Analize și opinii

Sorin Faur: „ Manciu trebuie să dea înapoi banii aferenți unei funcții în care a fost angajat fără respectarea prevederilor legale.”

Ludovic Orban la Digi24: “Faptul că (Manciu) nu şi-a dat licenţa nu înseamnă că nu poate să exercite atribuţiile pe care le are ca şi consilier pe comunicare. (…) A recunoscut lucrul ăsta încă de la angajare (că nu are diploma de licenţă – n.r.). Bineînţeles că am ştiut că nu are licenţa luată. (…) Deci nu e nicio minciună, nu e nicio ilegalitate faptul că există un consilier care se ocupă de comunicare care nu are licenţa terminată.”

Ghinion, ba e! E o ilegalitate, cu prejudiciu: angajarea lui Manciu în funcția de consilier de stat (dacă aceasta este într-adevăr funcția din contractul său de muncă). Actul normativ ce stabilește foarte precis cerința studiilor corespunzătoare funcțiilor și funcțiunilor în sistemul public e “Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.” Ei bine, această lege în baza căreia e salarizat și Manciu OBLIGĂ autoritățile publice să angajeze în funcția de consilier numai absolvenți de studii superioare cu diplomă de licență.

Altfel spus, LA STAT NU POȚI ANGAJA CONSILIER CU STUDII MEDII, fiindcă esti obligat de lege să-l plătești numai conform încadrării în funcția respectivă, iar funcția respectivă corespunde cerinței studiilor superioare. Exemplu de contrast, din aceeași lege: în sistemul public nu te poți angaja BIBLIOTECAR fără facultate absolvită, darămite Consilier de Stat al Prim-Ministrului!!!

Deci prim-ministrul României minte sau nu știe că a încălcat legea dacă l-a angajat pe Manciu consilier de stat, plătindu-l conform grilei funcției. Eu cred că prim-ministrul României minte în cunoștință de cauză. Dovadă chiar CV-ul oficial dar fake al lui Manciu, în care sînt trecuți anume patru ani de facultate neabsolvită. Oare de ce i-o fi trecut? Oare nu știa că fără diplomă cei patru ani sînt inexistenți dpdv administrativ și juridic? Se jena cu diploma de Bac? Nu. I-a trecut așa pentru că știa prea bine că legea salarizării îl obliga să aibă studii superioare complete cu licență pentru funcția pe care este angajat.

În ultimii 30 de ani am lucrat “la stat” (din greșeală) numai 18 luni. Cadristele 🙂 instituției știau legislația domeniului cu o precizie descumpănitoare. Le-am controlat de vreo două ori cu textul legii și aveau dreptate pînă la respirația ce marchează punctuația. Or n-o să mă convingă nimeni niciodată că birocrații guvernului nu știau prevederile în materie cînd l-au angajat pe Manciu. Ba eu cred că ei i-a sugerat să scrie și el ceva acolo, căci e o condiție impusă de lege. Nu că legea ar mai conta.

Singura variantă în care nu s-ar fi încălcat legea decît nițeluş și poate scuzabil ar fi fost încadrarea lui Manciu pe un post corespunzător diplomei sale de bacalaureat: șofer, fochist, referent debutant etc. și fructificarea de la nivelul acelui plafon salarial a colosalelor sale calități comunicative, atît de prețioase încît pentru ele prim-ministrul României minte foarte gros poporul la Televizorul. Desigur că și ignoranța poate fi o ipoteză de lucru plauzibilă în cazul Ludovic Orban, însă, repet, eu nu cred în ea.

Deci (am mai spus-o): Manciu trebuie să dea înapoi banii aferenți unei funcții în care a fost angajat fără respectarea prevederilor legale. Își poate continua la Palatul Victoria fulminanta carieră de coordonator al comunicării Guvernului României printr-un contract de muncă corespunzător studiilor liceale pe care cred că le-a absolvit, avînd și patalama autentică, spre deosebire de pînă de curîndul șef al nespălării banilor, Barangă, ornissistul arestat domiciliar pentru că și-a falsificat diploma de liceu neabsolvit.

P.S.
Hotărîrea 26/1953 a Consiliului de Miniștri al RPR stabilea ca sarcină pentru Comisia Superioară de Diplomă din cadrul Comitetului pentru Învățământul Superior “să poată acorda titlul de doctor în științe sau grade superioare și persoanelor fără studii superioare.” #numameritocraț

Autor: Sorin Faur