Analize și opinii

Richard Wilkinson: Inegalitatea economică dăunează societăţilor

Simțim instinctiv că societățile cu discrepanțe uriașe de venituri se îndreaptă cumva în direcția greșită. Richard Wilkinson prezintă grafic datele referitoare la inegalitatea economică și arată ce se înrăutățește atunci când bogații și săracii sunt prea departe unul de celălalt: consecințe reale asupra sănătății, duratei de viață, chiar și anumitor valori de bază, cum ar fi încrederea.

Calitatea vietii depinde de factori care nu au legatura cu venitul pe locuitor din alte tari, dar evolutia economiilor depinde de calitatea vietii, de raportul intre venituri, de diferente mici intre statusurile sociale, de eliminarea frustrarilor din societate. Sigur noi stim ca si la extrema opusa, cand toti au venituri egale ca in comunism, exista frustrari care demobilizeaza forta de munca.
Insatisfactile duc la productivitate mica si infractionalitate mare.
Trebuie gasita acea pozitie de optim, care sa nu duca nici la nivelare nici la polarizare exagerata.
Asa cum am scris si in dimensiunea etica a politicii, o societate dinamica este o societate cu o clasa mijlocie bine dezvoltata, si o societate polarizata isi incetineste evolutia. Se poate anticipa ca SUA si-a atins limitele cresterii din cauza ca s-a polarizat excesiv.

Ar fi eronat sa se interpreteze ca o minge la fileu pentru adeptii curentului socialist, pentru ca nu se face nici o corelatie intre interventia statului in economie si evolutia economica. O clasa medie dezvoltata exte un indicator liberal, arata oportunitatile si libertatea mediului economic de a permite deschiderea unei afaceri. O econmomie polarizata are mai mutle caracteristi socialiste decat liberale, chiar daca avutia este privata, pentru ca sugereaza ca puterea politica si economica au acelasi centru de decizie si competitia pe piata este sufocata.

Intr-o economie liberala puterea economica nu domina puterea politica.
Sigur este o interperetare proprie despre ce inseamna liberalism, interpretare care porneste de la ideea de competitie. Dupa opina mea, cand competitia pe piata dispare, dispare si liberalismul. Cei care pun semnul egalitatii intre proprietate privata si liberalism probabil au alta opinie. (decantare.wordpress.com)