Prof. Mircea Cosea si Bogdan Chirieac la emisiunea Panorama, despre intentia fondului american Elliot de a vinde (prin intermediului Fondului Proprietatea) parti din Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica s.a., cele mai profitabile companii ale statului roman, stat care cedeaza, practic, orice control sau pretentie asupra propriilor sale actiuni.
Bogdan Chirieac considera aceasta miscare drept o “crima” impotriva poporului romanfacuta de PDL. Este gresit sa vinzi asemenea bunuri cand ai nevoie asa mare de gaz pentru piata interna si cand toate privatizarile s-au vadit a fi nefaste, “producand” doar someri.
Prof. Mircea Cosea arata ca asistam la o vanzare la taraba si, de fapt, la subminarea economiei nationale. In conditiile actuale, statul, in restul lumii, se intareste, isi intareste asset-urile. La noi se face invers. Actiunea de vanzare este o mare greseala fata de acest popor – e doar un joc impus de FMI, in dezavantajul nostru.
Cristian Dogaru: Logica stramba a liberalizarii pretului la gaze
Consumatorii casnici platesc doar 50% din pretul mediu la nivelul UE27 iar cei industriali 68%. Rusine, privilegii, liberalizare grabnica, nu? Cifrele sunt si in programul de guvernare la capitolul energie, dar lipsesc datele la nivelul salariului mediu din Romania vs cel din UE, pentru o comparatie completa. Or, cand ai mai putin de 25% din media europeana la venituri, de ce sa cedezi presiunilor FMI grabindu-te sa scoti bani din buzunarele cetatenilor pentru a trai mai bine… OMV?
Stiu, statul n-are decat sa vanda la pretul pietei gazul sau iar cu ce castiga in plus sa subventioneze facturile nevoiasilor, nu? Nu uitati insa ca productia de gaz autohton e impartita 50%-50% cu OMV. Liberalizarea preturilor face deci OMV sa vanda mai scump iar statul sa dea pe pere ce ia in plus pe mere, adica ce rezulta din pretul mai mare la gaze pentru companii se duce in subventii pentru populatie (si nu uitati ca actionarii Romgaz devin tot mai mult privati tot prin grija FMI, deci subventiile or sa vina tot mai putin din dividendele Romgaz varsate statului si tot mai mult din alocarile de la buget).Cu ce ma incalzeste pe mine, posesor de centrala pe gaz, ca vor plati mai mult si combinatele de ingrasaminte daca mie mi se dubleaza factura si nu am veniturile necesare pentru a primi subventii? Suveranitatea e un termen cam vag, dar ma gandesc ca statul cu ceva resurse ar trebui sa decida de unul singur cu ce pret vinde propriei populatii (daca FMI are ceva de obiectat sa rezolve mai intai chestiunea in zona Golfului, Rusia, ma rog, statele unde mai exista ceva resurse si preturi mai mici pentru populatie). Cand stiu cu ce pret de nimic a cumparat OMV Petromul, cand stiu ce artificii a facut sa ascunda an de an profitul (mai tineti minte lantul de benzinarii cumparat de Petrom de la OMV?) doar ca sa nu livreze statului partea care i se cuvenea sub forma de dividende, n-am nici un chef sa le plang de mila austriecilor ca nu pot vinde “la pretul pietei”in Romania. Le ajunge ca vand titeiul romanesc la pretul international desi costurile de extractie sunt de peste 4 ori mai mici.
In plus, tineti cont ca in Romania cam jumatate din cheltuielile gospodariilor se duce pe alimente, bauturi, tigari si o cincime pe “utilitati” (in urban sumele sunt mai mari pentru ca la tara gazele si apa nu sunt chiar atat de raspandite pe cat am vrea). Dublati cheltuielile cu utilitatile si vedeti ce obtinem: eliminarea unor mofuri neesentiale gen cheltuieli cu sanatatea, transportul, concediile, educatia copiilor. Da, dar actionarii OMV vor fi fericiti. Merita sa ne sacrificam pentru ei de vreme ce am luat 20 de miliarde euro imprumut si trebuie sa stam drepti in fata FMI. Sau poate ca nu.
sursa: razbointrucuvant.ro
mircea cosea nu are nici o calitate morala sa ne dea lectii de patriotism si sa ne judece. el este cel care a sustinut si a facut o propaganda nerusinata pentru marea privatizare in urma careia romanii urmau sa primeasca certificate de actionar la cateva fonduri si sa se imbogateasca. s-au imbogatit ei inclusiv cosea in vreme ce voi romanii v-ati ales cu niste petice de hartie care valoreaza acum, dupa 20 de ani, cam cat un salariu mediu pe economie. mircea cosea ar trebui sa se uite mai intai in oglinda si sa-si dea palme pentru ca a fost artizanul privatizarii clientelare impreuna cu PSD. el a fost cel care v-a lamurit de ce trebuie sa renuntati la industria voastra, la agricultura voastra, la comertul vostru, la locurile voastre de munca, in schimbul unor petice de hartie numite certificat de actionar.