Analize și opinii

Serghei Lavrov: “Forțele armate rusești vor răspunde adecvat și vor asigura protecția concentățenilor noștri, a militarilor Grupului Operativ și a depozitelor de arme de la Cobasna”

2740268 11/18/2015 Russian Foreign Affairs Minister Sergei Lavrov at a news conference on the results of his Moscow meeting with Minister of Foreign Affairs and Emigrants of Lebanon Gebran Bassil. Iliya Pitalev/Sputnik

Rusia avertizează SUA, statele membre ale NATO și Kievul să nu recurgă la noi aventuri, în legătură cu o concentrare a personalului și tehnicii militar în apropiere de segmentul transnistrean, precum și intensificarea fără precedent a zborurilor dronelor ucrainene deasupra teritoriului Transnistriei, înregistrate de Ministerul rus al Apărării.
“Pledăm pentru soluționarea tuturor problemelor pe cale politico-dimplomatică. Totodată, nimeni nu ar trebui să aibă nicio îndoială că forțele armate rusești vor răspunde adecvat la provocările regimului de la Kiev, în cazul în care astfel de provocări vor avea loc, și va asigura protecția concentățenilor noștri, a militarilor Grupului Operativ și a depozitelor de arme de la Cobasna.
Orice acțiuni, care vor prezenta o amenințare pentru siguranța acestora, vor fi tratate, în conformtiate cu dreptul internațional, ca un atac asupra Federației Ruse”, se menționează în comunicatul MAE.

¤¤¤

Numărul de țări care doresc să se alăture grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) și Organizația de Cooperare de la Shanghai a crescut la aproximativ două duzini în 2022, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
„În special, numărul țărilor care doresc să adere la BRICS și la Organizația de Cooperare din Shanghai a crescut rapid în ultimii doi ani, inclusiv în primul an al operațiunii militare speciale. În prezent, numărul este de aproximativ două duzini”, a subliniat el la o întâlnire. cu şefi ai filialelor Ministerului de Externe din regiunile ruse.
¤¤¤
Wizz Air suspendă toate zborurile spre și dinspre Chișinău, începând cu 14 martie, din motive de securitate.
“… ca urmare a evoluțiilor recente din Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a suspenda toate zborurile către Chișinău începând cu data de 14 martie”, se arată în comunicatul companiei.