Analize și opinii

Sfârşitul “zonei euro”? După greci…Potopul?

Implicarea zonei euro în susţinerea Greciei constituie un precedent care ar putea duce în final la părăsirea Uniunii Monetare de către state precum Germania, care prin poziţia lor economică în cadrul acesteia devin candidate la titlul de „principal contribuabil” în cadrul pachetelor de genul celui schiţat duminica trecută (11 aprilie) de Ecofin – susţine Joachim Fels, şeful departamentului de cercetare de la Morgan Stanley.

“Plasa de siguranţă oferită Greciei şi coborârea standardelor BCE în materie de colaterale stabilesc un precedent periculos pentru alte state din zona euro şi cresc şansele ca zona euro să degenereze într-o zonă de “bun plac” fiscal, slăbiciune monetară şi presiuni inflaţioniste” arată Joachim Fels într-o notă postată pe situl oficial al unităţii de cercetare a prestigioasei bănci.

Potrivit unor recente sondaje de opinie aproape trei sferturi dintre germani se opun categoric ca statele zonei euro să ajute în vreun fel Grecia.
În cadrul întrunirii Ecofin a Eurogroup-ului, care a avut loc duminică 11 aprile, statele zonei euro au stabilit că pot oferi Greciei un împrumut total de 30 de miliarde de euro, în cadrul unui pachet la care Fondul Monetar Internaţional ar urma să participe cu alte 10 miliarde de dolari.
Implicarea Fondului Monetar Internaţional în pachetul de ajutor pentru Grecia a fost o condiţie introdusă la cererea explicită a Germaniei. Aceasta a fost privită ca un rău necesar, întrucât la nivel de principiu Berlinul nu a fost de accord ca o instituţie non-europeană să se implice în rezolvarea unei probleme a zonei euro. Totuşi Berlinul a subliniat că fărp implicarea FMI-ului, efortul pe care fiecare stat din zona euro ar fi trebuit să îl facă ar fi fost mai mare într-un moment în care nici unul dintre statele zonei euro nu este în poziţia de a fi prea risipitor.
Germania, cea mai mare economie a zonei euro, este principalul contribuabil la componenta europeană a a pachetului de ajutor pregătit pentru Grecia – cu peste 8 miliarde de euro.

“Desigur, nu am ajuns încă la sfârşitul jocului. Totuşi, cu aceste ultime evoluţii, scenariul unei astfel de ruperi a Uniunii Monetare a devenit în mod clar mai plauzibil. Riscul este departe de a fi neglijabil iar consecinţele pentru pieţele finanaciare ar putea fi severe. Investitorii care ignoră riscul disoluţiei o fac pe propria lor răspundere” mai arată Fels.

document sursă: scenariul disoluţiei zonei euro susţinut de Morgan Stanley


sursa: standard.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu