Analize și opinii

Sorin Roșca Stănescu: Marea rotativă mică

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu_2013

UDMR nu pleacă. Doar dacă va fi împins pe scări. Așa cum se exprimă Kelemen Hunor. În rest, schimbarea de guvern „e oglindă”. Marea rotativă devine tot mai mică, pe măsură ce ne apropiem de momentul desemnării echipei noului Executiv. Există în acest moment indicii temeinice că mulți dintre actualii miniștri vor rămâne și în noul Guvern, unii „rotindu-se” de la un minister la altul. Va fi doar o aparentă schimbare.

Marcel Ciolacu nu vrea să scoată miniștri din pălărie, la întâmplare, așa cum pretinde că ar fi făcut Ludovic Orban. Pare destul de ferm pe poziție. El susține că, dacă unii miniștri s-au dovedt performanți la portofoliul pe care l-au deținut, nu e niciun motiv de a fi schimbați. Iar această convingere se învârte ca un titirez în jurul persoanei lui Sorin Grindeanu. Un personaj de o inteligență sclipitoare, pe care tocmai a dovedit-o solicitând Consiliului Național al Audiovizualului nici mai mult nici mai puțin decât să înjumătățească licența Realității Plus, pe motiv că se află în război cu Anca Alexandrescu. Atâta doar că o asemenea măsură pur și simplu nu există prevăzută în nicio legislație. Grindeanu rămâne deci legat ombilical de Marcel Ciolacu pur și simplu pentru că este cel mai avansat pion al statului subteran. Înșurubată rămâne și Gabriela Firea, care, pe lângă Familie, își mai adjudecă și Sportul. Și mai sunt și alte situații de același fel în tabăra PSD. Cu observația că viitorul premier dă din aripioare, încercând să plaseze în Executiv tot mai multe doamne. Ceea ce nu e deloc rău.

Dincolo, la liberali, s-au cimentat parteneriate trainice și greu de stricat. Cum ar fi cel cu Lucian Bode. Sau cu Sebastian Burduja. Situația devine însă dificilă pentru liberali atunci când, în disperare de cauză, se gândesc cât de nimerită ar fi la Cultură Raluca Turcan.

Președintele Klaus Iohannis încurcă lucrurile. Va avea un cuvânt decisiv de spus în ceea ce privește ministerele Apărării, Externelor, Justiției și, probabil, Educației. Asta în măsura în care Educația mai rămâne cât de cât la PNL.

Până la ora redactării acestei succinte analize, în ceea ce privește cel de-al treilea partener, a fost consacrată expresia „cu sau fără UDMR”. Convingerea mea este că UDMR va rămâne la guvernare, dar dată fiind cerbicia acestui partid, care ține cu dinții de două ministere, unde consideră ca a avut miniștri ultraperformanți, marea rocadă devine și mai mică. De-a dreptul pitică.

Autor: Sorin Roșca Stănescu, membru a Clubului de Presă

Sursa: corectnews.com