Analize și opinii

Să nu mai confundăm Justiția cu Dreptatea

Pentru mulți, „dreptatea” și „justitia” sunt sinonime, dar această premisă este mai mult decât greșită. În România sunt zeci de cazuri care demonstrează că justiția este, de multe ori, antonimul dreptății. Bineînțeles că este greu să vorbim despre dreptate, deoarece termenul descriere o evaluare individuală a binelui sau a răului.

214

Orice ce om care înțelege niște concepte simple de drept dorește să se facă justiție nu dreptate pentru că dreptatea are un înțeles diferit pentru fiecare dintre noi. Dar în România deja dreptul nu mai contează, legile sunt o barieră doar pentru fraieri și Constituția este hârtia pe care cei mai mulți nu au citit-o iar cei care o citesc o fac doar pentru a o eluda.

Am ajuns în situația actuală pentru că am vrut dreptate și nu justiție

Auzim des că trăim într-o republică a procurorilor. Că ”statul de drept” este o cacealma care ne este servită să înghițim mai ușor acțiunile ”justuției”. Că DNA sau judecătorii conduc România. Aceste afirmații sunt într-o oarecare măsură adevărate, dar să nu uităm că și noi suntem vinovați pentru asta. Am strigat de multe ori în acești 26 de ani că vrem dreptate, că îi vrem pe toți la pușcărie, că parlamentul este o adunătură de hoți, că partidele ascund infractori și mai ales că nu poți ajunge sus dacă nu furi.

Atunci când DNA a început arestările, cu Adrian Năstase, Ioan Niculae, Dan Voiculescu, Viorel Hrebenciuc, Irina Socol, Elena Udrea, Alina Bica și lista poate continua, majoritatea ne-am bucurat. În sfârșit România scapă de corupți, în sfârșit se face dreptate. Unii consideră și acum că s-a făcut dreptate. În ochii opiniei publice acei oameni sunt vinovați și poate ei sunt vinovați și în realitate, dar dacă vorbim de legi, putem spune foarte clar că justiție  nu s-a făcut.

Oricât de antipatici ar fi Năstase, Udrea sau Hrebenciuc trebuie să recunoaștem că în cazul lor justiția a fost făcută mai mult în presă. Probele au fost cel mult circumstanțiale iar judecătorii au fost puși sub o presiune imensă de opinia publică și de mass-media.

Atunci voiam dreptate, justiția era ceva care nu ne mai mulțumea. Acum, în fața abuzurilor ne simțim ca în anii 50.

Credeți că atunci când comuniștii i-au arestat pe Brătianu, Coposu sau Maniu publicul s-a revoltat? Nu. Toți în sinea lor se bucurau. Au furat, merită să facă pușcărie, chiar dacă nu erau închiși  pentru că au furat. Chiar dacă regimul represiv s-a întos apoi și împotriva populației, la început cetățenii au privit oarecum încântați pleiada de arestări a oamenilor politici.

Acum, România are în DNA o instituție de forță care, se pare, nu poate fi controlată. Mulți văd în asta o problemă iar alții un avantaj, dar exact ca și în problema cu justiția și dreptatea, trebuie să predomine legea nu party-prix-ul.

Situația din România se potrivește foarte bine cu vorbele pastorului luteran Martin Niemöller:

“Când naziștii au venit sa îi ia pe comuniști, n-am scos o vorba. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe social-democrați, am tacut. Nu eram social-democrat. Când au venit sa îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit sa îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit sa ma ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni, care să-mi ia apărarea.”

Autor: Alexandru David

 

 

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Țara noastră este săracă din cauza corupției si incompetenței celor care o conduc. Parlamentul a ajuns cea mai nocivă instituție a țării din cauză că partidele au promovat oameni incompetenți și fără scrupule pentru banii care i-au dat partidelor.
    Cum credeți că se poate face curățenie dacă nu cu DNA și justiție?!
    Nu mai criticați DNA-ul, țara are nevoie de oameni corecți si competenți pentru a progresa.

  • Cata nedreptate face autorul cand spune:
    “Credeți că atunci când comuniștii i-au arestat pe Brătianu, Coposu sau Maniu publicul s-a revoltat? Nu. Toți în sinea lor se bucurau.”
    Le era teama oamenilor, frica de-a binelea…
    Cum sa spui asa josnicie???
    Inca sint cativa supravietuitori care sa dezavueze aceasta presupunere, o ineptie straina de bunul simt!

  • NU e adevarat ca “Am ajuns în situația actuală pentru că am vrut dreptate și nu justiție.”
    Justitia pe care o presupune autorul este de fapt un set de reglementari fara morala, adica fara credinta ci cu elemente anti-crestine.
    Asta a accentuat inrautatirea vietii..
    Dreptul pagan roman “dezvoltat” cu Talmudul in mana nu are cum sa reglementeze ceva intr-o tara in care sectarismul (promotor al semitismului = totul inseamna bani!) este respins ca un cancer de majoritate, chiar daca nu se prezinta la vot sa-si impuna vointa.

  • “Nimeni nu este mai presus de LEGE”

    “boboru’babuin” intreaba: institutiile statului sunt mai presus de lege? institutia prezidentiala este mai presus de lege? “serviciile” sunt mai presus de lege? in acceptiunea probata cf careia legislatia este lacunara, neclara lasand loc de intors, interpretari, abuzuri, coruptie.
    “sistemu'” in numele carei legi functioneaza? in slujba caror interese?