Analize și opinii

„Rusia e o benzinărie care se dă drept țară”

„Rusia e o benzinărie care se dă drept țară”

Cuvintele de mai sus aparțin senatorului american John McCain și ilustrează perfect ce vreau să vă zic mai jos:

America de astăzi, este până la urmă victima propriei propagande. A căzut practic în capcana întinsă altora pe care dorea ea să-i facă să se teamă de puterea și de invincibilitatea ei. Generații întregi au fost crescute în cultul ăsta al unei bogății nelimitate și al unei invincibilități totale. Americanii mai tineri cred de exemplu și-acum că SUA a învins în Vietnam. Pentru c-așa le-au arătat Rambo și Hollywoodul, nu? Sau că rușii sunt niște primitivi săraci lipiți, care stau în frig pe zăcăminte uriașe de gaze și se încălzesc bând votcă. Pentru că n-au, nu-i așa, tehnologie și-i așteaptă pe ei să le scoată. Că mai nou, acolo a venit la putere un căpcăun pitic și șmecher care vorbește cu șamanii din Siberia. Cu care se consultă și care-l tot vindecă de boli incurabile. Un căpcăun care și-a deschis acolo o uriașă benzinărie ca să se îmbogățească el și oligarhii lui, să-și ia iahturi și să-și facă palate, dar stă ascuns pe sub pământ, în buncăre. De frica Americii, evident. Iar de vreo zece ani, „legende” ca cele de mai sus circulă și despre China și președintele Xi. Mai nou, la fel, foarte de curând au început să-l demonizeze și pe Erdogan.

Ori toată nebunia asta a rupt America de orice realitate. Și cum nici măcar vasalii aleși cu grijă nu mai îndrăznesc s-o tragă de mânecă, toată propaganda asta nebună s-a transformat într-o uriașă paranoia. Una în care, cei care conduc legislativul american au ajuns să creadă într-o proporție semnificativă, toate minciunile de genul celor de mai sus.

De asta cred eu, că aflată acum în faza negării eșecurilor ei, America poate fi cu-adevărat periculoasă pentru Omenire. Mai ales că invincibilitatea ei, dac-a existat vreodată s-a spulberat. A nu realiza că atât Rusia, cât și China o pot bate în parte și fără drept de apel într-o confruntare directă, e extrem de periculos. Pentru că ei își imaginează, în delirul lor imperial, că Putin sau Xi nu sar la bătaie pentru că le e frică, nu pentru că se simt responsabili pentru milioane sau zeci de milioane de vieți de ruși sau chinezi.

De fapt, cred că ăsta și fost scopul vizitei lui Xi în America, o readucere a bolnavilor ăstora cu picioarele pe pământ. Ce au înțeles americanii din asta, e greu de știut.

Faptul că acum se lasă atrași într-un război dorit dar pe care acum nu-l mai vor, de un nebun disperat ca Netanyahu, pentru care asta e singura salvare, îmi spune mie că nu prea multe. Lumea în care trăim e în continuare una periculoasă, foarte periculoasă!

O precizare: când am spus că America poate fi bătută fără drept de apel, nu m-am referit la o bătaie la ea acasă. Acolo poate fi doar distrusă cu riscul dispariției rasei umane. M-am referit la nenumăratele locuri de pe Pământ bătute de bocancii americani. Acolo da, și-ar lua-o foarte urât.

Tot ce scriu reprezintă opinii personale. Opinii bazate pe o documentare extrem de amănunțită, corectă și riguroasă, din surse publice. Sau, pe experiențe personale. Cum am mai zis, nu caut să conving pe nimeni de nimic ci doar să le ofer celor care mă urmăresc și citesc un punct de vedere la care eventual, să mediteze. Ca să n-am vorbe!

Autor: Adrian Adi Pieptu