Analize și opinii

SRI – stat în stat pe banii statului!

Prosperitatea celui mai important serviciu de informații din România este în creștere de la la an. Fie că este vorba de alocări de la bugetul de stat, fie de finanțări din fonduri europene nerambursabile, SRI știe să facă rost de bani.



Instituția cheltuie sume amețitoare pe laboratoare de cercetare, nu știm cât de importante și necesare, hoteluri și imobile pentru relaxarea angajaților renovate pe milioane de euro ori pe celebra bază de date extinsă pe mai mulți ani, Big Brother reloaded! Nici pensiile militare ale lucrătorilor SRI nu sunt de lepădat, ajungând azi chiar mai mari decât salariile încasate de securiști pe vremea când erau activi.

Banii alocați în acest an SRI-ului de la bugetul de stat vor fi cu 13% mai mari față de 2017, ajungând la 2,306 miliarde de lei. Și cheltuielile de personal sunt mai mari cu 29%, fiind de 1,212 miliarde de lei. Necesarul pentru bunuri și servicii este de 226 milioane de lei, cu 8% mai mari comparativ cu 2017. Creditele bugetare pentru investiții cu fonduri UE nerambursabile vor fi mai mari cu 62% față de anul precedent, ridicându-se la 50,25 milioane de lei, de la 30,93 milioane de lei.

Construirea unui complex de cercetare a ANI

Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“ va construi din fonduri europene nerambursabile un complex de cercetare. Clădirea va fi alcătuită din subsol, parter și două etaje, în suprafață de 1.505 mp, terenul aferent fiind de 4.257 mp. Banii vor fi acordați prin Programul Operațional Competivitate. Contractul de proiectare și asistență tehnică va costa 100.000 de euro, plus TVA, și a fost atribuit firmei Nox International SRI, care aparține companiei franceze de construcții și inginerie Groupe Nox SA. Filiala românească a societății a mai colaborat cu SRI în 2016, când au fost încheiate alte două contracte, a căror valoare totală a fost de circa 650.000 de euro.

Complexul de cercetare va aparține de Institutul Național de Studii de Intelligence al Academiei Naționale de Informații și va deține 6 laboratoare pentru comunicare strategică în situații de criză – 300 de persoane, cercetare fundamentală în intelligence – 85 de locuri, politică  de securitate – 100 de locuri, securitate locală, regională și globală – 40 de locuri, intelligence competitiv – 125 de locuri, istoria intelligence-ului – 100 de locuri, psihologice experimentală – 70 de locuri.

Scopul acestuia este  „dezvoltarea cercetărilor fundamentale și aplicative în domeniul sistemelor de intelligence pentru asigurarea securității infrastructurilor critice, dezvoltarea cunoștințelor în domeniul științelor sociale, crearea și dezvoltarea unor rețele academice în domeniul studiilor de securitate și intelligence și implementarea de tehnici moderne de analiză a Big Data și Open Data, care să permită îmbunătățirea proceselor decizionale și sporirea competivității organizațiilor publice și private.“

Sediu nou pentru spitalul SRI

Un alt proiect al SRI-ului vizează construirea unui sediu nou pentru Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu“. Planul va fi pus în aplicare tot de Compania Națională de Investiții, pe un teren atribuit SRI-ului de către Primăria Capitalei. În decembrie 2015, SRI a primit 11.382 mp în Bd. Vasile Milea nr. 5G, sector 6.

Cu un an înainte însă, același teren fusese dat în folosință gratuită, pe o perioadă de 15 ani, Fundației Olimpice Române, pentru înființarea a două patinoare de către omul de afaceri Ion Țiriac.

Compania Națională de Investiții, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, a atribuit contractul pentru serviciile de proiectare pentru studii de prefezabilitate și dezabilitare în valoare de circa 1,41 milioane de lei plus TVA. Câștigătorii licitației sunt Tahoma Bautrupp și Concrete Design Solutions. Ultima dintre cele două firme, respectiv societatea Concrete&Design Solutions SRL, mai are în derulare și alte contracte cu statul. Unul dintre acestea prevede proiectarea unui nou sediu al ANAF, o clădire de 7 etaje ce urmează să fie finalizată în 2021. Terenul pe care se va ridica imobilul ANAF se află lângă  actualul sediu al Serviciului de Telecomunicații Speciale. Cele două companii au trebuit să mai efectueze studiu geotehnic, studiu pentru utilizarea unor sisteme alternative de eficiență energetică, studiu privind siguranța la incendiu, studiu de circulație, obținerea avizelor din partea autorităților, tehnologia medicală.

Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu“ dispune în prezent de două sedii, unul pe Str. Arh. Ion Mincu din București, iar celălalt în comuna Balotești. Clădirea din sectorul 1 a fost retrocedată foștilor proprietari, unitatea sanitară funcționând în prezent cu chirie.

Hotelul Maramureș din Olimp

Prin HG 752/2015, Hotelul Maramureș din stațiunea Olimp a intrat în administrarea SRI. Clădirea are 13 etaje și circa 220 de camere, iar terenul aferent are o suprafață de 9.000 mp.

Imobilul a trecut de-a lungul timpului de la o instituție publică la alta. Până în 2006 a aparținut de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat – RA APPS, trecând apoi  în subordinea Institutului Național de Administrație a Ministerului de Interne. În 2009 institutul a fost desființat, activitatea acestuia fiind transferată Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, care aparține Ministerului Dezvoltării Regionale. Agenția nu l-a folosit însă, motiv pentru care hotelul ajunsese în paragină.

Proiectul  de reabilitare are termen de execuție 22 de luni, urmând să fie dat în folosință în acest an.

Amenajarea imobilului îl va transforMa dintr-un hotel de 2 stele într-unul de 3 stele, va avea circuit închis și va fi folosit exclusiv de angajații instituției.

La sfârșitul anului 2016, UM 0929 a atribuit firmei General Service Grup 98 SRL contractul pentru reabilitarea și modernizarea „căminului garnizoană“ Maramureș, Olimp. Valoarea contractului este de  circa 21 milioane de lei, plus TVA, bani care provin din fonduri publice. Compania care a câștigat licitația are voie să subcontracteze lucrarea doar în limita a 1% din valoarea investiției pentru realizarea instalațiilor de semnalizare, de limitare și stingere a incendiilor și a sistemelor  de alarmă împotriva efracției.

Compania General Service Grup 98 a derulat mai multe contracte cu statul: școli și grădinițe din București, locuințe ANL, Teatrele Metropolis și Bulandra, Universitatea de Arte București, CFR, Transelectrica, Metrorex, Electrica Transilvania și Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Studiul Morfologic și Genetic în Patologia Malignă a Universității Ovidius din Constanța, ultimul fiind un proiect care a costat 3,73 milioane de lei.

Reparații pentru un imobil cu spații de cazare

Națională de Investiții a terminat pe 25 ianuarie 2017 lucrările de reparații capitale pentru o clădire cu spații de cazare aflată în administrarea Serviciului Român de Informații. Costul lucrărilor a fost de 3.313.651 lei cu TVA. Imobilul a fost construit în 1950 și este alcătuită din parter și etaj. Aflată în stare evidentă de degradare, clădirea a necesitat lucrări de reabilitare ce au constat în  repararea acoperișului, a sistemului de scurgere a apelor pluviale, a fațadelor, izolației, camerelor, pardoselilor, tâmplăriei, a instalațiilor electrice, sanitare și termice. „Programul de investiții privind modernizarea infrastructurii imobiliare a Serviciului Român de Informații are ca obiectiv principal îmbunătățirea infrastructurii imobiliare a Serviciului Român de Informații în vederea asigurării unor capacități operaționale adecvate unor procese de modernizare și dezvoltare a infrastructurii imobiliare, precum și de menținere a funcționalității imobilelor existente în patrimoniul Serviciul Român de Informații, care vizează nevoia actuala și perspectiva pe termen mediu și lung“, se arată în comunicatul de presă al CNI.

Încă un hotel la Mamaia

Un internat abandonat a trecut prin hotărâre de guvern în patrimoniul SRI în 2016. Construcția are 3 etaje și o suprafață de 707 mp, împreună cu terenul aferent de 2.000 mp, și sunt situate în apropierea stațiunii Mamaia, între Pescărie și Delfinariu. Imobilul a fost evaluat la circa 3,2 milioane de lei.

Căminul a aparținut Colegiului Energetic Constanța până în 2001, după care a intrat în posesia Universității Ovidius, care l-a lăsat în paragină.

Big Data alias Big Brother

Încă din 2006 s-a pus problema dotării SRI cu echipamente informatice care să centralizeze informațiile primite de la mai multe instituții publice: Ministerul de Interne, Finanțe, Justiție, APIA, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Oficiul Național al Registrului Comerțului, CNAS,  ANAF și BNR.

Sistemul Big Data este alcătuit din SII Infrastructură și SII Analytics. SRI a accesat fonduri europene nerambursabile în valoare de zeci de milioane de euro pentru cele două proiecte.

UM 0929 a derulat, în perioada 13.02.-15.12.2015, programul „SII Infrastructură – Sistem informatic integrat de interoperabilitate între baze de date ale principalelor instituții ale statului“, care a costat 74.997.580 lei. Dintre aceștia, 62.022.998,66 lei reprezintă finanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională, restul de 12.074.581,34 lei fiind alocați de la bugetul de stat. „Sistemul informatic preia informațiile necesare de la mai multe instituții publice, prin asigurarea interoperabilității dintre bazele de date ale acestora. Din această perspectivă, sistemul oferă posibilitatea regăsirii rapide a diverselor categorii de date sau accesul la tablouri de bord“, se arată în motivarea proiectului. Sumele au fost folosite pentru achiziționarea de platforme informatice, pachete software, servicii de programare de sisteme și de analiză.

Pentru Centru de Date, câștigătoare au fost societățile Logika IT Solutions, Datanet Systems și Siveco România, cu subcontractant Logic Computer. Pentru echipamentele de conectare la releele de comunicații de bandă largă contractele au revenit firmelor Datanet Systems și Mira Telecom.

În urma licitației, UM 0929 a încheiat contracte cu firmele Siveco  România și Nova Tech Integrated Solutions SRL pentru proiectul SII Analitycs, în valoare de 142,071 milioane de lei. Dintre aceștia, 84,34% provin din fonduri externe nerambursabile. Programul „este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România. Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient.“

Achiziții prin Academia SRI

* Achizițiile din proiectul european „Start – O viață de calitate în siguranță“, ce are ca beneficiar Departamentul pentru Egalitate de Șanse din MMPS, s-au derulat de Academia de Informații „Mihai Viteazul“, aflată în subordinea SRI. Proiectul era destinat egalității de șanse între femei și bărbați pe piața muncii. Selecția partenerilor s-a realizat în 2014, atunci fiind prevăzut în documente că este nevoie de o universitate publică din domeniul de informații.

Valoarea proiectului a fost de circa 170.207.156 milioane de lei, din care în 2016 s-au aprobat achiziții de 7.740.520 milioane de lei. Dintre aceștia, 6,7 milioane de lei au fost alocați pentru cumpărarea de tehnică și servicii IT, iar 1 milion de lei pentru modernizarea unei clădiri a Academiei Naționale de Informații.

* RASIROM, aflată în subordinea SRI, a câștigat un contract în valoare de 955.645 de lei pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare și modernizare a unei clădiri a ANI în 2015. Achiziția serviciilor s-a derulat de către Academia Națională de Informații, ca partener în proiectul europen al cărui beneficiar este Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.

* Societatea ASSECO SEE SRL a câștigat, în 2015, licitația pentru un contract de 6 milioane de lei pentru furnizarea de echipamente și servicii IT, în cadrul proiectului Sistemul de Instruire și Analiză, al cărui beneficiar a fost Agenția Naționlă de Informații. Compania face parte din grupul polonez IT ASSECO, care apare și în dosarul EADS.

Pensiile militare, mai mari decât salariile

În primele 6 luni ale anului 2017 au fost depuse 683 de cereri de pensionare ale angajaților SRI, de 3 ori mai multe față de anul anterior. Suma totală a acestora a fost de 254,5 milioane de lei.

9.175 de foști angajați SRI aveau la jumătatea anului trecut pensii de serviciu, suportate exclusiv din bugetul de stat, potrivit Legii 223/2015. Acestea sunt plătite prin Casa de Pensii Sectorială a SRI.

Pensiile speciale ale militarilor cu 25 de ani vechime reprezintă 65% din media salariilor lunare brute realizate la funcția de bază pe parcursul a 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de muncă, actualizate la data ieșirii la pensie. Pentru fiecare an peste cei 25 de ani de vechim, se mai adaugă  1% din baza de calcul, dar nu poate fi mai mare de 85 %.

Pensiile militare sunt astăzi mai mari decât salariile pe care le-au avut beneficiarii lor când erau angajați, motiv pentru care sunt astăzi foarte multe cereri de trecere în rezervă.

„Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poţi ieşi cu o pensie de 120% faţă de salariu, după care se actualizează pensia respectivă în funcţie de creşterile salariale pe care le au cei care sunt activi. Se ia 85% din brut şi se adaugă sporurile şi iese cu mai mult decât are netul la pensie. Pensia se actualizează întotdeauna în funcţie de cei care sunt activi. Asta înseamnă că, dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25%, şi le vom creşte, fără niciun fel de dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri salariale de 25%, li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate“, spunea ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, în 2017, la Antena 3.

Autor: Paul Dumitrescu

Sursa: Cotidianul

 

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Datorita POLITRUCILOR, SRI, SIE, IGP si JUSTITIEI, economia RO a fost furata (industria, agricultura, turism, sistemul bancar, ) la fel si AVUTIA NATIONALA. ACESTE STRucturi trebuie refacute din temelii.