Analize și opinii

Scandalul cerealelor ieftine din Ucraina ia amploare

Ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, a demisionat miercuri, pe fondul unui val de proteste ale fermierilor faţă de intrările fără precedent de cereale ucrainene în ţară, relatează Ziare.com.

Kowalczyk a declarat că a decis să demisioneze deoarece Comisia Europeană nu ar fi fost de acord să reimpună tarife şi taxe la importurile de cereale ucrainene, o măsură pe care ministerul său o solicită din decembrie, în ciuda opoziţiei iniţiale a conducerii ţării, scrie Mediafax.

“Deoarece este foarte clar că cererea de bază a fermierilor nu va fi satisfăcută de Comisia Europeană, am luat o decizie şi am demisionat din funcţia de ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale”, a transmis Kowalczyk într-un comunicat, potrivit POLITICO.

Protestele, în cadrul cărora Kowalczyk a fost dat afară de la o conferinţă şi a fost atacat cu ouă la o alta, ameninţă să zdruncine fundamentul sprijinului rural tradiţional al guvernului de dreapta înaintea alegerilor generale din toamnă.

Demisia sa vine la mai puţin de o săptămână după ce premierul Mateusz Morawiecki i-a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cerea să ia măsuri pentru a reduce importurile agricole ucrainene în UE. Scrisoarea a fost semnată de şefii de guvern din alte patru ţări membre din Europa de Est, inclusiv România.

Kowalczyk va fi înlocuit de Robert Telus, care prezidează comisia pentru agricultură a parlamentului polonez, potrivit rapoartelor.

Sursa: Ziare.com

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu