Analize și opinii

Ruleta ruseasca din spitale

Presa si potentialii pacienti din Romania descopera cu stupoare existenta si magnitudinea infectiilor intraspitalicesti. Saptamana trecuta la Bucuresti, apoi la Pitesti. Multi dintre fostii pacienti le-au aflat deja pe propria pe piele si isi spun acum povestile, desi, potrivit statisticilor, ele nu exista.

Datele oficiale arata ca numarul infectiilor intraspitalicesti raportate din Romania este cu mult mai mic decat in tari cu sisteme sanitare incomparabil mai performante. In prapastia dintre cifre si suferintele, chiar dramele, traite de sute, poate mii de oameni, stau monstrii unui sistem prost croit si tarat de minciuna.

Dincolo de statisticile roz, in spitalele romanesti domneste o situatie despre care medicilor le este frica sa vorbeasca oficial. Declaratiile facute insa sub protectia anonimatului sunt terifiante. Aproape ca nu exista institutie neatinsa de germeni patogeni, mai ales in zona sensibila a terapiei intensive.

Exista medici care baga preventiv antibiotice in pacienti internati in sectiile cunoscute ca periculoase, tocmai pentru a evita imensul pericol al unei infectii. Exista in Bucuresti cel putin un spital, de mare prestigiu de altfel, in care analize ce relevau prezenta in corpul ATI a unor germeni extrem de periculosi au fost rupte de director, fiind inlocuite cu rezultate prietenoase, cumparate de la un laborator dispus la compromisuri bine motivate.

Sunt spitale, inclusiv in Bucuresti, in care medicii stiu bine ca nu se pot baza 100% pe analizele de laborator, deoarece acestea sunt aproximative fie din cauza reactivilor, fie din cauza celor care le realizeaza. Totul depinde de abilitatea doctorului care, prin coroborarea rezultatelor contradictorii si aberante (unele la analize necerute pentru catre nici nu a fost trimis material biologic), trebuie sa-si dea seama ce e credibil si ce nu.

In aceste condtii, in spitalele romanesti se desfasoara zilnic o ruleta ruseasca. Scapa teafar cine are noroc si parte de un medic care reuseste sa faca slalom printre pericole. Culmea ironiei, medicii, primii in care se da cu pietre in caz de infectii, sunt de fapt singurii care reusesc sa mai opreasca glontul de pe teava. Cauzele reale ale ruletei rusesti din Sanatate tin, in principal, de lege, bani si politizare.

Infectiile intraspitalicesti ar trebui raportate de managerii spitalelor, dar, in acelasi timp, numarul lor reprezinta un criteriu la evaluarea periodica a managerului. In aceste conditii, fiecare director incearca sa musamalizeze tot ce poate, ca doar n-o sa-si puna cu mana lui puncte negre pe dosar. Ministrul Attila Cseke pare sa fi descoperit ca un asemenea sistem nu poate oferi o radiografie corecta si promite sa elimine acest criteriu de evaluare.

Dar managerul mai are o problema. Exista contaminari, de exemplu cu piocianic, rezistente la orice dezinfectare si care, de aceea, presupun, aruncarea la gunoi a aparaturii afectate. Uneori este vorba despre bunuri fara cine stie ce valoare, alteori insa, la ATI, de exemplu, vorbim despre echipamente in valoare de sute de mii de euro. De unde bani sa o inlocuiasca? Lipsa aparaturii e moarte sigura pentru pacientii in stare grava. Una infectata e ruleta ruseasca, deci le da totusi o sansa. Ce sa alegi?

O alta mare problema tine de legislatia care guverneaza licitatiile. Potrivit acesteia, principalul criteriu este pretul. Practic, un manager nu poate justifica prin diferenta zdrobitoare de calitate alegerea produsului mai scump. Iar ceea ce e valabil in viata de zi cu zi e valabil si in Sanatate: pretul mic inseamna calitate pe masura. Sa nu ne miram deci ca in spitalele din Romania ajung tot felul de materiale facute prin China, pe vapor, la preturi imbatabile, dar infectate din start. Se intampla asa cu seringi, perfuzoare, ata chirugicala, manusi, dezinfectante si multe altele.

Nu sunt, de multe ori, mai bune nici cumparaturile sub palfonul care impune licitatia. Ele reprezinta una dintre marile surse de castiguri ale managerilor. Daca are de ales intre mai multe produse cu preturi asemanatoare, ce credeti ca face majoritatea: alege produsul cel mai bun sau produsul care ii aduce comisionul cel mai consistent?

Si asa ajungem la directori. Cati dintre ei sunt pusi in functii pe criterii legate de competentele lor manageriale? In general, este vorba despre clienti poltici, care vin si pleaca impreuna cu partidul la putere, sunt constienti ca nu au mult timp la dispozitie si atunci bat fierul cat e cald.

Toate aceste cauze profunde, de sistem, pun glontul pe teava asezata la tampla oricarui pacient internat in Romania. Si, deocamdata, singura solutie gasita este musamalizarea.

Constantin Racaru

sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Trist dar adevarat ! Se observa ca acolo unde politicul isi pune amprenta situatia se strica, nivelul scade, pentru a justifica ce? Incapacitatea de a rezolva corect treburile cetatii si ale cetateanului. Oare de ce nu se absorb fondurile europene ? Nu cumva din cauza ca nu se pot trage comisioane peste comisioane si ca aceste fonduri odata obtinute trebuiesc cheltuite corect deoarece organismele UE fac verificari la sange ? Ministerul sanatatii trebuie sa faca anchete in acest sens si sa taie in carne vie.Parerea mea !

  • Una din cea mai mare gaura neagra a economiei este sistemul sanitar din simplu motiv ca este paravanul unor deturnari de fonduri incredibile si aproape imposibil de demostrat! Preturile exorbitante vehiculate in toate proiectele, investitiile, dezvoltarile si modernizarile amplu mediatizate (cand se intampla un astfel de caz) ascund in spate adevarate “inginerii financiare”. Si cine are de suferit? Culmea tot fraierul de contribuabil…
    Asta da sistem si f*** si cu banii luati!