Analize și opinii

Sorin Faur: „Și cam după a treia bere afli, mereu, că la noi, la români, trebuie o tiranie ca în Rusia”

Disperarea cu care toată băsiștimea s-a simțit chemată de datoria (sacră) de-a înjura sindicatul pesedistului Rădoi dă temperatura exactă a părerii foarte proaste pe care aceeași băsiștime, azi iohanizată, o are, de fapt, despre catastrofa numită Guvernul Cîțu.
Scandalul de la metrou a fost prilejul fericit pentru toți combatanții dreptei de a se buluci spre magaziile cu efecte ale revoluției muii, unde s-au distribuit din nou ultrapurtatele pancarte cu ciuma rosie, pușcărie, iliescu, dragnia samd, pancarte cu care băsiștimea s-a avîntat să mascheze măcar 24 de ore fațada unui guvern de un ridicol fără fisuri. Singura ață de care azi iohanizata băsiștime își mai atîrnă “susținerea” pentru guvernul Cîțu e același răsuflat argument  al alternativei PSD, desigur mooooolt mai proastă. Altceva nu se găsește. Neam.
Pe unii dintre repancartizați îi cunosc personal. Destui dintre ei n-au mai coborît în metrou din tinerețe. Adică n-au vreo grijă personală legată de transportarea propriului trup pe traseul subteran al Bucureștiului. Cu atît mai puțin acuș, cînd pandemia din localitatea noastră seceră necruțătoare dintre care și interpreta Catanga, măi. Adică transport în comun, nu. Cel mult Uber. Chiar dacă are și ele aplicații, taxiurile ne pute, of course.
Pe lîngă planul general al ruinurilor cîțiene, cu pancartele scoase de la naftalina revoluției muii trebuia totodată mascat și un abuz (cel puțin) administrativ de mare angajament: somarea societății comerciale a sindicatului de la metrou să abandoneze imediat spațiile comerciale din stații. Că vor rămîne niște oameni fără slujbe nu contează. Că publicul călător mai cumpăra cîte ceva de acolo nu contează. Cum nimic nu mai contează. Pentru că n-a fost formulată, nu cotează nici cine se va instala, oare, în acele spații comerciale după alungarea mafiotului pesedist Rădoi.
Nu contează nici măcar că somarea s-a executat în condițiile în care soarta acelor spații comerciale face azi obiectul unui proces pe rol. Nu degeaba, începînd cu vicepremierul USR Barna pînă la ultimul postac de dreapta  de pe forumurile cele mai obscure, toți au repetat coristic aceeași arie: mafia și mafioții din sindicate… Subtextul aici, mai uzat chiar și decît Giou Baidăn însuși, e că mafioții nu se capturează cu legea în mîna, ci cu mitraliera, vorba justițiarului decedat Vadim, sau prin capturarea caietului din care să reiasă contabilitatea dublă, vorba în viu a Cîțului. Toată băsiștimea s-a visat și continuă să se viseze însuși Eliot Ness sau membră a clubului de susținere, cu majoretele și pancartele aferente, bineînțeles.
Respect pentru justiție, pentru ordinea de drept, pentru rule of law (lacrimă), pentru principiul NIMENI nu e mai presus de lege? Nici gînd! Băsiștimea nu e nimeni, da? Deci e mai presus de lege, care e pesedistă. Și gata. Să s-o mai complicăm.
Sigur, dacă-i arăți băsiștimii, de pildă, că singurele țări în care se mai poate vorbi despre niște prosperitate și despre dezvoltare cu adevărat durabilă sînt alea care au ȘI sindicate încă destul de puternice ești încuiat instantaneu fie în dulapul cu comuniști, fie în ăla cu proști. Proști, fiindcă tu nu ești capabil, nu poți, n-ai cum să înțelegi că noi, românii, nu suferim mă-nțelegi comparație cu nemții, cu suedezii… Nici măcar cu comuniștii ăia de franceji. Nu, nene. NU, hotărît!!! Și cam după a treia bere afli, mereu, că la noi, la români, trebuie o tiranie ca în Rusia… Nu mai merge, mă-nțelegi, constituția, care aceea ce vezi că se petrece, nu poți pentru ca…
Autor: Sorin Faur

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Well, ii recomand calduros d.lui Faur sa faca o vizita-n Federatie. Va avea (ne)placuta surpriza sa simta ca “tirania” e bumerangul care i se va intoarce fix in pixul cu care a scris. Ba chiar inainte de-a sorbi din prima bere.
    p.s. Am observat inca de-acum multa vreme ca lucrurile de acolo se percep foaaaarte diferit de realitate. Dar inteleg, probabil c-ai vrut sa fii in trend. No offence !