Analize și opinii

Români împotriva României

Sincer, eu am obosit să tot aud despre campanii împotriva României, duse în presa străină. De la venirea la Cotroceni a lui traian băsescu, și înlocuirea lui Buzura cu Patapipi, la ICR (devenit sucursală a SIE), aceste campanii au căpătat o virulență incredibilă, dintr-un motiv foarte simplu: ceea ce părea o idee bună, în lupta lui băsescu traian că adversarii politici s-a dovedit un excelent instrument de control al intereselor României, și, până la urmă, o armă redutabilă împotriva ei.



Scoaterea în exterior a ”corupției” a fost la început folosită pentru justificarea abuzurilor în pomenita luptă. ”Uite, domle, ce zice străinătatea! să le futem muma-n cur de corupți, să intrăm și noi în rândul lumii!” După care lucrurile au scăpat de sub control, cum spuneam. Cum băsescu începuse deja lupta pentru supraviețuire politică, nu i-a păsat de consecințele campaniilor de presă, chiar dacă prețul plătit de România creștea, atât politic-irelevanța în NATO și mai ales în UE, izolarea internațională-dar și economic, gen costul împrumuturilor externe, acceptarea împrumutului de la FMI, limitarea drastică, prin MTO, a deficitului structural, presiuni pentru privatizarea companiilor din energie, etc.

Din păcate și Iohannis s-a bucurat de ”fructele” acestei campanii, și el o folosește tot în lupta politică. ”Penalii” și ”prezumția de vinovăție în cazul politicienilor” sunt moștenite de la băsescu. Costurile sunt aceleași, plus sau minus niște amănunte. Dar lui nu-i pasă. Îi pasă doar de cel de-al doilea mandat acum. Deși în ăsta de acum a făcut căcatul praf. Probabil în cel de-ad doilea vrea să-l recompună. Pe el, pe căcat!

Un om de stat responsabil ar considera această campanie o amenințare la adresa securității naționale. Ceea ce și este. Dar nu o va face. Mai mult, sunt ferm convins că serviciile secrete românești, în special SIE, sunt implicate în susținerea acestei campanii. Ar fi una din explicațiile faptului că SIE NU mai are șef civil, iar comisia parlamentară de control nici nu există, practic.

Acum venim și la Lulutza, beneficiara acestei campanii deșănțate, cu accente ceaușiste, din presa occidentală. Sigur, ea este călăul celor din sistem, cea care ucide la ordin. E mai mult decât utilă. Dar nu de neînlocuit. E plină justiția din România de canalii, gata să-i ia locul, și să fie și mai și decât ea. Doar că problema cu Lulutza este ce știe ea, și, implicit, ce știu niște unii din afara României de la ea. Asta o face periculoasă pentru toți: de la Iohannis la cei din servicii și din mediul de afaceri. Deocamdată n-a pierdut sprijinul, esențial, al celor precum ambasadorul SUA, spre pildă.

Campania este un avertisment dat celor care vor să aplice Constituția și legea în Justiție. Asta o privește și pe ea, nu doar pe câțiva procurori și judecători abuzivi. Nu s-au ridicat spontan împotriva lui Toader acei judecătorii și procurori care se ”împotrivesc” modificării legilor justiției. Au fost ”ridicați” de servicii, că arhiva aia a SIPA sigur are duplicate la SRI și SIE. Sunt convins că o structură care adună informații despre cei din Justiție există și acum, informal, dar eficient.

Bun, să zicem că legile modificate nu trec. Să zicem că Lulutza rămâne în continuare în fruntea DNA. Să zicem că vom plăti în continuare prețul trădării țării de cei care ar trebui să aibă grijă ca asta să nu se întâmple. Deschid o paranteză: nu-i întreabă nimeni pe cei de la SIE, și de la Ministerul de Externe, sucursala sa, ce au făcut pentru a contracara această campanie, care face atât de mult rău României? Spre pildă Iohannis. Sau primul ministru. Sau Parlamentul. De ce n-o fac? N-au primit ordin de la servicii? Închid paranteza.

Așadar care este finalitatea tuturor acestor acțiuni demente, până la urmă? Cine ce câștigă? Cui servește ea? Și mai ales ce câștigăm noi, românii? O guvernare mai bună? Respectul celorlalte națiuni? O viață mai bună, mai prosperă? Vom avea mai puțină corupție? Deocamdată nimic din astea nu se văd. Și nici nu se vor vedea vreodată, dacă o ținem tot așa..

Autor: Constantin Stan

Sursa: Constantin Stan

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu