Analize și opinii

Sorin Roșca Stănescu: „Două state noi? Sau nu?”

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu_2013
S-a săvârșit. Ceea ce era de prevăzut. Donețk și Lugansk au fost recunoscute de către Parlamentul Federației Ruse drept state independente. Mai mult, Parlamentul Federației Ruse, într-o sesiune de urgență, a ratificat cele două decizii și a recunoscut în mod oficial statutul de etnii statale independente a celor două regiuni din Donbas, controlate de separatiștii rusofoni și în care limba oficială prin vot popular s-a stabilit să fie limba rusă. Iar Consiliul Suprem de Apărare al Federației Ruse, prezidat de către Vladimir Putin, a ordonat trimiterea de trupe și tehnică militară în Donețk și Lugansk în scopul „menținerii păcii”. Avem de-a face cu două noi state care apar pe harta lumii sau cu o tranziție către unificarea cu „mama Rusia”?

Extrem de interesantă prima reacție a Statelor Unite și a statelor NATO. Un înalt oficial al Casei Albe a lăsat cu gura căscată întreaga planetă, declarând răspicat că aceste decizii cardinale privind Donețk și Lugansk nu reprezintă un act de agresiune al Moscovei și nici trimiterea de trupe acolo pentru menținerea păcii, întrucât separarea celor două provincii durează de mai mult timp și s-a făcut prin referendum popular și nu în urma unei invazii rușești. Mai mult, deciziile recente luate de parlamentarii din Donețk și Lugansk și omologate ca atare de Parlamentul Federației Ruse nu sunt acte de agresiune, ci acte democratice. Prin urmare, nu sunt întrunite condițiile pentru ca statele NATO, împreună sau separat, să definească cele întâmplate drept un act de agresiune împotriva Ucrainei și, în consecință, să adopte măsurile punitive anunțate pentru o asemenea eventualitate. Scurt pe doi. În același timp, rând pe rând, statele NATO anunță că nu vor recunoaște statalitatea celor două regiuni. Să vedem dacă nu vor exista și excepții. Se repetă cumva pe invers situația provinciei Kosovo, transformată în stat după încheierea războiului împotriva Iugoslaviei și destrămarea acesteia? Mult timp, Kosovo, creat sub presiune americană și occidentală, nu a fost recunoscut de unele state membre de atunci ale Uniunii Europene sau devenite membre ulterior, cum a fost de pildă România. Nici în prezent statalitatea Kosovo nu este recunoscută de Spania, stat UE și NATO. E interesant de văzut ce se va întâmpla din această perspectivă în viitor cu Donețk și Lugansk.

Un discurs al președintelui Putin, vizând modul în care a fost creată Ucraina prin anexarea unor teritorii și a unor populații care n-au avut nicio legătură cu Rusia istorică, inclusiv teritorii istorice aparținând României, conține informații interesante despre ce ar putea urma. Deși Federația Rusă a recunoscut în mod oficial statutul independent al celor două regiuni, Putin susține că, istoric vorbind, acestea aparțin Rusiei. Ceea ce ar putea să ne conducă la concluzia că, de fapt, are loc un proces de anexare treptată, „diplomatică” a Donbasului. Din acest punct de vedere, reacția pe care urmează să o aibă statele NATO, dincolo de nerecunoașterea deciziilor cardinale luate de parlamentarii din Donbas și de parlamentarii de la Moscova, va fi decisivă. În mod cert, ceea ce se întâmplă, inclusiv poziționarea armatei Federației Ruse în Donețk și Lugansk, nu este până una alta apreciat de oficialii NATO drept un act de agresiune împotriva Ucrainei. Și, elocvent, nici măcar oficialii ucraineni nu au decis ceva în acest sens.

Dacă nu este agresiune, nu este război. Dacă nu este război, nu se pot aplica sancțiunile preconizate. Dacă nu este război și nu vor fi sancțiuni, atunci toate semnalele de alarmă trase de oficialii NATO și de șefii de state membre se dovedesc a fi fost simple acte de propagandă.

