Analize și opinii

România, colonie SUA?!

I-am asteptat pe americani vreme de 40 de ani si acum nu mai pleaca de aici! Dupa ce s-au instalat confortabil la Mihail Kogalniceanu, langa Constanta, si Deveselu, partenerilor nostri strategici le-a casunat si pe baza aeriana de la Campia Turzii. In inima tarii vor sa-si puna corturile militarosii lui Trump, cei ce de ani de zile agita apele prin Orient cu amestecul lor in treburile interne ale altor state.Nici bine n-a trecut prin Parlament legea offshore privind extractia gazelor naturale din Marea Neagra ca prietenii america s-au si grabit sa isi intareasca sederea pe teritoriul Romaniei. Sub pretextul descurajarii Rusiei, SUA vrea sa bage pana la 40 de milioane de dolari in modernizarea bazei 71 aeriene de la Campia Turzii, ca sa fie adusa la standardele de utilizare si confort ale US Army. Chipurile, imbunatatirile avute in vedere ar permite lansarea unui numar mai mare de avioane militare, dar si repararea celor „bruiate” de inamici. De asemenea, se are in vedere construirea unui hangar ce va fi folosit pentru operarea dronelor MQ-9, in scopul intensificarii operatiunilor de recunoastere si culegere de informatii din Europa de Est si zona Marii Negre; in traducere libera, drone-spion cu tinta Rusia lui Putin! Cu toate ca US Air Force continua sa pastreze tacerea in privinta momentului in care MQ-9 va ajunge in Romania, majoritatea specialistilor conchide asupra faptului ca este doar o chestiune de timp pana cand faimoasele drone Reapers vor decola de la baza din Campia Turzii.

Dronele Reaper sunt fabricate de General Atomics si pot fi dotate cu rachete pentru misiuni de lupta, dar scopul oficial il reprezinta doar misiunile de culegere de informatii, supraveghere si recunoastere. Senzorii cu care este dotat MQ-9 pot furniza imagini in timp real cu activitatile rusilor in Marea Neagra – ce fel de nave intra si ies din apele teritoriale ruse, activitatea submarina, transportul de senzori sau echipamente de aparare aeriana (vizate sunt temutele rachete S-400).

Reamintim ca US Army nu are o prezenta permanenta la Campia Turzii, dar, in ultimii ani, in hangarele de acolo au fost stationate temporar avioane militare de tip F-15 si A-10. Mai mult, acum nici 10 zile, doua avioane invizibile de tip F-22 Raptor au ajuns la aceasta baza ca prezenta la exercitiul Dacian Eagle 2018.

Autor: Nicholas Cezar

Sursa: National.ro