Interesul Kremlinului putinian este ca europenii să înceapă cu adevărat să cheltuiască foarte mult pe înarmare. E o foarte inteligentă schemă de sărăcire a Europei, obiectiv strategic real în ceea mulți numesc război hibrid, fără să înțeleagă din el decît că rușii fură alegeri peste tot, mai nou cu TikTok-ul chinezesc.
Trump cere europenilor o împărțire ceva mai echitabilă a cheltuielilor pentru trupele și instalațiile americane de securitate de pe continent. Acel 5% e mult, dar nu imposibil de plătit. Alternativa? O industrie de război europeană plus o armată reală, ceea ce implică minimum un deceniu de economie de război. N-aș fi deloc interesat să aflu empiric transcrierea în nivelul de trai european al unei asemenea opțiuni.
Rușilor le convine postura de sperietoare. Au chiar interesul să o păstreze în condițiile în care risc să prevăd că în februarie 2026 relațiile economice, comerciale și investiționale cu americanii nu se vor mai împiedica de vreo sancțiune reciprocă. În timp ce europenii occidentali vor produce d-ale războiului, rușii vor face afaceri cu americanii. Și cu restul marilor economii ale lumii.
Prețul economiei de război europene nu se va deconta numai în cheltuielile directe pentru un război ipotetic, ci și în pierderea enormelor piețe ale SUA, Rusiei și aliaților acestora. Europa își va construi, cu ea înăuntru, un turn fără scări de acces. Și va aștepta s-o atace rușii. Ruși care sigur n-o vor ataca în deceniul de care Europa are nevoie pentru a-și desăvîrși armata. Inteligent, zic!
Azi Rusia nu și-a declarat victoria în Ucraina, așa cum debitau speriații. Dar, dacă azi Europa Ursulei va fi hotărît să comute continentul pe economie de război, Rusia nu va mai trebui să facă nici măcar efortul să declare vreo victorie.
Autor: Sorin Faur
Adauga comentariu