Analize și opinii

Sorin Faur: „La vreme de nou război se întocmesc, iarăși, liste.”

La vreme de nou război se întocmesc, iarăși, liste. Liste cu indezirabili. Ele conțin cam aceleași nume cu cele incluse în precedentele liste, ale precedentului război – cel cu “dușmanul nevăzut”. Desigur, nu uităm cum acesta din urmă îl detrona pe multslăvitul război împotriva corupției, ale cărui liste cu indezirabili coincid destul cu ale următoarelor două, chiar dacă o parte dintre numele incluse aci s-au cumințit între timp, deci acum interpretează corespunzător, plictisite sau doar inconfortate de jenanta udăciune rezultată de pe urma executării prea îndelungate a trebii mici contra vîntului. Ceea ce, de la un moment, dat se reflectă tragic în contabilitatea proprie și a prăvăliei.
În această nouă etapă a războiului permanent, un clasic pedagog de școală nouă (poftim paradox!) a elaborat pînă și un minicurs cu indicii pentru depistarea fără greș a celor care nu zic în gura mare că admiră dușmanul, ci își ascund dușmănizmu în versoul unor atitudini dubitative, care stim noi precis că maschează admirația pentru inamic. Păi nu știm noi? De subliniat că evlavia anticomunistă a pedagogului pomenit este fermă, netăgăduibilă, intonată în acute de tenor fără viitor în muzică, dar mai ales e de factură ereditaro-aristocratică. Trețe mult dincolo de paszopt.
Ce mi se pare de remarcat la întocmitorii de liste: 1) sînt mereu cam aceiași; 2) scriu listele de pe soclurile unor instanțe moral-normative pe care singuri și le-au meșterit, montat și amplasat, fără să le fi solicitat cineva una ca asta; 3) chiar dacă afișează nimb olimpian, cînd treci pe lîngă soclu te ia cu leșin de la duhoarea amestecului de ignoranță agresivă, oportunism unsuros, militărism discret, ipocrizie, spaime, mîhneli cronicizate și deosebit apetit pentru tutelă oratorică de natură să-l îndrepteze pe prostu’ de jos.
Am rîs bine cînd un amic anunța că el face liste cu făcătorii de liste. Am rîs pînă n-am mai rîs, căci mi-am dat brusc seama că am destule șanse să devin dependent de liste. Fiind mai slăbuț echipat la minte, deci și foarte dezorientat, am realizat că m-ar ajuta foarte mult, de pildă, o listă certă cu persoanele pe care se necesită să le urăsc și în viitor. O astfel de listă ar genera mult optimism și bună dispoziție cîtă vreme ea ar reprezenta o garanție că și pentru următorul război vor mai exista indezirabili vii, cărora să știu din timp că sînt chemat să le nutresc sentimente corespunzătoare.

Autor: Sorin Faur

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu