Analize și opinii

„România este condusă de un grup de oameni care pun interesele lor particulare deasupra intereselor țării”

Daniel van Soest este antropolog olandez care s-a stabilit de câțiva ani în România. În Cârlibaba, Suceava. Căsătorit cu o româncă, Daniel și familia sa au dezvoltat acolo o mică pensiune, iar acum a cumpărat o casă veche în Metiș, comuna Mihăileni.

Am vrut să aflăm din gura unui vestic stabilit la noi care ne sunt atuurile și care sunt problemele noastre. Surprinzător, apreciază oamenii și peisajele. Dar e consternat de clasa politică.

– V-ați stabilit în Cârlibaba, în Suceava, la limită, dar totuși în Bucovina. Acum aveți o proprietate și în Metiș, Mihăileni, Transilvania. Vă considerați acum mai mult bucovinean, moldovean sau transilvănean?

– Cred că mă simt bucovinean, dar e un mix. Rămân și un pic olandez la urmă.

Deși nu am cetățenie română, am început să mă simt acasă aici, sunt ortodox, am trăit 3 ani în Cârlibaba și asta mi-a schimbat mult viața și modul de gândire.

De altfel, cred că identitatea noastră întotdeauna există în mai multe straturi, satul natal, orașul unde mergi la scoală, țara, Europa…

– Vedeți diferențe semnificative între ardeleni și moldoveni?

– Cumva, Ardealul este mai aproape de copilăria mea, dar în general mă simt mai mult român. Trăiesc în Cârlibaba, am mulți prieteni din Iași, din Constanța, de acolo se trage și soția… Destul de complicat, nu? Eu nu văd la prima vedere mare diferență între moldoveni și ardeleni. Eu îi văd ca niște oameni mai români decât mine pe care iau ca învățători în a-mi arăta cum să devin român.

„Sunt multe lucruri pe care în occident le-am pierdut”

– Cât de greu sau ușor e să trăiești în România?

– E foarte frumos să trăiești în România, dar se poate încă și mai bine. Mie îmi place natura, sălbăticia, tradițiile și libertatea mea. Sunt multe lucruri pe care în occident le-am pierdut, dar pe de altă parte văd și probleme, și pentru asta am început să scriu, în principiu pentru republica.ro.

O altă chestie este că, din punct de vedere financiar, viața în România este destul de problematică, dacă nu faci parte din sistem și nu vrei să faci parte din el. E greu să-ți acoperi cheltuielile…

– Ce vă lipsește aici, din viața cotidiană din Olanda?

– În Cârlibaba am natură, dar îmi lipsește viața culturală. Îmi place să merg la cinema, concerte… Ocazional merg în Olanda pentru o mică lucrare, să adaug ceva la buget, să mai strâng bani pentru investiții tot în Romania. Acolo stau în Haarlem, am cinema și concerte cât vreau, dar acolo îmi lipsește natura din Cârlibaba.

– Care credeți că sunt principalele 5 probleme pe care le are România?

– Cred că toate problemele vin de la o singură sursă, așa văd eu lucrurile. România este condusă de un grup de oameni care pun interesele lor particulare deasupra intereselor țării, politica este pentru o mine plină de nepotism.

Văd asta în multe funcții din administrația publică, dar și în toate serviciile legate de stat. Acolo încă există practica de dat și de primit pentru a obține posturi. Este extrem de dăunător, pentru că nu ajung oamenii cei mai capabili în funcții cruciale, de aici pornesc problemele, cred eu.

Dar hai să enumăr aici cinci probleme: plecarea în masă din țară, educația și sănătatea, dar și temele despre care scriu în ultimul timp – lipsa de viziune din turism, de exemplu. Avem natură ca nici o altă țară în jur, dar avem și poluare și distrugere de natură. La fel, distrugem și patrimoniul. Avem ce să oferim turiștilor, dar dacă nu suntem în stare să protejam patrimoniul…

„Dacă nu vrei carieră sau afaceri, poți să ai o viață liniștită în România, să-ți creezi o mică gospodarie, unde mai poți să primești și musafiri”

– Dar se poate face turism de masă păstrând natura așa cum este acum?

– Eu cred că se poate. În general, turistul care vine pentru natură este foarte disciplinat și știe să-și strângă gunoiul lui. Deocamdată mai este teren de câștigat în modul local de a trata natura. La noi în zonă chiar localnicii aruncă gunoi în Bistrița. Sunt mulți căutatori de ciuperci care lasă peturi în padure sau în vârful munților. În afară de asta, zona muntoasă în România este vastă și turismul în multe zone nu s-a dezvoltat deloc încă. Noi avem Lacu Lala ca principalul scop de vizită în munții Rodnei, iar eu am fost de multe ori sus și de foarte multe ori eram total singur. Deocamdată este loc pentru mai mulți turiști, asta până să vorbim de turism de masă.

– Dacă sunteți nemulțumit de clasa politică, aveți de gând să vă implicați politic? Să vă asumați o candidatură la alegeri?

– Eu, ca gazdă la cabana noastră, întreb tot timpul persoanele care se cazează la noi ce opinie au despre politică și văd cât de supărată este marea majoritate. Supărați, neputincioși, frustrați la maxim, până la renunțare, până la plecarea din țară și fără speranță în niciun partid politic, cât de mic…

Eu mă implic povestind, scriind, nu aș vrea să fac o carieră în politică, pentru mine o ședință ideală e una mică, de câteva persoane. Mie îmi place mult singurătatea, care este opusul vieții politice. Dar câteodată mă gândesc să inițiez o mișcare culturală, de jos, ca să introducem alte idei în arena politică.

– Ce crezi că ar trebui făcut ca tinerii să nu mai plece din țară, iar cei care au plecat să se întoarcă?

– Mă tem că pentru asta trebuie răsturnat tot sistemul. Acum, legăturile dintre efort și răsplată, dintre calitate și poziția în sistemul administrativ, politic, social sunt grav deranjate. Atâta timp cât sistemul ricoșează, oameni cei mai buni pleacă, pur și simplu, pentru că ei știu că în altă parte calitatea lor este recunoscută și apreciată. Dar nu în România.

În același timp, eu încerc să promovez viața din România. Dacă nu vrei carieră sau afaceri, poți să ai o viață liniștită în România, să-ți creezi o mică gospodarie, unde mai poți să primești și musafiri. Așa ai o viață modestă, dar mult mai dezlegată de dorințe impuse de social media și firmele mari, care ne reduc la statutul de consumatori și atât…

„E greu să dezvolți o țară, dacă o treime din popor e plecată, iar acasă au rămas bătrânii și bolnavii, conduși de un clan cu prea mulți membri”

– Ați avut o experiență în Olanda, recent, cea de muncitor, să zicem imigrant, român. Cum v-au primit olandezii? 

– Ca român în Olanda, e interesant, să știi. Eu lucrez în construcții și am o mașină Dacia, cu numere de România, iar mulți olandezi mă cred chiar imigrant venit în Olanda să muncească. Ei, văd că nu mai sunt așa de amabili în trafic, de exemplu. Altii mai spun ceva cu jumătate de gură, convinși că nu-i înțeleg…

Dar peste toate, întotdeauna încerc să fac reclamă pentru România, și să le dovedesc că prejudecățile lor despre români nu sunt reale.

– Cum credeți că va arăta România peste 10 ani și cum ați dori dumneavoastră să arate?

– Eu sper ca în 10 ani clica veche din politică să facă loc pentru o altă generație de oameni tineri cu o altă viziune și dedicație pentru ceea ce fac. În plus, aș vrea ca românii să vină din Europa, pentru că e greu să dezvolți o țară, dacă o treime din popor e plecată, iar acasă au rămas bătrânii și bolnavii, conduși de un clan cu prea mulți membri. Dar unde e baza financiară pentru așa ceva?

Preluare: Turnul Sfatului