeni, o politică socială.

Care este politicianul preferat din PSD? De ce?

Șerban Nicolae, nu-l cunosc personal însă îi apreciez aparițiile în media, apreciez că are puncte de vedere argumentate, nu este un politician care să între cuminte în rând atunci când convingerile personale nu cadrează cu cele ale partidului, e o voce decentă și fermă pe care o admir.

Totuși există o decizie a instanței în cazul lui Șerban Nicolae, care spune că nu a ocupat legal casa RA-APPS și îl obligă la plata chiriei. Senatorul s-a pronunțat împotriva DNA-ului și a justiției când a avut loc condamnarea lui Liviu Dragnea. Nu aduc acestea argumente taberei antiPSD, care se teme că partidul se va împotrivi justiției?

Am citit despre acea decizie, presupun că dacă e una definitivă Șerban Nicolae o va respecta, nu văd care e legătură între cele două spețe. Orice om are dreptul să-și exprime o poziție în legătură cu orice, dacă și-o și argumentează într-un mod rezonabil cu atît mai bine. Există un dezechilibru evident între instituțiile care ar trebui să se controleze reciproc în acest moment, iar asta ar trebui să-i îngrijoreze și pe cei care jubilează acum în fața spectacolului cătușelor. O lege a răspunderii magistratului e vitală și e singura care ar responsabiliza pe cei pe care momentan mecanismele de control democratice ale statului de drept nu-i afectează decât la modul formal.

E totuși ceva ce nu vă place la acest partid? De ce?

Spre exemplu, vă spun ce nu-mi place la noi la Craiova, deși nu am interacționat suficient cu membri de la noi din județ. Am senzația că există o mare reticență în a-l contrazice pe cel de deasupra ta, o lipsă de atitudine, se merge în continuare pe sistemul ăla destul de nociv de a aplauda și a cauționa deciziile șefului din teama de a nu fi nevoit să cobori în ierarhie sau chiar să fii aruncat din schemă. S-ar putea să fie o percepție greșită, determinată de o cunoaștere superficială a vieții de partid și a rigorilor ei, însă asta nu-mi place momentan.

PSD are candidați cercetați sau condamnați, însuși Liviu Dragnea are o condamnare cu suspedare. Ca cetățean, nu ar trebui să refuzi suportul pentru o listă de candidați care conține numele unui condamnat/cercetat?

Într-o societate normală ce spuneți dvs. are mare greutate, însă într-o societate că a noastră, unde justiția la vârful ei e orice mai puțin o instituție independentă, aflată la baza statului de drept, lucrurile stau diferit. Consider că dosarul referendumului în care a fost condamnat Liviu Dragnea e un dosar politic, am citit motivarea instanței supreme, rechizitoriul procurorilor, deci vorbesc în cunoștință de cauză, pentru mine nu stă în picioare. Altfel aveți dreptate, însă situația e generală și pe listele celorlalți există situații similare.

Acum se discută intens despre faptul că Liviu Dragnea a cerut Guvernului amânarea tăierii unor taxe, în măsura în care reducerea taxelor a fost vârf de lance al campaniei PSD. Situația a fost comparată cu Brexit, fiindcă tabăra căștigătoare a anunțat că nu va putea implementa măsuri care au stat la baza campaniei “leave”.Cum vi se pare?

Informațiile parvenite în media nu-mi sunt clare, l-am văzut de multe ori pe Liviu Dragnea aparându-și și susținându-și poziția în cazul taxelor respective, așa că nu mă pronunț pentru că s-ar putea să avem de-a face cu o manipulare.

Care credeți că sunt cele mai importante probleme din România, care ar trebui adresate în viitorul apropiat?

E o discuție foarte lungă, prioritățile pentru mine sunt ridicarea de urgență a nivelului de trai, protejarea resurselor încă aflate în proprietatea statului și o politică demografică agresivă, plus măsuri de stimulare a întoarcerii cetățenilor români acasă pentru că altfel, fără resursa umană, nu putem realiza nimic. Apoi învățământul, sănătatea, cum am spus e o plajă largă, sunt atâtea de făcut și atâtea lucruri unde suntem rămăși în urmă. Sper în primul rând să învățam cu toții să ne ascultăm unii pe alții și să reușim să înțelegem că numai împreună putem să aducem România la limanul pe care ni-l dorim.

Interviu de Laura Ștefănuț

Sursa: Digi24.ro

Pentru ”consultări” mai amănunțite, faceți-i o vizită domnului doctor Mihai Ciuca pe Facebook. 

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu