Analize și opinii

Sorin Roşca Stănescu: Klaus Iohannis, ca musca în lapte

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu_2013

Președintele României, Klaus Iohannis, a ales să viziteze în aceste zile Brazilia, Bolivia, Argentina și Chile. Patru state conduse, în prezent, de lideri antiamericani și antieuropeni, apropiați mai degrabă și de China. Ghinion! Luiz Inacio Lula da Silva, președintele Braziliei tocmai a acuzat Statele Unite, principalul aliat al României și Uniunea Europeană din care facem parte, că se comportă agresiv față de Federația Rusă. Și din nou, ghinion! Coincidența face ca în aceste zile și șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, să efectueze și el o vizită oficială în Brazilia. Coincidență sau nu!

Klaus Iohannis zboară în Brazilia și apoi în celelalte state, cu luxoasa aeronavă pe care președinția, care se pare că are un buget nelimitat, i-a închiriat-o contra multor milioane de euro. Nu cu Taromul. Care putea să-i asigure condiții asemănătoare, inclusiv cinematograf personal și un preț mai scăzut. Cel cu care se întâlnește, președintele Braziliei, este în accepțiunea președintelui României, „un penal”. Pentru că a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare pentru corupție și spălare de bani. Din care a executat doi. Ce va discuta Klaus Iohannis cu Luiz Inacio Lula da Silva, la numai câteva zile după ce acesta, revenit din China, a arătat cu degetul acuzator în două declarații publice și nu în una, către Statele Unite și Uniunea Europeană? Ca și când Statele Unite și Uniunea Europeană ar fi invadat Rusia. Nu ca și când Rusia a invadat Ucraina. Ca și când războiul s-ar desfășura în Federația Rusă. Nu ca și când războiul se desfășoară în Ucraina.

Desigur, asemenea vizite – de fapt e vorba de ditamai turneul extern – se perfectează cu mult timp înainte. Klaus Iohannis nu avea de unde să știe, la data programării acestei vizite în Brazilia, ce declarații scandaloase urma să facă acesta. Sancționate prompt, e adevărat, doar verbal, de înalți reprezentanți oficiali ai Statelor Unite. Dar răul a fost făcut. Și rămâne de văzut cum se va descurca în această situație, marele diplomat român, care este Klaus Iohannis, însoțit de mai micul diplomat, cel cu trabucul, pe nume Bogdan Aurescu. Fiind în poziție de invitat, președintele României se pune într-o situație destul de complicată. El nu poate să nu sancționeze, în mod public și cât se poate de oficial, poziția incorectă și agresivă a omologului său brazilian. Pe de altă parte, o asemenea luare de poziție poate da peste cap întreaga vizită. Știut din faptul că Lula da Silva este impulsiv și extrem de agresiv la adresa Statelor Unite.

E adevărat că președintele Klaus Iohannis nu avea cum să știe, atunci când a programat această vizită, ce va face și cum va proceda președintele Braziliei. În schimb, știa foarte bine nu numai că Brazilia face parte din BRICS, dar și că ea se mișcă din ce în ce mai aplicat pe orbitele Federației Ruse și Chinei. Deci putea bănui că s-ar putea găsi într-o situație neplăcută, după ce aeronava sa de lux va intra în picaj. Și de asemenea, știa la perfecție faptul că cele patru state pe care le vizitează, își manifestă constant sentimentele antiamericane, comportându-se cu ostilitate față de principalul partener strategic al României. Și în aceste condiții, de ce este nevoie să sacrificăm atâția bani pentru ca alaiul prezidențial să se plimbe prin America de Sud? Agenda prezidențială nu ne lămurește. Nici declarațiile oficialilor români nu ne luminează. Dar, până la urmă, vom afla ce și cum. Tare mă tem că este vorba de un lung voiaj de plăcere.

Autor: Sorin Roşca Stănescu

Sursa: corectnews.com

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • On en revient toujours au premier amour securizat.
    Doar metropola se schimba, interesul supranational ramane. Nu , nu ma refer la Marele Frate , ci la Marele Ziarist. S(c)lava!