Autor: Sorin Roșca Stănescu

Sursa: corectnews.com

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • …si poate ca Putin le face LOR ”jocul”, ”reactivind” un vechi adversar si dind celor care vor sa ”mestece” ceva o alta ”frica”, cea a razboiului, ACUM, cind bill gates tocmai a spus de curind, pe la München, ”Din păcate virusul în sine, în special omicronul este un tip de vaccin care crește imunitatea celulelor de tip B și C care a făcut o treabă mai bună cu p o p u l a ț i a lumii decât am făcut-o noi cu vaccinurile… peste 80% din p o p u l a ț i a a fost expusă fie vaccinurilor fie bolii”… si daca este ”din pacate” de ce sa nu se continue cu ”altceva”? adica ”iminenta” unui razboi si ”agravarea” crizei energetice? iar ”premiul” pentru Putin fiind chiar Donbas-ul asta… poate ca ucraina este cum a fost Cehoslovacia pentru chamberlain si daladier, si ea lipsind de la noul ”Munich Agreement”, acelasi loc in care ala de era cu windoz-ele, zise cele de mai sus… ca de cind lumea pacea dulailor s-a facut pe pielea cateilor… de la granite trase cu rigla, cum se vede pe orice harta a lumii, si pina la ”crearea” unor state care sa raspunda unor comandamente care scapa lui dorel… cind Transilvania a fost luata de la romani, i-a intrebat cineva? am fost noi ”la masa”? si, ”la o adica”, ne va intreba ACUM cineva, ceva? doar naivii pot crede asta, nu unu’ ca mine… sintem si noi ”pe masa” si nu ”la masa”, cum este ucraina acum… daca asta ar insemna ”pacea” pentru noii chamberlain si daladier ai zilelor pe care le traim… nu ”dulaii” vor pierde ceva, vreodata… dintotdeauna EI doar au cistigat… si si-au mutat, din cind in cind, sferele de influenta… pe ”hartile” LOR, noi sintem pioni pe care-i muta cum le dicteaza ”regulile” LOR… iar daca spune cineva ca aberez, il invit sa caute pe net o simpla informatie… sa vada cine a ”cumparat” TOATA datoria ucrainei… si sa judece asta in contextul actual, sa-i caute o ”explicatie” rationala, dincolo de retorica de pe canalele mass media… si pun intrebarea logica: cumpara cineva O DATORIE in scop caritabil? pai imi aduc aminte de chestia cu Napoleon si bursa din Londra, de Waterloo… NU EXISTA caritate, mila, altruism, compasiune in chestia asta politico-financiara-razboinica… este vorba doar de BANI si PROFIT… si atunci, ma mai intreb, mai putem vorbi in termenii astia, atit de uzitati in aceste zile, de geo-politica, de Putin si Rusia lui contra Occident si NATO, de toate alegatiile ”deversate” in suvoi de toti ”deontologii”? semnalez o simpla ”coincidenta”… ”cumparatorul” datoriei ucrainei, intr-un ”arc peste timp”, este acelasi cu cel de la Waterloo… asta da ”consecventa”! ori, poate, ca de obicei, visez si imi inchipui ”lucruri”… si ca urmare ”ar trebui” sa precizez… ACESTA ESTE UN PAMFLET… greu cu onirismu’ asta…

  • …si uite ca am mai gasit un cuvint INTERZIS de gandeste.org… asadar nu pot scrie ”normal” cuvintul P O P U L A Ț I E ca si cuvintul M A N I P U L A R E pentru ca un asa-zis webmaster a ”invatat” un amarit de applet sa respinga ORICE cuvint care contine P U L A… si nu sint singurele cuvinte INTERZISE… cum ramine cu ”crezul” vostru, atit de pompos afisat? ”pudicitatea” asta, dusa in absurd, chiar credeti ca va face bine? ”ca sa nu fie rau”? penibil…